Ухвала
від 08.04.2024 по справі 291/138/24
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 291/138/24

У К Р А Ї Н А

Ружинський районний суд Житомирської області

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2024 року

Ружинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Митюк О.В.,

присяжних Боричевського О.М., Коляновського О.Б.

при секретарі Колесник Р.Ю.,

розглянувши в судовому засіданні в смт Ружині , Житомирської області цивільну справу за

заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Ружинська селищна рада, Бердичівського району, Житомирської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

До Ружинського районного суду із заявою звернувся ОСОБА_1 про визнання недієздатною його бабу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с.Білилівка, Ружинського району, Житомирської області.

Відповідно до ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судову-психіатричну експертизу.

Статтею 105 ЦПК України, встановлено, що призначення експертизи є обов`язковим у справі, якщо необхідно встановити психічний стан особи.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, хоча про час та день розгляду справи повідомлені належним чином, при цьому заявник надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, проти призначення судово-психіатричної експертизи не заперечує.

Заінтерисована особа подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу, оскільки вирішити справу по суті без проведення судово-психіатричної експертизи неможливо, так як для підтвердження факту наявності або відсутності психічного розладу особи необхідні спеціальні знання в галузі медицини. Проведення експертизи доручити експертам КНП Обласний медичний спеціалізований центр Житомирської обласної ради (12440 с. Зарічани, Житомирського району Житомирської області). Крім того, суд звертає увагу на ту обставину, що призначення судово-психіатричної експертизи є обов`язковим у даній справі.

Отже, для вирішення справи по суті, слід призначити судово-психіатричну експертизу для визначення стану психічного здоров`я ОСОБА_2 .

На підставі п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження в справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 76-80, 102-105, 252, 253, 259, 260, 298, 299 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Ружинська селищна рада, Бердичівського району, Житомирської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці с.Білилівка, Ружинського району, Житомирської області для визначення її психічного стану, проведення якої доручити експертам КНП Обласний медичний спеціалізований центр Житомирської обласної ради (12440 с. Зарічани, Житомирського району Житомирської області) попередивши експертів про кримінальну відповідальність згідно ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічне захворювання або слабоумство? Якщо так, то на яку?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого психічного захворювання значення своїх дій та чи може керувати ними?

Направити для проведення експертизи наступні матеріали: копію ухвали суду, матеріали цивільної справи № 291/138/24, (2-о/291/8/24), медичну карту амбулаторного хворого, яка знаходиться при матеріалах справи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На час проведення судово-психіатричної експертизи провадження по даній справі зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення у порядку, передбаченому ст.354 ЦПК України.

Суддя О. В. Митюк.

Присяжні О.М. Боричевський

О.Б. Коляновський

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118220346
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —291/138/24

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні