Рішення
від 08.04.2024 по справі 710/126/24
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/126/24

Провадження № 2/710/174/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.04.2024 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Щербак О.В.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Матусівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Матусівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, в якому просить визначити йому додатковий строк тривалістю в два місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сміла Черкаської області, актовий запис про смерть № 28 від 01.06.2023.

В обґрунтування позову ОСОБА_1 зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його рідний брат по материнській лінії ОСОБА_2 , який до дня смерті постійно проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Після смерті брата залишилось спадкове майно, а саме земельна ділянка з кадастровим номером 7125785200:03:001:0255, площею 1, 1952 га, що розташована на території Матусівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка перебувала у власності спадкодавця на підставі Свідоцтва про право власності № НОМЕР_1 , виданого 24.12.2013 Реєстраційною службою Шполянського районного управління юстиції Черкаської області. Зазначає, що він є спадкоємцем другої черги померлого брата ОСОБА_2 , однак він не набув права на його спадщину, оскільки не звернувся протягом встановленого строку до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Він особисто проводив поховання тіла брата, тобто йому достовірно відомо було про день смерті спадкодавця, разом з цим до нотаріальної контори він звернувся на тринадцятий день потому як завершився шестимісячний строк. Приватним нотаріусом Звенигородського районного округу Черкаської області Курінним Анатолієм Васильовичем йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із пропуском шестимісячного строку. Ураховуючи, що вказаний строк є незначним, із заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори ніхто не звертався, вважає, що пропущений строк для прийняття спадщини може бути поновлений.

31.01.2024 відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

13.03.2024 підготовче провадження у справі закрито та призначено справу до розгляду.

Позивач у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просив проводити розгляд справи без його участі, свої позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник Матусівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області до суду не з`явився, подав до суду заяву, у якій не заперечував проти позовних вимог та просив проводити розгляд справи без його участі.

Згідно з ч. 2 ст.247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши надані докази, повно та всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

ОСОБА_2 є рідним братом по материнській лінії ОСОБА_1 , що підтверджується наступними документами:

Свідоцтвом про народження, серія НОМЕР_2 , виданим повторно 05.12.2023 Шполянським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Київ), відповідно до якого батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.10);

Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до ст. ст. 126, 133, 135 СК України, відповідно до якого батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є ОСОБА_5 та ОСОБА_4 (а.с. 11).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 01.06.2023 Виконавчим комітетом Матусівської сільської ради, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 9).

Відповідно до довідки № 294/02-29 від 06.12.2023, виданої Виконавчим комітетом Матусівської сільської ради, ОСОБА_2 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 . На час відкриття спадщини разом із ним ніхто не зареєстрований та не проживає. Малолітніх, неповнолітніх, недієздатних осіб ,а також осіб дієздатність яких обмежена у спадкодавця немає (а.с. 12).

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 363201934 від 25.01.2024, у власності ОСОБА_2 перебуває земельна ділянка кадастровий номер 7125785200:03:001:0255, площею 1,1952 га, що розташована на території Матусівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на підставі Свідоцтва про право власності № НОМЕР_1 , виданого 24.12.2013 Реєстраційною службою Шполянського районного управління юстиції Черкаської області ( а.с. 13).

Приватний нотаріус Звенигородського нотаріального округу Черкаської області Курінний Анатолій Васильович відмовив ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що ним було пропущено встановлений законом шестимісячний термін з дня смерті спадкодавця, що підтверджується постановою №92/02-14 від 13.12.2023 (а.с. 14).

Згідно з ч.1 ст.1269 ЦК Україниспадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, повинен подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини і лише особисто.

Відповідно до ст.1270 ЦК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

За змістом ст.1221 ЦК Українимісцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до положень статті 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті; у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265цього Кодексу; право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово ( ч.1 ст. 1258 ЦК України).

Відповідно до положень статті 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Так, судом установлено, що ОСОБА_1 є спадкоємцем другої черги ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивач звернувся до нотаріальної контори 13.12.2023, що вбачається із змісту постанови нотаріуса, із заявою про прийняття спадщини з пропуском строку, визначеного положеннями ст. 1270 ЦК України.

Згідно із положеннями ч.2 ст. 1272 ЦК України за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Тобто, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Норми частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: тривала хвороба спадкоємців; велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, у тому числі закордонними; перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Згідно з п. 24. Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК . Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК) (435-15), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Верховний Суд у справі № 681/203/17-ц , постанова від 17.10.2018, звернув увагу, на те, що причини пропуску строку на прийняття спадщини повинні визначатися судом в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи. Принцип «пропорційності» тісно пов`язаний із принципом верховенства права: принцип верховенства права є фундаментом, на якому базується принцип «пропорційності», натомість принцип «пропорційності» є умовою реалізації принципу верховенства права і водночас його необхідним наслідком. Судова практика Європейського суду з прав людини розглядає принцип «пропорційності» як невід`ємну складову та інструмент верховенства права, зокрема й у питаннях захисту права власності. Дотримання принципу «пропорційності» передбачає, що втручання в право власності, навіть якщо воно здійснюється згідно з національним законодавством і в інтересах суспільства, все одно буде розглядатися як порушення статті 1 Першого протоколу, якщо не було дотримано розумної пропорційності між втручанням у право особи та інтересами суспільства. Ужиті державою заходи мають бути ефективними з точки зору розв`язання проблеми суспільства, і водночас пропорційними щодо прав приватних осіб. Оцінюючи пропорційність, слід визначити, чи можливо досягти легітимної мети за допомогою заходів, які були б менш обтяжливими для прав і свобод заінтересованої особи, оскільки обмеження не повинні бути надмірними або такими, що є більшими, ніж необхідно для реалізації поставленої мети.

Позивач є спадкоємцем другої черги померлого брата, інших спадкоємців, відповідно до довідки Виконавчого комітету Матусівської сільської ради, ОСОБА_2 немає. Із постанови приватного нотаріуса Звенигородського нотаріального округу Черкаської області Курінного А.В. вбачається, що спадкова справа не заведена, з заявою про прийняття спадщини протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця в нотаріальні контори ніхто не звертався. Позивач звернувся із заявою про прийняття спадщини 13.12.2023 , тобто із незначним пропуском строку. Відомостей про порушення прав інших осіб у разі надання позивачу додаткового строку на прийняття спадщини матеріали справи не містять.

Ураховуючи встановлені судом обставини, визнання позову відповідачем, що не порушує права та інтереси інших осіб, принцип пропорційності, у розумінні наведеному у згаданій постанові Верховного Суду, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст. ст.1221,1269,1270,1272 ЦК України, ст.ст.12,13,76-81,89,206,211,263-265, ч.1 ст.354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк два місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене сторонами в апеляційному порядку безпосередньо до Черкаського апеляційного суду, шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , паспорт серія НОМЕР_4 , виданий 08.07.2015 Шполянським РС УДМС України в Черкаській області, РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач: Матусівська сільська рада Звенигородського району Черкаської області, адреса місця знаходження: вул. Кравченка, 7, с. Матусів Звенигородського району Черкаської області, 20631, код ЄДРПОУ 26323516.

Суддя О.В.Щербак

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118222607
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —710/126/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні