Ухвала
від 08.04.2024 по справі 280/1495/24
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

з питань розгляду справи за правилами загального позовного провадження

08 квітня 2024 року Справа № 280/1495/24 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сіпаки А.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання про перехід в загальне позовне провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АЗОВІНВЕСТПРОМ" (бул. Центральний, буд. 21, м. Запоріжжя, 690005, код ЄДРПОУ 2038445930) до Головного управління ДПС у Запорізькій області (пр. Соборний, буд. 166, м. Запоріжжя, 69000, код ЄДРПОУ 44118663), до Державної податкової служби України (Львівська площа, буд. 8, м. Київ, 04053, код ЄДРПОУ 43005393) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "АЗОВІНВЕСТПРОМ" (далі позивач) до до Головного управління ДПС у Запорізькій області (далі відповідач 1), Державної податкової служби України (далі відповідач 2), в якій позивач просить суд:

визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління ДПС у Запорізькій області від 07.1.2023 № 9875674/38445930 про відмову в реєстрації податкової накладної № 1 від 30.12.2022 в Єдиному реєстрі податкових накладних;

зобов`язати Державну податкову службу України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних складену Товариством з обмеженою відповідальністю "АЗОВІНВЕСТПРОМ" податкову накладну № 1 від 30.12.2022 датою подання їх на реєстрацію.

Ухвалою суду від 20.02.2024 відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження. Сторонам повідомлено про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (у письмовому провадженні), протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження. Відповідачам запропоновано у 15-денний строк з дня отримання ухвали надати відзив на позовну заяву.

До суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому в прохальній частині відповідачі просять суд проводити розгляд справи за правилами загального позовного провадження, що фактично є клопотанням про перехід в загальне позовне провадження.

Розглянувши клопотання про перехід в загальне позовне провадження, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до частин першої-третьої статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими вказаним Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Суд зазначає, що питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі (частина перша статті 260 КАС України).

Із сукупної інтерпретації положень статей 257, 259, 260 КАС України можна сформувати висновок про те, що вибір форми позовного провадження для розгляду адміністративної справи входить у повноваження суду, яке може бути реалізоване як за результатами розгляду відповідного клопотання позивача, так і з власної ініціативи суду.

Суд зауважує, що позивач у відповідності до статті 259 КАС України не подавав одночасно з поданням позовної заяви клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження. У зв`язку з цим, та виходячи з частини дванадцятої статті 171 КАС України, суддя в ухвалі про відкриття спрощеного позовного провадження в адміністративній справі від 20.02.2024 не встановлював відповідачам строку для подання заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Суд також вказує на те, що представник відповідачів у клопотанні не довів, що обставини у справі, з урахуванням частини третьої статті 257 КАС України, вимагають розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про те, що заявлене представником відповідачів клопотання про перехід в загальне позовне провадження є необґрунтованим та безпідставним, а тому не підлягає до задоволення.

Керуючись статтями 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника Головного управління ДПС у Запорізькій області, Державної податкової служби України про перехід в загальне позовне провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АЗОВІНВЕСТПРОМ" до Головного управління ДПС у Запорізькій області, до Державної податкової служби України, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання та окремо не оскаржується. Заперечення на ухвалу суду можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суддя А.В. Сіпака

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118228131
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —280/1495/24

Рішення від 08.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 20.02.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні