Рішення
від 09.04.2024 по справі 526/539/24
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/539/24

Провадження № 2/526/601/2024

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

09 квітня 2024 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - Киричка С.А.,

з участю секретаря Широколави О.В.,

розглянувши розглянувши у судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в м. Гадяч цивільну справу № 526/539/24 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до СТОВ «Лободіно», третя особа: виконавчий комітет Сергіївської сільської ради про визнання договору купівлі-продажу таким, що відбувся та визнання права власності на придбане домоволодіння,

встановив:

Позивачі звернулися до суду з вказаним позовом. Позовні вимоги мотивовано тим, що 21.09.1991 року позивачі уклали шлюб та почали спільне проживання в с. Лободине. Восени 1991 року ОСОБА_1 був прийнятий на роботу тракториста, а дружина ОСОБА_2 колгоспу «Авангард» с. Лободине. З 01.04.1992 року їм було надано гуртожиток та реєстрацію місця проживання в с. Лободине . 10.01.1993 року між позивачем та колгоспом «Авангард» було укладено договір купівлі-продажу житлового будинку з допоміжними будівлями, за адресою АДРЕСА_1 , після чого вони почали там спільне проживання. Згідно усного розпорядження керівництва колгоспу він був змушений сплатити в касу господарства повну балансову вартість домоволодіння. СТОВ «Лободіно» є правонаступником колгоспу «Авангард» . Оскільки, домоволодіння було придбано позивачами під час шлюбу, тому вони просять визнати за ними право власності на нього в рівних частинах.

Ухвалою судді від 14 лютого 2024 року відкрито провадження по справі, призначено справу до розгляду у порядку спрощеного провадження без виклику сторін та надано відповідачу строк для подання клопотання про розгляд справи з повідомленням сторін.

Позивачі надали заяви про підтримання позовних вимог та просили розглянути справу без їх участі.

Відповідач СТОВ «Лободіно» надали відзив на позовну заяву, в якому не заперечували проти позовних вимог позивачів та просили розглянути справу без участі їх представника.

Представник третьої особи Сергіївської сільської ради в судове засідання не з`явився, клопотання про перенесення розгляду справи від них не надходило.

Відповідно до п. 1ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши обставини справи та перевіривши їх доказами в межах заявлених позовних вимог, суд встановив, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1ст.11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб та в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі .

За вимогами ч.3 ст.10, ст.60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Встановлено, що 10 січня 1993 року між колгоспом «Авангард» с. Лободіно Гадяцького району та ОСОБА_1 укладено договір про купівлю-продаж житлового будинку з господарськими будівлями в АДРЕСА_1 , вартістю 266119 крб.

Згідно квитанції від 31.03.1995 року до надходження касового ордеру від ОСОБА_1 за «домік» надійшло в касу 256000 грн.

Рішенням виконавчого комітету Сергіївської сільської ради від 22.01.2024 №16 змінено поштову адресу індивідуального житлового будинку АДРЕСА_2 , в якому зареєстрований та проживає ОСОБА_1 з номера НОМЕР_1 на номер 21 , вулицю Шкільну залишено без змін.

Згідно довідки СТОВ «Лободіно» від 14.12.2023 №14/12 колгосп ім. Джержинського роз`єднався на два самостійні господарства: колгосп ім. Дзержинського та колгосп «Авангард». Колгосп «Авангард» реорганізовано в КСП «Лободіно», а КСП «Лободіно» реорганізовано в СТОВ «Лободіно» .

Довідкою, виданою СТОВ «Лобоідно» 20.12.2023 №20/12 підтверджено, що заборгованість за будинок за адресою: АДРЕСА_2 відповідно до типового договору про купівлю продаж житлового будинку присадибного типу з господарськими будівлями на умовах, передбачених постановою Ради Міністрів СССР від 01.07.1983 №593 ОСОБА_1 погашена повністю.

Згідно довідки, виданої Сергіївською сільською радою 25.01.2024 №85 ОСОБА_1 дійсно проживає і зареєстрований з 01.04.1992 року за адресою: АДРЕСА_1 . За домоволодінням числиться неприватизована земельна ділянка розміром 0,25 га .

Технічна інвентаризація даного домоволодіння проведена 26.01.2024 року ФОП ОСОБА_3 .

Згідно з статтями 638,639 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

Відповідно до ч.2 ст.220 ЦК України якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Відповідно дост.655 ЦК Україниза договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно дост.41 Конституції Україникожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно зіст. 328 ЦК Україниправо власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Системний аналіз вказаних положень цивільного законодавства дає можливість дійти висновку про те, що укладений між позивачем та відповідачем чинний договір купівлі-продажу житлового будинку є достатньою та належною правовою підставою набуття майна. При цьому суд приймає до уваги, що майно набуто позивачем в не заборонений цивільним законодавством спосіб з метою забезпечення породження учасниками відповідних правовідносин у майбутньому певних цивільних прав та обов`язків, зокрема внаслідок тих чи інших юридичних фактів, правомірних дій, які прямо передбачені ч.2ст.11 ЦК України.

Враховуючи вище викладене та заважаючи на те, що позивач та відповідач, тобто сторони за договором, домовилися щодо усіх істотних умов договору, тому відбулося повне виконання договору, а отже, суд приходить до висновку про визнання дійсним договору купівлі-продажу домоволодіння та визнання права власності на нього за позивачами.

Керуючись ст.220, 638-639 ЦК України, ст.10,11,60,88 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до СТОВ «Лободіно», третя особа: виконавчий комітет Сергіївської сільської ради про визнання договору купівлі-продажу таким, що відбувся та визнання права власності на придбане домоволодіння - задовольнити.

Визнати дійсним договір купівлі-продажу домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 , укладеного 10 січня 1993 року між колгоспом «Авангард» та ОСОБА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в рівних частинах по за кожним, право власності на домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 і складається з позначених в технічній документації літерами «А-1» - житлового будинку, «Б» - гаража, «В» - сараю, «Г,г» - погреба вхідного, «Д» - вбиральні, №1 воріт огорожі, №2 - огорожі.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 09.04.2024 року.

Повне найменування сторін:

Позивачі- ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , житель АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , жителька АДРЕСА_1 .

Відповідач СТОВ «Лободіно», ЄДРПОУ 13955730, юридична адреса: 37332, Полтавська область, Миргородський район, с. Лободине .

Третя особа - виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, код ЄДРПОУ 41066102, юридична адреса: Полтавська область, Миргородський район, с. Сергіївка, вул. Центральна,9.

Суддя: С. А. Киричок

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118221459
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору купівлі-продажу таким, що відбувся та визнання права власності на придбане домоволодіння

Судовий реєстр по справі —526/539/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні