Ухвала
від 08.04.2024 по справі 120/4233/24
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі

м. Вінниця

08 квітня 2024 р.Справа № 120/4233/24

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Воробйова Інна Анатоліївна, розглянувши матеріали позовної заяви за позовом ОСОБА_1 до головного державного виконавця Вінницького відділу державної виконавчої служби у Вінницькому районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Федоринського С.П. про визнання протиправною бездіяльності тавизнання протиправною і скасування постанови

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшли матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до головного державного виконавця Вінницького відділу державної виконавчої служби у Вінницькому районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Федоринського С.П. про визнання протиправною бездіяльності тавизнання протиправною і скасування постанови.

Розглянувши матеріали позовної заяви вважаю, що наявні підстави для відмови у відкритті провадження, виходячи з наступного.

Як видно зі змісту адміністративного позову, позивач просить:

- визнати протиправною бездіяльність Головного державного виконавця Вінницького відділу державної виконавчої служби у Вінницькому районі Вінницької області центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) Федоринського С.П. щодо не здійснення, до відкриття 21.02.2024 року виконавчого провадження ВП № 74237487, передбаченої нормами п. 2 ч. 7 ст. 26 закону України «Про виконавче провадження», перевірки в електронних державних базах даних та реєстрах наявності права власності або іншого майнового права боржника, Фермерського господарства «Родина Щетиніних шлях до комунізму», на майно зазначене в наказі Господарського суду Вінницької області від 08.02.2024 року про виконання рішення господарського суду від 12.12.2023 року у справі № 128/789/17;

- визнати протиправною бездіяльність Головного державного виконавця Вінницького відділу державної виконавчої служби у Вінницькому районі Вінницької області центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) Федоринського С.П. щодо не виконання норм п. 6 ч. 1 ст. 37 закону України «Про виконавче провадження» № 1404-VIII та не повернення заявнику виконавчого документа після відкриття виконавчого провадження ВП № 74237487, у зв`язку з відсутністю у боржника визначеного виконавчим документом майна, яке він за виконавчим документом повинен передати стягувачу в натурі;

- визнати протиправними та скасувати постанову Головного державного виконавця Вінницького відділу державної виконавчої служби у Вінницькому районі Вінницької області центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) Федоринського С.П. від 21.02.2024 року ВП № 74237487 про відкриття виконавчого провадження, про розмір мінімальних витрат виконавчого провадження в сумі 311,00 грн та про стягнення виконавчого збору в сумі 28400,00 грн.

При цьому, в обгрунтування позовних вимог вказує, що формально є керівником ФГ "Родина Щетиніних-шлях до комунізму", яке є боржником у виконавчому провадженні №74237487.

З початком повномаштабного вторгення і до завершення війни ФГ "Родина Щетиніних-шлях до комунізму" вимушено призупинило свою діяльність.

В березні 2024 р. позивачу , як керівнику фермерського господарства зателефонував державний виконавець та запросив до відділу ДВС. Ознайомившись із матеріалами виконавчого провадження позивачу стало очевидним, що постанова про відкриття виконавчого провадження зачіпає його інтереси, як формального голови господарства.

При цьому, ОСОБА_1 вказує, що постанова не може бути виконана з причин, які не залежить від волі позивача та ФГ "Родина Щетиніних-шлях до комунізму" , зокрема через те, що господарство не має відношення до земельних ділянок , які є предметом наказу від 08.02.2024 р., не є ані орендарем, ані орендодавцем цих земельних ділянок.

При цьому, як видно, спірні правовідносини фактично виникли у зв`язку із виконанням рішення господарського суду Вінницької області у справі №128/789/17 від 08.02.2024 р.

Відповідно до ст. 339, 340, 343 ГПК України сторони виконавчого провадженнямають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права

Скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції. Про подання скарги суд повідомляє відповідний орган державної виконавчої служби, приватного виконавця не пізніше наступного дня після її надходження до суду.

У разі встановлення обґрунтованості скарги суд визнає оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність неправомірними і зобов`язує державного виконавця або іншу посадову особу органу державної виконавчої служби, приватного виконавця усунути порушення (поновити порушене право заявника).

Зазначені правові норми ГПК України мають на меті забезпечення належного виконання судового рішення.

Отже, вимоги про визнання протиправними рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до ГПК (яким порушено права сторін виконавчого провадження) розглядаються в порядку господарського судочинства.

Аналогічна позиція викладена в постанові ВС від14.01.2019 р. у справі №905/368/17.

Так, як видно із постанови про відкриття виконавчого провадження №74237487 від 21.02.2024 р. підставою для відкриття став судовий наказ №128/789/17 від 08.02.2024 р. виданий господраським судом Вінницької області

Згідно ч. 1 ст. 327 ГПК виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Отже, із урахуванням того, що постанова про відкриття виконавчого провадження, яку оскаржує позивач, як і бездіяльність державного виконавця, яка, на думку позивача, є протиправною, пов`язані із виконанням судового рішення, ухваленого відповідно до ГПК, то така постанова і бездіяльність можуть бути оскаржені відповідно до ст. 339, 340, 343 ГПК України.

З огляду на зазначене доходжу висновку, що ця справа має розглядатись за правилами ГПК України, а не в порядку адміністративного судочинства.

Відповідно до пункту 1 частини першої статі 170 КАС України, суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі, якщо позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Керуючись ст.ст. 170, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до головного державного виконавця Вінницького відділу державної виконавчої служби у Вінницькому районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Федоринського С.П. про визнання протиправною бездіяльності тавизнання протиправною і скасування постанови.

2. Роз`яснити позивачу, що згідно з ч. 5 ст. 170 КАС України повторне звернення тієї самої особи до адміністративного суду з адміністративним позовом з тих самих предмета і підстав та до того самого відповідача, як той, щодо якого постановлено ухвалу про відмову у відкритті провадження, не допускається.

3. Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала позовну заяву, разом із позовною заявою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СуддяВоробйова Інна Анатоліївна

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118226378
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності тавизнання протиправною і скасування постанови

Судовий реєстр по справі —120/4233/24

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні