Рішення
від 09.04.2024 по справі 365/161/24
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/161/24

Номер провадження: 2-о/365/21/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

09 квітня 2024 року с-ще Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі :

головуючого -судді Хижного Р.В.

за участю секретаря судового засіданняНосової О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 1 в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Згурівська селищна рада Броварського району Київської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , в інтересах якого діє його представник ОСОБА_2 , звернувся до Згурівського районного суду Київської області із заявою в порядку окремого провадження про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, а саме просив встановити факт належності йому Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-КВ № 022480, який виданий Красненською сільською радою 29 січня 2001 року на земельну ділянку загальною площею 0,497 га, що знаходиться на території Красненської сільської ради Згурівського району Київської області у складі двох земельних ділянок: площею 0,247 га для ведення особистого селянського господарства та площею 0,250 га для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних атів на право приватної власності на землю за № 264 та оформленого на ім`я ОСОБА_1 .

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що відповідно до договору купівлі-продажу земельної ділянки від 27 листопада 1998 року, зареєстрованого в реєстрі за № 2030, посвідченого державним нотаріусом Згурівської районної державної нотаріальної контори Толкачовою Л.А., ОСОБА_3 та ОСОБА_4 продали, а ОСОБА_1 купив земельну ділянку загальною площею 0,497 га, що знаходиться на території Красненської сільської ради Згурівського району (зараз Броварського району) Київської області в межах згідно з планом. На підставі вказаного договору Красненська сільська рада 29 січня 2001 року видала ОСОБА_1 Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-КВ № 022480 на земельну ділянку загальною площею 0,497 га, що знаходиться на території Красненської сільської ради Згурівського району Київської області у складі двох земельних ділянок: площею 0,247 га для ведення особистого селянського господарства та площею 0,250 га для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель, який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних атів на право приватної власності на землю за № 264.У вказаних вище договорі та державному акті наявна орфографічна помилка у написанні прізвища власника ОСОБА_1 та записано його як « ОСОБА_5 ». В договорі та державному акті зроблені виправлення у прізвищі власника. Наявність вказаної помилки і виправлення у державному акті перешкоджає ОСОБА_1 , як власнику, вільно розпоряджатись земельною ділянкою.

Ухвалою суду від 08 березня 2024 року відкрито провадження по справі та призначено розгляд справи в порядку окремого провадження.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 не з`явились. Представником заявника до суду подано заяву про розгляд справи у його відсутність, в якій останній заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документу підтримав.

Представник заінтересованої особи Згурівської селищної ради Мокронос В.І. в судове засідання не зявився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Через канцелярію суду подав заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутність, заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документу підтримав.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд визнав можливим проводити розгляд справи у відсутність учасників справи, оскільки їхня неявка не перешкоджає розгляду.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Красне Згурівського району Київської області, що підтверджується копією паспорта громадянина України (а.с. 8).

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , присвоєний РНОКПП НОМЕР_1 (а.с. 8 копія картки платника податків).

Відповідно до договору купівлі-продажу земельної ділянки від 27 листопада 1998 року, зареєстрованого в реєстрі за № 2030, посвідченого державним нотаріусом Згурівської районної державної нотаріальної контори Толкачовою Л.А., гр. ОСОБА_3 та ОСОБА_4 продали, а ОСОБА_1 купив земельну ділянку загальною площею 0,497 га, що знаходиться на території Красненської сільської ради Згурівського району (зараз Броварського району) Київської області в межах згідно з планом. В договорі було допущено помилку та прізвище заявника замість вірного « ОСОБА_5 », зазначено з помилкою як « ОСОБА_5 » (а.с. 9 копія договору).

На підставі вказаного договору Красненська сільська рада 29 січня 2001 року видала ОСОБА_1 Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-КВ № 022480 на земельну ділянку загальною площею 0,497 га, що знаходиться на території Красненської сільської ради Згурівського району Київської області у складі двох земельних ділянок: площею 0,247 га для ведення особистого селянського господарства та площею 0,250 га для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель, який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних атів на право приватної власності на землю за № 264. В державному акті було допущено помилку та прізвище заявника замість вірного « ОСОБА_5 », зазначено з помилкою як « ОСОБА_5 » (а.с. 10 копія державного акту).

Відповідно до довідки старости Красненського старостинського округу Згурівської селищної ради Рябокриса С. земельна ділянка загальною площею 0,4970 га, в тому числі для обслуговування житлового будинку площею 0,2500 га, розташована за адресою: АДРЕСА_1 та для ведення особистого селянського господарства площею 0,2470 га, розташована за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві власності ОСОБА_1 відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-КВ № 022480 від 29 січня 2001 року зареєстрованого за № 264 та згідно запису у Погосподарській книзі № 2 Красненської сільської ради за 2002-2005 роки, особовий рахунок № НОМЕР_2 (а.с. 11 довідка, а.с. 12 витяг з погосподарської книги, а.с. 13 довідка про зміну назви вулиці).

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно п. 12. Постанови Пленуму Верховного Суду України 31.03.1995 р. №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Встановлення факту належності правовстановлюючого документу, а саме Державного акту серії ІІІ-КВ № 022480, необхідно заявнику для вільного володіння, користування та розпорядження належною йому земельною ділянкою.

Суд вважає, що доводи заявника знайшли своє підтвердження під час судового розгляду, а факт належності йому державного акту підтверджується дослідженими судом доказами по справі.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Приймаючи до уваги те, що встановлення факту належності правовстановлюючого документу має для заявника юридичне значення, вказаний факт повністю підтверджується дослідженими в ході судового розгляду доказами, суд вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 задовольнити та встановити факт належності заявнику ОСОБА_1 . Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-КВ № 022480, який виданий Красненською сільською радою 29 січня 2001 року на земельну ділянку загальною площею 0,497 га, що знаходиться на території Красненської сільської ради Згурівського району Київської області у складі двох земельних ділянок: площею 0,247 га для ведення особистого селянського господарства та площею 0,250 га для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних атів на право приватної власності на землю за № 264 та оформленого на ім`я ОСОБА_1 .

На підставі п. 7 ст. 294 ЦПК України, судові витрати заявнику не відшкодовуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. 293, 315 ЦК України, ст. ст.2,76-81, 259,263-265,268,294,315-319,354,355 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Згурівська селищна рада Броварського району Київської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу задовольнити повністю.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , належить Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-КВ № 022480, який виданий Красненською сільською радою 29 січня 2001 року на земельну ділянку загальною площею 0,497 га, що знаходиться на території Красненської сільської ради Згурівського району Київської області у складі двох земельних ділянок: площею 0,247 га для ведення особистого селянського господарства та площею 0,250 га для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних атів на право приватної власності на землю за № 264 та оформлений на ім`я ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається учасниками справи до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішенні.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Учасники справи:

Заявник ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа Згурівська селищна рада Броварського району Київської області, адреса: вулиця Українська, будинок 10, селище Згурівка Броварського району Київської області, 07601, код ЄДРПОУ 04360296.

Головуючий суддя Р.В. Хижний

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118221058
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —365/161/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні