Ухвала
від 09.04.2024 по справі 766/1924/22
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/1924/22

н/п 1-в/766/170/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.04.2024 року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

Головуючого судді: ОСОБА_1

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,.

прокурора ОСОБА_3 ,.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Херсоні клопотання засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про приведення вироку у відповідність до нового закону, який звільняє від покарання або пом`якшує його,-

в с т а н о в и в:

02.02.2022 року до Херсонського міського суду Херсонської області надійшло клопотання засудженого про зарахування у строк покарання, призначеного за вироком Суворовського районного суду м. Одеса від 11.03.2020 року строку попереднього ув`язнення, з врахуванням правил, визначених ч. 5 ст. 72 КК України, в редакції № 838-VIII.

01.03.2022 м. Херсон було окуповано військами рф, внаслідок чого рішенням зборів суддів Херсонського міського суду Херсонської області від 07.03.2022 роботу Херсонського міського суду Херсонської області зупинено, проте рішенням Вищої ради правосуддя №566/0/15-23 від 30.05.2023 роботу Херсонського міського суду Херсонської області відновлено з 01.06.2023, а датою початку процесуальної діяльності суду визначено 12.06.2023.

Представник ДУ "ПІвнічна виправна колонія № 90" в судовому засіданні зазначив, що не підтримує подання, просить розглянути його на розсуд суду, оскільки після деокупації виявилось, що жодна особа не перебуває в ДУ "Північна виправна колонія № 90№, місце перебування засуджених наразі невідоме.

Прокурор в судовому засіданні щодо задоволення клопотання заперечував, вказуючи, що жодних документів, підтверджуючих призначення та відбуття покарання засудженим матеріали клопотання не містять, так само відсутній протокол затримання особи, особова справа засудженого відсутня, вирішити це питання без цих документів та засудженого неможливо.

Останнім відомим суду місцем перебування засудженого станом на 24.02.2022 рік було ДУ "ПІвнічна виправна колонія № 90", згідно відповіді якої засуджений ОСОБА_4 в зазначеній установі не перебуває, місці його знаходження не відоме. Згідно відповідей ДУ Миколаївського, Одеського СІЗО засуджений ОСОБА_4 там також не перебуває. В Управлінні забезпечення діяльності у південному регіоні Департаменту з питань виконання кримінальних покарань відсутня інформація про теперішнє місце перебування засудженого.

Фактичне місце перебування засудженого за наявними у справі засобами зв`язку встановити не виявилося можливим, що унеможливлює забезпечення його участі у кримінальному провадженні.

Заслухавши думку учасників судового засідання, дослідивши матеріали надані в обґрунтування клопотання, суд приходить до наступних висновків.

Частиною 5 ст. 72 КК України, з урахуванням змін, внесених відповідно до Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув`язнення у строк покарання» № 838-VIII від 26.11.2015 р., який набрав чинності 24.12.2015 р, визначено, що зарахування судом строку попереднього ув`язнення у разі засудження особи до позбавлення волі в межах того самого кримінального провадження, у межах якого до особи було застосовано попереднє ув`язнення, провадиться з розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі.

Пунктом 3 ч. 1ст. 537 КПК України встановлено, що під час виконання вироків суд, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок, має право вирішувати питання про приведення вироку у відповідність до нового закону, який звільняє або помякшує його.

Згідно ч. 2 ст. 539 КК України, клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку, подається:

1) до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання, - у разі необхідності вирішення питань, передбачених пунктами 2-4, 6, 7 (крім клопотання про припинення примусового лікування, яке подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться установа або заклад, в якому засуджений перебуває на лікуванні) частини першої статті 537 цього Кодексу; 2) до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок, - у разі необхідності вирішення питань, передбачених пунктами 10 (у частині клопотань про заміну покарання відповідно до частини третьої статті 57, частини першої статті 58, частини першої статті 62 Кримінального кодексу України), 11, 13 частини першої статті 537 цього Кодексу; 3) до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого проживає засуджений, - у разі необхідності вирішення питань, передбачених пунктами 5, 8, 9 частини першої статті 537 цього Кодексу; 4) до суду, який ухвалив вирок, - у разі необхідності вирішення питань, передбачених пунктами 1, 10 (в частині клопотання про заміну покарання відповідно до частини п`ятої статті 53 Кримінального кодексу України), 12 (у разі якщо вирішення питання необхідне в зв`язку із здійсненням судового розгляду, воно вирішується судом, який його здійснює), 14 частини першої статті 537, статті 538 цього Кодексу.

Із наведених положень вбачається, що всі питання, пов`язані безпосередньо із строком відбуття покарання, звільненням від покарання осіб, які перебувають в установах або закладах відбуття покарання, вирішуються судом, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання. Це пов`язано із особливостями процедури вирішення таких питань, зокрема необхідної участі засудженого, дослідженням його особової справи.

За змістом кримінального закону вирішення питання про приведення вироку у відповідність до нового закону, який звільняє або помякшує його можливе лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого, вироків суду, в яких має бути зазначено початок строку призначення покарання, даних з протоколу затримання щодо відомостей фактичного часу та дати затримання особи. Зазначенні відомості мають зберигатися в матеріалах особової справи

Судом встановлено, що засуджений ОСОБА_4 не відбуває покарання в ДЕРЖАВНА УСТАНОВА "ПІВНІЧНА ВИПРАВНА КОЛОНІЯ (№ 90), місце його перебування наразі невідоме, матеріали особової справи щодо засудженого в ДУ "Північна колонія № 90" відсутні. Фактично в матеріалах судової справи міститься лише заява - клопотання засудженого про зарахування строку попереднього увязненн в строк покарання.

За таких обставин, суд позбавлений можливості перевірити всі зазначені засудженим факти в його клопотанні, перевірити особову справу, у звязку з чим клопотання засудженого задоволенню не підлягає, що не позбавляє його права звернутись з зазначеним клопотанням повторно за місцем відбуття покарання.

Керуючись ст.ст. 376, 537 - 539 КПК України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про приведення вироку у відповідність до нового закону, який звільняє від покарання або пом`якшує його- залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена протягом 7 (семи) днів, з дня її проголошення, а засудженому в той же строк з моменту вручення йому копії ухвали, до Херсонського апеляційного суду через Херсонський міський суд Херсонської області.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118224461
СудочинствоКримінальне
Сутьприведення вироку у відповідність до нового закону, який звільняє від покарання або пом`якшує його

Судовий реєстр по справі —766/1924/22

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рябцева М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні