Ухвала
від 29.03.2024 по справі 761/11283/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/11283/24

Провадження № 2-о/761/302/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2024 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Кондратенко О.О., перевірила виконання вимог ст.ст. 295-297 ЦПК України по цивільній справі за заявою

ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною

ВСТАНОВИВ:

В березні 2024 року до суду надійшла вищезазначена заява.

Заява подана і оформлена відповідно до встановлених норм ЦПК України.

Заява підсудна Шевченківському районному суду м. Києва.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення або відмови у відкритті провадження в цивільній справі відсутні.

Дослідивши матеріали заяви, суд прийшов до висновку, що заява подана і оформлена відповідно до встановлених норм ЦПК України. А тому, суд вважає достатньо наявних підстав для відкриття провадження по справі та призначення судового засідання.

Крім того, 03 серпня 2023 року набув чинності Закон України ?Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги? від 10 квітня 2023 року № 3022-IX.

Зокрема, ст. 293 ЦПК України доповнено частиною 5, згідно якої у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов?язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров?я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Таким чином, у разі якщо особа, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Пунктом 24 ч. 1 ст. 14 Закону України ?Про безоплатну правничу допомогу?, право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до положень частини 1 статті 13 Закону України ?Про безоплатну правничу допомогу?, безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 Закону України ?Про безоплатну правничу допомогу? визначено, що безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: - здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; - складення документів процесуального характеру.

Враховуючи, що розгляд справ, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом за участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, та відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною, суд відповідно до положень ч. 5 ст. 293 ЦПК України вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів останнього через Правобережний київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги .

На підставі викладеного, керуючись ст. 293 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною.

Призначити судове засідання в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва (м. Київ, вул. Дегтярівська, 31-а, 3 поверх, кабінет №307) об 11 годині 00 хвилин 01 травня 2024 року.

В судове засідання викликати заявника та заінтересовані особи.

Залучити для представництва інтересів ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ), особи, стосовно якої вирішується питання недієздатності, захисника з числа адвокатів Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (код ЄДРПОУ 39776588, адреса місцезнаходження: 03087, місто Київ, вулиця Єреванська, будинок 32) для проведення судових засідань в Шевченківському районному суді міста Києва в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною.

Зобов`язати директора Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (код ЄДРПОУ 39776588, адреса місцезнаходження: 03087, місто Київ, вулиця Єреванська, будинок 32) забезпечити участь захисника з числа адвокатів центру та забезпечити його прибуття у судове засідання, яке відбудеться об 11 годині 00 хвилин 01 травня 2024 року в приміщенні Шевченківського районного суду міста Києва за адресою: вулиця Дегтярівська, 31-а, Київ, 03057, разом із документами на підтвердження повноважень захисника на участь у цивільній справі.

Копію ухвали направити до Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (код ЄДРПОУ 39776588, адреса місцезнаходження: 03087, місто Київ, вулиця Єреванська, будинок 32) для виконання.

Інформацію по справі можна отримати в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: https://court.gov.ua/sud2610/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.О.Кондратенко

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118223725
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —761/11283/24

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Кондратенко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні