Ухвала
від 09.04.2024 по справі 822/5402/15
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 822/5402/15

УХВАЛА

09 квітня 2024 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Матущака В.В., розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Волочиському районі до Відкритого акціонерного товариства "Волочиський цукровий завод" про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Хмельницького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Хмельницькому до Відкритого акціонерного товариства "Волочиський цукровий завод" про стягнення заборгованості.

Постановою від 18.09.2015 Хмельницький окружний адміністративний суд стягнув з Відкритого акціонерного товариства "Волочиський цукровий завод" заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 715249,92 грн.

02.11.2015 Хмельницький окружний адміністративний суд видав виконавчий лист по справі №822/5402/15.

Ухвалою від 29.03.2018 суд задовольнив заяву управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Хмельницькій області про заміну стягувача у виконавчому провадженні. Замінив відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Хмельницькому на правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Хмельницькій області.

На адресу суду від Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області надійшло клопотання, в якому просить замінити стягувача у справі №822/5402/15, а саме: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області на Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області.

Ухвалою від 03.04.2024 суд призначив до розгляду в судовому засіданні подану заяву про заміну стягувача у справі №822/5402/15.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про час, дату та місце розгляду повідомленні належним чином. Клопотань, заяв до суду не надходило.

Розглянувши у порядку письмового провадження подану позивачем заяву, суд дійшов наступного висновку.

З 01.01.2023 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" №2620-ІХ від 21.09.2022 (далі Закон - №2620-ІХ).

Частиною 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону №2620-ІХ та пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 №1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" визначено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області від 15.05.2023 Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області припинено.

Відповідно до статті 4 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 03.09.1999 №1105-ХІV (далі - Закон №1105-ХІV) уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Відповідно до пунктів 6 та 7 "Прикінцевих та перехідних положень" Закону №1105-ХІV з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. їх перереєстрація не здійснюється. Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 72 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 №1058-VІ одним із джерел формування коштів Пенсійного фонду є капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до частини статті 52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до частини першої статті 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження у десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду (частина друга статті 379 КАС України).

Частиною четвертою статті 379 КАС України визначено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

За наявних обставин суд дійшов висновку, що Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області.

Таким чином, встановлені судом обставини свідчать про вибуття стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області, правонаступником якого є Головне управління Пенсійного фонду України Хмельницькій області.

За таких обставин, враховуючи приписи статті 379 КАС України, суд вважає за необхідне замінити стягувача у виконавчому листі.

Керуючись статтями 248, 256, 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому листі від 02.11.2015 по справі №822/5402/15, а саме: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області (29013, м.Хмельницький, вул. Гната Чекірди, 10, ЄДРПОУ 21318350).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Головуючий суддя В.В. Матущак

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118234295
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —822/5402/15

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Матущак В.В.

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Матущак В.В.

Ухвала від 29.03.2018

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Майстер П.М.

Ухвала від 19.03.2018

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Майстер П.М.

Ухвала від 07.03.2018

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Михайлов О.О.

Постанова від 18.09.2015

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Данилюк У.Т.

Ухвала від 07.09.2015

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Данилюк У.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні