Ухвала
від 09.04.2024 по справі 940/56/24
ТЕТІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

09.04.2024 Провадження по справі № 2-о/940/11/24

Справа № 940/56/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року Тетіївський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді: Косович Т.П.

присяжних: Скорбенка С.М.

Франчук В.А.

при секретарі: Козуб І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тетієві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа виконавчий комітет Тетіївської міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати свого дядька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити його опікуном останнього, посилаючись на те, що ОСОБА_1 є інвалідом другої групи довічно, страждає на психічний розлад, в результаті чого не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявив клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Тетіївської міської ради в судове засідання не прибув, до суду надав клопотання про розгляд справи без участі його представника, подану заяву підтримує.

Розглянувши заявлене клопотання, суд приходить до такого висновку.

Відповідно до вимогст. 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обгрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із ч. 1ст. 103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з?ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно дост.105ЦПК Українипризначення експертизисудом єобов`язковим заклопотанням хочаб однієїіз сторін,якщо усправі необхідновстановити психічний стан особи.

Враховуючи ту обставину, що для вирішення питання про психічний стан ОСОБА_2 та його здатність (нездатність) розуміти значення своїх дій і керувати ними необхідні спеціальні знання в галузі психіатричної медицини, а такими знаннями суд не володіє, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу щодо психічного стану вказаної особи.

Відповідно до вимог ч. 4ст. 103 ЦПК Українипитання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках, зокрема, призначення судом експертизи.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 105, 252, 253, 258, 259, 260, 261, 354 ЦПК України, суд

ухвалив:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа виконавчий комітет Тетіївської міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

2. Якщо страждає, то чи здатний він усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з`являтися в судові засідання та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам-психіатрам комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання», юридична адреса: 08631, смт Глеваха вул. Вокзальна, 8 Фастівського району Київської області, попередивши їх про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Для проведення експертизи надати матеріали цивільної справи № 940/56/24 та амбулаторну картку хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку витребувати з КНП «Тетіївська центральна лікарня».

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Витрати пов`язані з проведенням експертизи віднести на рахунок держави.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п?ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Т.П.Косович

Присяжні: С.М. Скорбенко

В.А. Франчук

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118221322
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —940/56/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні