Ухвала
від 09.04.2024 по справі 200/8734/21
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відмову у видачі дубліката виконавчого листа

09 квітня 2024 року Справа №200/8734/21

Донецький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Кониченка Олега Миколайовича ознайомившись з заявою позивача про видачу дублікату виконавчого листа на виконання рішення суду в адміністративній справі за позовом

ОСОБА_1

до Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради

про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії та стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ОСОБА_1 , звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради, в якому просив суд:

-визнати протиправною бездіяльність Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради (щодо нарахування та виплати ОСОБА_1 щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік в меншому розмірі ніж передбачено законом;

-зобов`язати Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради нарахувати та виплатити ОСОБА_1 грошову допомогу до 5 травня за 2021 рік у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком, з урахуванням попередньо виплаченої суми допомоги, а саме 10246,00грн (десять тисяч двісті сорок шість гривень 00 копійок);

-стягнути з Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради на користь ОСОБА_1 допомогу до 5 травня за 2021 рік з урахуванням попередньо виплаченої суми допомоги, у розмірі 10246,00 грн (десять тисяч двісті сорок шість гривень 00 копійок).

Позивач має пільги щодо сплати судового збору, згідно п. 9 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», як особа з інвалідністю ІІ групи.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 20 вересня 2021 року адміністративний позов задоволено частково: визнано протиправною бездіяльність Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради щодо нарахування та виплати ОСОБА_1 щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік в меншому розмірі ніж передбачено законом; стягнуто з Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради на користь ОСОБА_1 грошову допомогу до 5 травня за 2021 рік з урахуванням попередньо виплаченої суми допомоги, у розмірі 10246,00 грн (десять тисяч двісті сорок шість гривень 00 копійок); в задоволенні іншої частини позовних вимог було відмовлено.

Рішення суду набрало законної сили 21 жовтня 2021 року, виконавчий лист на виконання рішення суду видано 04 листопада 2021 року, строк пред`явлення виконавчого документа до виконання до 22 жовтня 2024 року.

Виконавчий лист надіслано позивачу 04 листопада 2021 року за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікатор поштового відправлення: 8412211230865.

05 квітня 2024 року від позивача до суду надійшла заява про видачу дублікату виконавчого листа.

Згідно пп. 18.4 п. 18 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 - 6 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Строки пред`явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі:

1) пред`явлення виконавчого документа до виконання;

2) надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв`язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

Стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Отже строк пред`явлення виконавчого документа до виконання встановлений до 22 жовтня 2024 року, тобто стягувач звернувся до суду з відповідною заявою в межах строків встановлених законом.

Щодо обставин втрати виконавчого листа суд зазначає наступне.

У постанові від 09 червня 2023 року у справі № 607/13804/13 Верховний Суд зазначив, що «дублікат - це документ, що видається замість втраченого оригіналу та має силу первісного документу. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, вкрадено, знищено або істотно пошкоджено.

Єдиною підставою для видачі судом дубліката виконавчого листа є його втрата. Сам факт відсутності виконавчого документа у стягувача та в органі державної виконавчої служби свідчить про те, що його було втрачено.

При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа у зв`язку з його втратою заявник повинен подати докази на підтвердження втрати виконавчого листа, а суд має перевірити, чи не було виконано рішення суду на підставі якого його видано, чи не втратило судове рішення законної сили, чи не пропущений строк на пред`явлення до виконання».

Дослідивши означену заяву суд установив, що вона не містить належного обґрунтування з огляду на те, що не містить доводів щодо обставин втрати виконавчого документа, перебування виконавчого документа на виконанні органів примусового виконання, повного або часткового виконання/невиконання, а також доказів на підтвердження цих доводів.

Ураховуючи викладене, суд дійшов висновку, що факт втрати виконавчого документу, а також його невиконання станом на дату звернення з заявою про видачу дублікату виконавчого документа позивачем жодним доказом не підтверджено.

Отже, заява позивача про видачу дублікату виконавчого листа не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись Кодексом адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні заяви позивача про видачу дублікату виконавчого документа.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо справу було розглянуто в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за сторінкою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-адреса сторінки http://court.gov.ua/).

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя О.М. Кониченко

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118227280
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії та стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —200/8734/21

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

Рішення від 20.09.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

Ухвала від 19.07.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кониченко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні