Ухвала
від 09.04.2024 по справі 280/1133/24
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ СТОРОНИ У СПРАВІ

(ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ПРАВОНАСТУПНИЦТВО)

09 квітня 2024 року Справа № 280/1133/24 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Конишевої О.В., розглянув в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом

за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

до ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 )

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Покровське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області (85302, Донецька область, м. Покровськ, вул. Центральна, буд. 154, код ЄДРПОУ 37869345)

про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Запорізького окружного адміністративного суду знаходиться вищезазначена позовна заява.

Представник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області подав клопотання, в якому просить здійснити процесуальне правонаступництво, а саме замінити третю особу, яка вибула - Покровське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області на належну третю особу - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Вирішуючи заявлене клопотання, суд виходить з того, що відповідно до частини першої статті 42 КАС України учасниками справи є сторони, треті особи. Сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач (частина перша статті 46 цього Кодексу).

Частиною третьою статті 43 КАС України передбачено, що здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Одним з елементів системи центральних органів виконавчої влади є відповідні територіальні органи.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2020 року № 925 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» (далі Постанова КМУ №925) вирішено реорганізувати деякі територіальні органи Пенсійного фонду України в Донецькій та Луганській областях шляхом приєднання до головних управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій та Луганській областях за переліком згідно з додатком.

Відповідно до додатку до постанови КМУ №925 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» у Донецькій області Бахмутсько-Лиманське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Великоновосілківське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Волноваське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Добропільське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Костянтинівсько-Дружківське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Мангушське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Маріупольське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Покровське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Селидівське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Слов`янське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Торецьке об`єднане управління Пенсійного фонду України, Ясинуватське об`єднане управління Пенсійного фонду України, Управління Пенсійного фонду України в м. Дебальцеве реорганізовані шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Згідно з частиною першою статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідно до пунктів 4, 5 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1074 (далі Порядок №1074), який визначає механізм здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади (далі - органи виконавчої влади) та їх територіальних органів, орган виконавчої влади утворюється шляхом утворення нового органу виконавчої влади або в результаті реорганізації (злиття, поділу, перетворення) одного чи кількох органів виконавчої влади. Орган виконавчої влади припиняється шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації.

Згідно з пунктом 6 Порядку № 1074, права та обов`язки органів виконавчої влади переходять:

у разі злиття органів виконавчої влади - до органу виконавчої влади, утвореного внаслідок такого злиття;

у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади - до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади;

у разі поділу органу виконавчої влади - до органів виконавчої влади, утворених внаслідок такого поділу;

у разі перетворення органу виконавчої влади - до утвореного органу виконавчої влади;

у разі ліквідації органу виконавчої влади і передачі його завдань та функцій іншим органам виконавчої влади - до органів виконавчої влади, визначених відповідним актом Кабінету Міністрів України.

Передавальним актом від 10 серпня 2021 року у зв`язку з реорганізацією Покровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, здійснено передачу основних засобів та інших необоротних активів, запасів, матеріальних цінностей від Покровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області. Отже, в спірних правовідносинах належною третьою особою має бути Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, як правонаступник реорганізованого Покровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області.

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Покровське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області припинено 16 червня 2023 року в результаті реорганізації.

За приписами частини першої статті 52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

З урахуванням викладеного, наявні підстави для заміни третьої особи, яка вибула - Покровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області на належну третю особу - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Керуючись ст.ст. 9, 48, 52, 241, 243, 248 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Здійснити процесуальне правонаступництво, а саме замінити третю особу- Покровське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, Площа Соборна, буд. 3, код ЄДРПОУ 13486010).

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання.

СуддяО.В.Конишева

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118228313
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —280/1133/24

Ухвала від 10.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Ясенова Т.І.

Рішення від 12.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні