Рішення
від 09.04.2024 по справі 530/400/24
ЗІНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № Справа № 530/400/24

Номер провадження 2-о/530/37/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.04.2024 м. Зіньків

Зіньківський районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Ситник О.В. , за участі секретаря судового засідання Стрілець Л.Г. розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , яка подана в його інтересах адвокатом Дем`янченком Сергієм Миколайовичем, заінтересована особа ОСОБА_2 , Зіньківська міська рада Полтавської області про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу . Заяву обґрунтовує тим, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 1984 року почали разом проживати як чоловік та дружин в будинку позивача в АДРЕСА_1 . Під час спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за рахунок спільної праці купували одяг, побутові речі, продукти харчування, майна для спільного користування, несли спільні витрати по утриманню житла в якому проживали, вели спільне господарство, мали спільний бюджет, були об`єднанні спільною працею, побутом, за спільні кошти купляли різне майно, відпочивали та працювали разом, тобто, проживали як одна сім`я, як чоловік і жінка з усіма притаманними цьому ознаками.

Під час фактичних шлюбних відносин в останніх народилося двоє дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , 1990 року народження. Тобто, з 1984 року і по даний час ОСОБА_1 та ОСОБА_2 фактично проживали однією сім`єю, так як були пов`язані спільним побутом, вели спільне господарство, мали спільний бюджет, взаємні права та обов`язки, але до державного органу реєстрації актів цивільного стану про реєстрацію шлюбу не зверталися, при цьому у період спільного проживання у будь - якому іншому шлюбі не перебували.

Встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу необхідно заявникові ОСОБА_1 для вирішення його майнових прав, щодо майна придбаного під час спільного сумісного проживання разом з ОСОБА_2 без реєстрації шлюбу. У зв`язку із цим у заявника ОСОБА_1 виникла необхідність встановити факт спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 .

Факт спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу ОСОБА_1 з ОСОБА_2 , підтверджується, копіями довідок Лютенсько - Будищанського старостинського округу № 03.7- 05/33 від 02.02.2024 року, № 03.7-05/34 від 02.02.2024 року, випискою з по господарської книги Лютенсько - Будищанського старостинського округу №16.7-24/15 від 02.02.2024 року, копіями свідоцтв про народження дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , копіями фотографій на яких зображений позивач та відповідач ОСОБА_2 , їх дітей які разом з ними зустрічають Новий рік та сімейні свята, а також факт спільного сумісного проживання можуть підтвердити свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 жителі села Лютенські Будища, Полтавського району, Полтавської області.

Ухвалою судді від 22.02.2024 року ухвалою судді відкрито окреме провадження та розгляд справи призначено на 09.04.2024 року.

У судове засідання заявник та його представник не з`явилися, направили до суду заяву про розгляд справи без їх участі, прохали заяву задовольнити. Заінтересовані особи у судове засідання не з`явилися, будучи належним чином повідомлені про місце, дату та час судового розгляду, направили до суду заяви про розгляд справи без їх участі.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків. Відповідно до ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами; перебування фізичної особи на утриманні; каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Відповідно до п. 1 Прикінцевих положень СК України, цей Кодекс набирає чинності одночасно з набранням чинності Цивільним кодексом України.,

Згідно п. 1 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, цей Кодекс набирає чинності з 1 січня 2004 року. Сімейний кодекс України розповсюджується на спірні правовідносини лише з 1 січня 2004 року, а до цієї дати ці правовідносини були врегульовані Кодексом про шлюб та сім`ю України.

Відповідно до ст.2 Кодексу про шлюб та сім`ю України цей Кодекс встановлює порядок і умови одруження, регулює особисті і майнові відносини, які виникають в сім`ї між подружжям, між батьками і дітьми, між іншими членами сім`ї, відносини, які виникають у зв`язку з усиновленням, опікою та піклуванням, прийняттям дітей на виховання, порядок І умови припинення шлюбу, порядок реєстрації актів громадянського стану. Кодекс про шлюб та сім`ю України це пов`язував виникнення, зміну або припинення особистих чи майнових прав у зв`язку із проживанням однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Відповідно до ст. З СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Відповідно до ст. 74 СК України якщо жінка та чоловік проживають однією сім`єю, але не перебувають у Шлюбі між собою або в будь-якому, іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного пробивання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. На майно, що є об`єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому Іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 1984 року почали разом проживати як чоловік та дружин в будинку позивача в АДРЕСА_1 . Під час спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за рахунок спільної праці купували одяг, побутові речі, продукти харчування, майна для спільного користування, несли спільні витрати по утриманню житла в якому проживали, вели спільне господарство, мали спільний бюджет, були об`єднанні спільною працею, побутом, за спільні кошти купляли різне майно, відпочивали та працювали разом, тобто, проживали як одна сім`я, як чоловік і жінка з усіма притаманними цьому ознаками. Під час фактичних шлюбних відносин в останніх народилося двоє дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , 1990 року народження (а.с. 10-13). Факт спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу ОСОБА_1 з ОСОБА_2 , підтверджується, копіями довідок Лютенсько - Будищанського старостинського округу № 03.7- 05/33 від 02.02.2024 року, № 03.7-05/34 від 02.02.2024 року, випискою з по господарської книги Лютенсько - Будищанського старостинського округу №16.7-24/15 від 02.02.2024 року, копіями свідоцтв про народження дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , копіями фотографій на яких зображений позивач та відповідач ОСОБА_2 , їх дітей які разом з ними зустрічають Новий рік та сімейні свята, а також факт спільного сумісного проживання підтвердили свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 жителі села Лютенські Будища, Полтавського району, Полтавської області.

Встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу необхідно заявникові ОСОБА_1 для вирішення його майнових прав, щодо майна придбаного під час спільного сумісного проживання разом з ОСОБА_2 без реєстрації шлюбу.

Виходячи з вищевикладеного, на підставі вивчених матеріалів справи суд приходить до висновку, що є передбачені законом підстави для задоволення заяви.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 81, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ :

1.Заяву ОСОБА_1 , яка подана в його інтересах адвокатом Дем`янченком Сергієм Миколайовичем, заінтересована особа ОСОБА_2 , Зіньківська міська рада Полтавської області про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу - задовольнити.

2.Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 з 1984 року і на час розгляду справи проживали однією сім`єю без реєстрації шлюбу в АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяО. В. Ситник

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118221510
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу

Судовий реєстр по справі —530/400/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні