Ухвала
від 09.04.2024 по справі 761/11913/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/11913/24

Провадження № 1-в/761/158/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Київ

Шевченківський районний суд м. Києва у складі :

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві подання виконувача обов`язків начальника арештного дому державної установи «Київський слідчий ізолятор» ОСОБА_4 про приведення вироку Васильківського міськрайонного суду Київської області від 02.08.2023 у відповідність до вимог Закону України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань» від 23.08.2023 № 3342-ІХ відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, уродженця с. Каїри Горностаївського району Херсонської області, громадянина України, що має середню спеціальну освіту, не працюючого, не одруженого, що на утриманні нікого не має, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , засудженого вироком Васильківського міськрайонного суду Київської області від 02.08.2023 за ч. 1 ст. 309 КК України до покарання у виді арешту строком на 1 (один) місяць, -

ВСТАНОВИВ:

Виконувач обов`язків начальника арештного дому ДУ «Київський слідчий ізолятор» ОСОБА_4 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про приведення вироку Васильківського міськрайонного суду Київської області від 02.08.2023 у відповідність до Закону України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань» від 23.08.2023 № 3342-ІХ.

В обґрунтування клопотання зазначає, що вироком Васильківського міськрайонного суду Київської області від 02.08.2023 ОСОБА_5 засуджено за ч. 1 ст. 309 КК України до покарання у виді арешту строком на 1 (один) місяць.

ДУ «Київський слідчий ізолятор» арештний дім є установою відбування покарання у виді арешту для засудженого ОСОБА_5 . Початок терміну покарання: 15.03.2024. Кінець терміну покарання: 15.04.2024.

Зазначає, що 28.03.2024 набрав законної сили Закон України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України, щодо удосконалення видів кримінальних покарань» від 23.08.2023 №3342-IX, яким на підставі п. 89 внесено зміни у ч.1 ст. 309 КК України.

Виходячи із цього, санкцією ч. 1 ст. 309 КК України, не передбачено покарання у виді арешту.

На підставі Закону України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України, щодо удосконалення видів кримінальних покарань» від 23.08.2023 №3342-ІХ санкцією ч.1 ст. 309 КК України передбачено покарання у виді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або пробаційний нагляд на строк до п`яти років, або обмеженням волі на той самий строк.

У зв`язку з чим, просить суд привести вирок Васильківського міськрайонного суду Київської області від 02.08.2023 у відповідність до вимог Закону України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України, щодо удосконалення видів кримінальних покарань» від 23.08.2023 №3342-ІХ.

Представник державної установи «Київський слідчий ізолятор» направив на адресу суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності, клопотання підтримав, просив таке задовольнити з підстав, наведених у ньому. Одночасно повідомив, що засуджений ОСОБА_5 звернувся із заявою щодо проведення судового засідання без його участі.

Прокурор ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав.

Заслухавши прокурора, з`ясувавши обставини справи, суд дійшов висновку про задоволення клопотання з огляду на наступне.

Судом встановлено, що вироком Васильківського міськрайонного суду Київської області від 02.08.2023 ОСОБА_5 засуджено за ч. 1 ст. 309 КК України до покарання у виді арешту строком на 1 місяць.

Початок терміну покарання: 15.03.2024. Кінець терміну покарання: 15.04.2024.

Відповідно до ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотньої дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

28.03.2024 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України, щодо удосконалення видів кримінальних покарань» від 23.08.2023 №3342-IX, яким на підставі п. 89 внесено зміни до Кримінального кодексу України, зокрема до ч. 1 ст. 309 КК України, за вчинення якого передбачене покарання у виді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або пробаційний нагляд на строк до п`яти років, або обмеження волі на той самий строк.

До набрання чинності Закону №3342-IX від 23.08.2023, санкція ч. 1 ст. 309 КК України передбачала покарання у виді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п`яти років.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 5 КК України закон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість. Закон про кримінальну відповідальність, що частково пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, а частково посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, має зворотну дію у часі лише в тій частині, що пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи.

Згідно ч.ч. 2, 3 ст. 74 КК України, особа, засуджена за діяння, караність якого законом усунена, підлягає негайному звільненню від призначеного судом покарання. Призначена засудженому міра покарання, що перевищує санкцію нового закону, знижується до максимальної межі покарання, встановленої санкцією нового закону. У разі якщо така межа передбачає більш м`який вид покарання, відбуте засудженим покарання зараховується з перерахуванням за правилами, встановленими частиною першою статті 72 цього Кодексу.

Відповідно до п. 2 в ч. 1 ст. 72 КК України, при складанні покарань за сукупністю кримінальних правопорушень та сукупністю вироків менш суворий вид покарання переводиться в більш суворий вид виходячи з такого їх співвідношення: одному дню тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або арешту відповідають два дні пробаційного нагляду.

Згідно п. 13 ч. 1 ст. 537 КПК України під час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати такі питання: про звільнення від покарання і пом`якшення покарання у випадках, передбачених частинами 2 і 3 статті 74 Кримінального кодексу України.

Відповідно до абзацу першого ч. 1 ст. 539 КПК України питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Таким чином, оскільки Закон України №3342-ІХ від 23.08.2023 поліпшує становище засудженого, суд приходить до висновку, що ОСОБА_5 , який відбуває покарання у виді арешту в арештному домі, слід замінити невідбуту частину покарання у виді арешту на пробаційний нагляд відповідно до ст. 72 КК України, виходячи із співвідношення одному дню арешту відповідають два дні пробаційного нагляду.

На підставі викладеного, керуючись ст. 58 Конституції України, ст.72 КК України, Законом України №3342-ІХ «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань», ст.ст.537,539 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Подання виконувача обов`язків начальника арештного дому державної установи «Київський слідчий ізолятор» ОСОБА_4 - задовольнити.

Привести вирок Васильківського міськрайонного суду Київської області від 02.08.2023 у відповідність до вимог Закону України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань» від 23.08.2023 № 3342-ІХ.

Замінити засудженому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , невідбуту частину покарання за вироком Васильківського міськрайонного суду Київської області від 02.08.2023 у виді 07 днів арешту на пробаційний нагляд строком 14 днів.

Звільнити засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від відбування покарання у виді арешту - негайно.

На підставі ст. 59-1 КК України покласти на засудженого ОСОБА_5 наступні обов`язки:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;

3) не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;

4) виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

Строк невідбутого покарання у виді пробаційного нагляду засудженому ОСОБА_5 обчислювати з дня постановки його на облік уповноваженим органом з питань пробації.

Роз`яснити засудженому ОСОБА_5 , що в разі ухилення ним від відбування покарання у виді пробаційного нагляду, уповноважений орган з питань пробації надсилає матеріали до органів Національної поліції для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до частини 3 статті 389 Кримінального кодексу України.

Ухвала в частині звільнення засудженого від подальшого утримання в ДУ «Київський слідчий ізолятор» підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118223689
СудочинствоКримінальне
Сутьвнесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань» від 23.08.2023 № 3342-ІХ відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, уродженця с. Каїри Горностаївського району Херсонської області, громадянина України, що має середню спеціальну освіту, не працюючого, не одруженого, що на утриманні нікого не має, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , засудженого вироком Васильківського міськрайонного суду Київської області від 02.08.2023 за ч. 1 ст. 309 КК України до покарання у виді арешту строком на 1 (один) місяць

Судовий реєстр по справі —761/11913/24

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Глянь О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні