Ухвала
від 09.04.2024 по справі 600/5996/23-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

09 квітня 2024 р. м. Чернівці Справа № 600/5996/23-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Анісімова О.В., розглянувши в порядку письмового провадження матеріали адміністративної справи за позовом Керівника Чернівецької окружної прокуратури, поданого в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Карпатського округу, до Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Керівник Чернівецької окружної прокуратури (далі Прокурор) звернувся до суд в інтересах держави в особі Державна екологічна інспекція Карпатського округу (далі позивач) з позовом до Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області (далі відповідач), в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області щодо не вжиття заходів з організації проведення робіт із винесення меж комплексної пам`ятки природи місцевого значення «Ржавинецьке болото» та закріплення їх в натурі (на місцевості) в межах цієї ради площею 4,4 га та зобов`язати Юрковецьку сільську раду Чернівецького району Чернівецької області (вул. Центральна, 36, с. Юрківці, Чернівецький район, Чернівецька область, 59440, код ЄДРПОУ 04418653) відповідно до вимог чинного законодавства України забезпечити організацію проведення робіт із винесення меж комплексної пам`ятки природи місцевого значення «Ржавинецьке болото» та закріплення їх в натурі (на місцевості) в межах цієї ради площею 4,4 га.

Ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду від 05.09.2023 року відкрито провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Після винесення ухвали про відкриття провадження у справі судом було встановлено, що в зазначеній ухвалі не вказано найменування органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, а саме Державну екологічну інспекцію Карпатського округу.

Так, частиною 4 статті 53 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) визначено, що прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, визначених статтею 169 цього Кодексу.

У свою чергу, згідно частини 5 статті 53 КАС України у разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

При цьому суд також зауважує, що Державна екологічна інспекція Карпатського округу, яка у спірних правовідносинах має статус позивача, набуває відповідного обсягу процесуальних прав та обов`язків, які визначені, зокрема, статтями 44 та 47 КАС України.

На підставі викладеного та керуючись стаття 53, 241, 243, 248 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Вважати органом, уповноваженим здійснювати функції держави у спірних правовідносинах по адміністративній справі №600/5996/23-а, Державну екологічну інспекція Карпатського округу, яка набуває статусу позивача.

Згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складання).

Суддя О.В. Анісімов

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118234562
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —600/5996/23-а

Рішення від 02.05.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 05.09.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні