Ухвала
від 09.04.2024 по справі 927/301/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

09 квітня 2024 року м. Чернігів справа № 927/301/24

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заяви за позовом Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради (код 03358216) 14034, м. Чернігів, проспект Михайла Грушевського, 173 (atp2528cn@ukr.net) 14030, м. Чернігів, проспект Левка Лук`яненка, 29, кв. 100 (адреса представника - Волока Руслана Валерійовича (РНОКПП НОМЕР_1 )) ( ІНФОРМАЦІЯ_1 )до Колупаєвої Валентини Василівни (РНОКПП НОМЕР_2 ) АДРЕСА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 )про стягнення 9 659 224 грн 19 коп.

ВСТАНОВИВ:

28 березня 2024 року через систему «Електронний суд» до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради до фізичної особи-підприємця Колупаєвої Валентини Василівни про відшкодування збитків в загальному розмірі 9 659 224,19 грн, з яких 6 756 750,00 грн - збитки, завдані внаслідок невиконання відповідачем умов укладеного між сторонами Договору № 03/08/20 від 03.08.2020 щодо надання передбачених ним послуг, та 2 902 474,19 грн - збитки, завдані внаслідок безпідставного списання дизельного палива у кількості 75 680 літрів, використаного технікою надавача послуг за вказаним Договором.

Нормативно-правовим обґрунтуванням заявлених позовних вимог позивач визначив ст. 224 - 226 Господарського кодексу України.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 02.04.2024 постановлено:

позовну заяву Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради про стягнення 9 659 224 грн 19 коп. залишити без руху;

зобов`язати Комунальне підприємство «АТП-2528» Чернігівської міської ради протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху подати до господарського суду разом із заявою про усунення недоліків:

позовну заяву, оформлену з додержанням вимог, передбачених ст. 162 Господарського процесуального кодексу України;

докази направлення копії заяви про усунення недоліків та копій належно оформленої позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу;

роз`яснити Комунальному підприємству «АТП-2528» Чернігівської міської ради, що в разі неусунення всіх недоліків заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала суду від 02.04.2024 направлена позивачу до його електронного кабінету в підсистемі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд» та згідно довідки про доставку електронного листа, роздрукованої з комп`ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду», доставлена до електронного кабінету 02.04.2024 18:19.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є, зокрема день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Враховуючи вищенаведені положення ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду від 02.04.2024 є такою, що отримана позивачем 03.04.2024.

04.04.2024, у встановлений судом процесуальний строк, з метою усунення виявлених недоліків, позивачем до Господарського суду Чернігівської області подані запитувані докази.

За приписами ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

За таких обставин, суд дійшов висновку про можливість відкриття провадження у даній справі.

Згідно зі ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Звертаючись з даним позовом, Комунальне підприємство «АТП-2528» Чернігівської міської ради просить залучити Північний офіс Державної аудиторської служби України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Дослідивши зміст позовної заяви та доданих до неї документів, розглянувши дане клопотання, суд дійшов висновку про можливість його задоволення, залучивши Північний офіс Державної аудиторської служби України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача як територіальний орган Держаудитслужби - центрального органу виконавчої влади, завданням якого є, зокрема реалізація державної політики у сфері державного фінансового контролю, здійснення державного фінансового контролю, спрямованого на оцінку ефективного, законного, цільового, результативного використання та збереження державних фінансових ресурсів, досягнення економії бюджетних коштів.

При цьому, суд враховує, що ухвалене за результатами вирішення даного спору рішення може вплинути на права та обов`язки Північного офісу Державної аудиторської служби України щодо позивача оскільки за результатами проведеної ревізії фінансово-господарської діяльності Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради за період з 01.04.2021 по 30.06.2023 останньому службою були визначені обов`язкові для вжиття заходи з усунення виявлених порушень (забезпечення відшкодування підприємству безпідставно здійснених фізичній особі-підприємцю Колупаєвій Валентині Василівні витрат на оплат послуг, які фактично не надавалися, та витрат, понесених внаслідок безпідставного списання дизельного палива на роботу техніки, яка фактично не проводилась).

Керуючись ст. 50, 121, 176, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Здійснювати розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження.

Залучити Північний офіс Державної аудиторської служби України (04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 18; код 40479560) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Призначити розгляд позовної заяви в підготовчому засіданні на 30 квітня 2024 року на 11:40 у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: 14000, м. Чернігів, проспект Миру, 20, зал судових засідань № 307.

Встановити процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали. У разі подання відзиву на позов його зміст та порядок подання повинні відповідати ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Встановити процесуальний строк для подання третьою особою письмових пояснень щодо позову - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали. У разі подання пояснень їх зміст та порядок подання повинні відповідати ст. 165, 168 Господарського процесуального кодексу України.

Роз`яснити відповідачу та третій особі, що подання відзиву на позовну заяву та письмових пояснень щодо позову є їх правом.

Викликати для участі в судовому засіданні представника Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради в якості позивача. Повідомити позивача, що у разі його неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійде заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Викликати для участі в судовому засіданні Колупаєву Валентину Василівну (або її повноважного представника) в якості відповідача. Повідомити відповідача, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду справи.

Викликати для участі в судовому засіданні представника Північного офісу Державної аудиторської служби України в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача. Повідомити третю особу, що її неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви.

Відповідно до ст. 197 Господарського процесуального кодексу України, повідомити сторін та третю особу про наявність в суді технічної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції (за наявності вільного залу, облаштованого під проведення відеоконференцій) поза межами приміщення суду за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EаsyCon» (https://easycon.com.ua/).

Копії цієї ухвали надіслати сторонам та третій особі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Дата набрання ухвалою законної сили - 09.04.2024.

Суддя А.С. Сидоренко

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118220799
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 9 659 224 грн 19 коп

Судовий реєстр по справі —927/301/24

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні