Рішення
від 09.04.2024 по справі 738/381/24
МЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 738/381/24

№ провадження 2/738/182/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М ЕН ЕМ УК РА ЇН И

09 квітня 2024 року м. Мена

Менський районний суд Чернігівської області в складi:

суддi - Волошиної Н.В.

з участю секретаря судового засідання Іванько А.С.

pозглянувши у вiдкpитому судовому засiданнi цивільну спpаву за позовною заявою ОСОБА_1 до Менської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Менська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А H О В И В:

І. Зміст позовних вимог.

У лютому 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до Менської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Менська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Свою позовну заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її матір ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на належне їй майно, до складу якої входить земельна ділянка. Позивач, як спадкоємець за законом першої черги, звернулася до Менської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, проте їй було роз`яснено, що вона пропустила шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини та рекомендовано звернутися до суду. Позивач зазначає, що своєчасно не звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у зв`язку з невірно отриманою консультацією, наданою їй юристом щодо порядку прийняття спадщини, вважала, що фактично вступивши в управління та володіння спадковим майном, вона прийняла спадщину після померлої матері ОСОБА_2 ..

Позивач просить суд визначити їй додатковий строк три місяці для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті її матері ОСОБА_2 ..

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні рішення у справі.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 26 лютого 2024 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено до підготовчого засідання на 18 березня 2024 року.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 18 березня 2024 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті на 09 квітня 2024 року.

ІІІ. Позиції учасників судового провадження.

Позивач та його представник, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явилася, просили розглянути справу їх участі, позовні вимоги підтримують.

Представник відповідача Менської міської ради, будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд справи без його участі, при ухваленні рішення у даній справі поклався на розсуд суду.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що справу можливо розглянути без учасників справи за наявними у справі доказами.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

ІV. Фактичні обставини встановлені судом.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 01 квітня 2013 року, ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Чернігові померла ОСОБА_2 (а.с.10).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне йому майно, в тому числі і на земельну ділянку, розташовану на території Синявської сільської ради Корюківського району Чернігівської області, що підтверджується копією Державного акту на право власності на земельну ділянку (а.с.12).

Позивач ОСОБА_1 є донькою померлої ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження та копією свідоцтва про шлюб (а.с.8, 9).

В силу положень ст. 1261 ЦК України позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги за законом, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 ..

Спадкодавець ОСОБА_2 з 12 січня 1950 року до 28 березня 2013 року була зареєстрована та проживала по АДРЕСА_1 , на день смерті у вказаному будинку була зареєстрована та проживала одна, що підтверджується довідкою №18-15/181/12 від 12 лютого 2024 року, виданою старостою Синявського старостинського округу Семко Н. (а.с.11).

В матеріалах справи відсутні відомості, які б підтверджували спільне проживання позивача разом з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

За повідомленням завідувача Менської державної нотаріальної контори Петрикей К. №314/01-16 від 28 лютого 2024 року спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 не заводилась. Вказані відомості також підтверджуються інформаційною довідкою із спадкового реєстру (а.с.24, 25).

Державним нотаріусом Менської районної державної нотаріальної контори Петрикей К.І. ОСОБА_1 роз`яснено, що вона пропустила встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини, доказів, які б підтверджували фактичне прийняття спадщини не надано, а тому запропоновано звернутися до суду для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини (а.с.16).

V. Норми права, які підлягають застосуванню та мотиви суду, щодо оцінки аргументів наведених учасниками справи.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Згідно з положеннями статей 1269, 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Позивач стверджує, що у шестимісячний строк не звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у зв`язку з невірно отриманою консультацією, наданою їй юристом щодо порядку прийняття спадщини, вважала, що фактично вступивши в управління та володіння спадковим майном вона прийняли спадщину після померлої матері.

Відповідно до пунктів 2, 5, 6 частини 1 статті 3 ЦК України загальними засадами цивільного законодавства є: неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та законом; судовий захист цивільного права та інтересу; справедливість, добросовісність та розумність.

Враховуючи факт відсутності доказів, що спростовують твердження позивачів, відсутність спору з приводу спадкового майна, суд приходить до висновку, що позивач пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини, а тому вважає необхідним визначити їй додатковий строк, який буде достатнім для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Кеpуючись статтями 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст. 4, 12, 13, 76-80, 258, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Менської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Менська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини три місяці з моменту набрання судовим рішенням законної сили, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач:

ОСОБА_1 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 .

Представник позивача:

ОСОБА_3 , місцезнаходження: АДРЕСА_3 .

Відповідач:

Менська міська рада, місцезнаходження: вул. Героїв АТО, 6 м. Мена Чернігівська область, індекс 15600, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04061777.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

Менська районна державна нотаріальна контора, місцезнаходження: вул. Армійська, 1 м. Мена Чернігівська область, 15600.

Суддя Н.В. Волошина

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118224621
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —738/381/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні