Ухвала
від 05.04.2024 по справі 2а/0370/1943/12
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про заміну сторони виконавчого провадження

05 квітня 2024 року ЛуцькСправа № 2а/0370/1943/12 Волинський окружний адміністративний суд у складі судді Костюкевича С.Ф., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Волинського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Державного підприємства «Волиньвугілля» про стягнення страхових внесків та штрафних санкцій за несвоєчасну сплату страхових внесків,

ВСТАНОВИВ:

У червні 2012 року Волинське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулося в суд з адміністративним позовом до Державного підприємства «Волиньвугілля» (далі ДП «Волиньвугілля») про стягнення страхових внесків та штрафних санкцій за несвоєчасну сплату страхових внесків в сумі 68 506,06 грн.

Постановою Волинського окружного адміністративного суду від 06.07.2012 у даній справі адміністративний позов задоволено повністю: стягнуто з з відокремленого підрозділу «Шахтоуправління «Нововолинське» Державного підприємства «Волиньвугілля» в користь Нововолинської міської виконавчої дирекції Волинського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 68 506 (шістдесят вісім тисяч п`ятсот шість) гривень 06 копійок заборгованості по сплаті страхових внесків до Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

На виконання рішення суду від 06.07.2012 у даній справі Волинський окружний адміністративний суд 14.08.2012 видав стягувачу виконавчий лист № 621/2012.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду про заміну сторони виконавчого провадження від 01.12.2017 у даній справі замінено сторону виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа № 621/2012 від 14.08.2012, виданого на виконання постанови суду від 06.07.2012 у справі №2а/0370/1943/12 за позовом Волинського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Державного підприємства «Волиньвугілля» про стягнення заборгованості, стягувача Волинське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на його правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області (код ЄДРПОУ 41317393).

29.03.2024 до суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про заміну сторони виконавчого провадження №34000134, а саме стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинської області на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області.

Заява обґрунтована тим, що юридичну особу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинської області припинено шляхом реорганізації внаслідок приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області, а тому є необхідність у заміні стягувача у даній справі правонаступником.

У судове засідання, призначене на 11:00 05.04.2024, особи, які беруть участь у справі не прибули, хоча були повідомлені про дату, час і місце розгляду заяви .

Частиною другою статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) встановлено, що неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Як передбачено частиною четвертою статті 229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи наведені положення КАС України, судовий розгляд заяв про заміну сторони виконавчого провадження здійснено за відсутності осіб, які були належним чином повідомлені, без фіксування судового засідання звукозаписувальним технічним засобом, в письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов таких висновків по суті заяви.

23.08.2012 державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Нововолинського міського управління юстиції винесено постанову про відкриття виконавчого провадження №34000134 з примусового виконання виконавчого листа №621/2012, виданого Волинським окружним адміністративним судом 14.08.2012 у справі №2а/0370/1943/12.

Судом встановлено, що з 01.01.2023 набрав чинності Закон України Про внесення змін до Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування та Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування від 21.09.2022 №2620-ІХ, відповідно до частини другої розділу VII Прикінцеві та перехідні положення якого припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Визначено Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Частинами третьою-сьомою розділу VII Прикінцеві та перехідні положення вказаного Закону визначено, що до завершення заходів, пов`язаних з приєднанням до Пенсійного фонду України Фонду соціального страхування України та його робочих органів, виконання функцій та завдань, передбачених цим Законом, забезпечують у межах компетенції виконавча дирекція та робочі органи Фонду соціального страхування України.

Встановлено, що нормативно-правові та розпорядчі акти Фонду соціального страхування України діють до затвердження відповідних рішень Пенсійним фондом України.

Визначено Фонду соціального страхування України забезпечити передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей), баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Також передбачено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Пунктом 1 постанови КМУ від 27.12.2022 №1442 Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України постановлено припинити з 01.01.2023, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України.

Як слідує з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області припинено з 01.06.2023 внаслідок реорганізації.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області.

Частиною п`ятою статті 15 Закону України Про виконавче провадження № 1404-VIII від 02.06.2016 визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Ця норма закону кореспондує положенням частини першої статті 379 КАС України, згідно якої у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Враховуючи той факт, що стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області у виконавчому листі №621/2012, виданому Волинським окружним адміністративним судом 14.08.2012 у справі №2а/0370/1943/12, припинено і правонаступником його прав та обов`язків є Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області, суд вважає за необхідне замінити у наведеному виконавчому листі даного стягувача на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області.

Відтак, слід замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні №34000134 з примусового виконання виконавчого листа №621/2012, виданого Волинським окружним адміністративним судом 14.08.2012 у справі №2а/0370/1943/12, на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області.

З урахуванням наведеного заява Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області підлягає до задоволення.

Керуючись статтями 229, 248, 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження №34000134 з примусового виконання виконавчого листа №621/2012, виданого Волинським окружним адміністративним судом 14.08.2012 у справі №2а/0370/1943/12, а саме: стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області (43026, Волинська область, м. Луцьк, вул. Кравчука, 22В, код ЄДРПОУ 13358826).

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 256 КАС України, та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя С.Ф. Костюкевич

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118226686
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення страхових внесків та штрафних санкцій за несвоєчасну сплату страхових внесків

Судовий реєстр по справі —2а/0370/1943/12

Ухвала від 05.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич Сергій Федорович

Ухвала від 01.12.2017

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич Сергій Федорович

Ухвала від 06.07.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич Сергій Федорович

Ухвала від 25.06.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич Сергій Федорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні