Ухвала
від 08.04.2024 по справі 371/906/23
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08.04.2024 Єдиний унікальний № 371/906/23

провадження № 2/371/241/24

Миронівський районний суд Київської області

ЄУН 371/906/23

Провадження №2/371/241/24

У Х В А Л А

про передачу справи за територіальною підсудністю

08 квітня 2024 року м. Миронівка

Суддя Миронівського районного суду Київської області Поліщук А.С., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом заступника керівника Київської обласної прокуратури, який діє в інтересах Ржищівської міської ради Київської області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Регіональний ландшафтний парк «Трахтемирів», про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання недійсним договору, скасування рішення про державну реєстрацію прав та повернення земельної ділянки,-

У С Т А Н О В И В :

До Миронівського районного суду Київської області надійшов вищевказаний позов, предметом якого усунення перешкод у здійснення Ржищівською міською об`єднаною територіальною громадою права користування та розпорядження земельною ділянкою природно-заповідного фонду площею 2 га з кадастровим номером 3222984000:001:003:0004, місце знаходження якої на території Малобукринської сільської ради Обухівського району Київської області.

Відповідно до ч. 1 ст.30ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

У відповідності до пункту другого додатку до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області» від 12 червня 2020 року №715-р, такий населений пункт як село Малий Букрин не входить в адміністративні межі території Миронівського району Київської області.

Виключний перелік населених пунктів, території яких входять до адміністративних меж Миронівського району Київської області відображено в четвертій та п`ятій колонках цього додатку.

У відповідності до четвертої та п`ятої колонки додатку, такий населений пункт як село Малий Букрин входить до адміністративної території міста обласного значення Ржищів.

Згідно із Указом Президента України від 20 серпня 2001 року № 641/2001 затверджено мережу місцевих судів України.

Жодним із нормативно правових актів не встановлено чіткого переліку територій, на які поширюється юрисдикція Миронівського районного суду а на які Ржищівського міського суду, тому слід виходити із адміністративних меж територій як Миронівського району так і міста обласного значення Ржищів, що узгоджується із найменуванням цих судів, в якому закладена їх територіальна юрисдикція.

Зважаючи на те, що такий населений пункт як село Малий Букрин Обухваського району Київської області не входить до адміністративної території Миронівського району, цей населений пункт із 12 червня 2020 року віднесений до адміністративної території міста обласного значення Ржищів, на адміністративну територію якого поширюється юрисдикція Ржищівського міського суду, при цьому прокурор діє в інтересах саме Ржищівської міської ради Обухівського району Київської області, то на підставі ч. 1 ст. 30 ЦПК України суд приходить до висновку, що за територіальністю дана цивільна справа підсудна Ржищівському міському суду а отже Миронівському районному суду не підсудна.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про необхідність направлення матеріалів цивільної справи ЄУН 371/1116/23 до Ржищівського міського суду Київської області за територіальною підсудністю.

Приймаючи таке рішення, суд враховує, що норми як постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року №807 так і Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів» від 3 листопада 2020 року N 950, не застосовуються до визначення територіальної підсудності даної справи, оскільки вони регулюють правовідносини пов`язані виключно із утворенням Обухівського району Київської області, яке сталося 19 липня 2020 року.

Ці нормативно правові акти не розповсюджують свою дію на правовідносини щодо приєднання деяких населених пунктів до адміністративних меж міста обласного значення Ржищів, яке сталося до 17 липня 2020 року та не пов`язане із утворенням Обухівського району Київської області у відповідності до постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року №807.

Тобто передача матеріалів цивільної справи до Ржищівського міського суду повністю узгоджується із нормою пункту 3-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Судоустрій і статус суддів», оскільки такий населений пункт як село Малий Букрин віднесено до адміністративних меж міста обласного значення Ржищів до набрання чинності постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року N 807-IX, а отже у відповідності до 1 ст. 30 ЦПК України за правилами виключної підсудності ця справа територіально підсудна саме Ржищівському міському суду.

Верховний Суд в постанові від 21 січня 2020 року по справі ЄУН 264/5559/18 дійшов висновку, що порушення правил територіальної підсудності являє собою істотне порушення вимог кримінального процесуального закону і є безумовною підставою для скасування рішення.

У разі задоволення позовних вимог, права та обов`язки за рішенням суду виникнуть щодо земельних ділянок, що знаходяться в селі Малий Букрин, Обухівського району Київської області, які на даний час територіально відносяться не до колишнього Миронівського району Київської області а до Ржищевської об`єднаної територіальної громади Київської області, на яку поширюється юрисдикція Ржищевського міського суду Київської області.

Згідно із ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 27, 28, 31, 258, 259, 260, 353, 354 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

1.Матеріали справи№ 371/906/23за позовомзаступника керівникаКиївської обласноїпрокуратури,який дієв інтересахРжищівської міськоїради Київськоїобласті до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету споруна стороніпозивача Регіональнийландшафтний парк«Трахтемирів»,про усуненняперешкод уздійсненні правакористування ірозпорядження земельноюділянкою шляхомвизнання недійснимдоговору,скасування рішенняпро державнуреєстрацію правта поверненняземельної ділянки направити за підсудністю до Ржищевського міського суду Київської області.

2.Направити копію ухвали позивачу.

3.Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

4.Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

5.Передачу здійснити не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження такої ухвали, а в разі подання апеляційної скарги - після залишення її без задоволення.

Суддя підпис А.С. Поліщук

Згідно з оригіналом

Суддя А.С. Поліщук

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118221200
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію прав та повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —371/906/23

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Постанова від 20.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Каневський В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні