Ухвала
від 09.04.2024 по справі 520/30132/23
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

09 квітня 2024 р.Справа № 520/30132/23 Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Макаренко Я.М.,

Суддів: Любчич Л.В. , Жигилія С.П. ,

розглянувши клопотання Фермерського господарства "Зорянське" про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Харківського окружного адміністративного суду від 21.12.2023 по справі № 520/30132/23

за позовом Фермерського господарства "Зорянське"

до Головного управління ДПС у Харківській області

про скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 21.12.2023 залишено без задоволення позов Фермерського господарства "Зорянське" до Головного управління ДПС у Харківській області про скасування податкового повідомлення-рішення.

На зазначене рішення суду Фермерським господарством "Зорянське" подано апеляційну скаргу.

Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 20.03.2024 року визнано причини пропуску строку на апеляційне оскарження рішення Харківського окружного адміністративного суду від 21.12.2023 по справі № 520/30132/23 неповажними та у задоволенні клопотання скаржника про поновлення строку на апеляційне оскарження - відмовлено.

Позивачем на виконання вимог ухвали від 20.03.2024 подано клопотання про визнання поважними причини пропуску строку на апеляційне оскарження та поновлення строку на апеляційне оскарження рішення.

В обґрунтування заявленого клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Харківського окружного адміністративного суду від 21.12.2023 по справі № 520/30132/23, позивач зазначає, що копія оскаржуваного рішення ФГ «Зорянське» отримано 21 грудня 2023 року через ЄСІТС «Електронний суд». Місцезнаходженням фермерського господарства «Зорянське», а також місцем провадження господарської діяльності є: 63601, Харківська область, Куп`янський район, с. Огурців, вул. Молодіжна, буд.3, територія піддається постійним обстрілам з боку російської федерації, а саме постійні артилерійські обстріли та ракетні удари. Наближеність до кордону з країною агресором с. Огуріцівка вливає на роботу комунальних і приватних служб, які забезпечують тепло та енергопостачання, а також доступ до мережі Інтернет, стільникового зв?язку та роботи відділень поштового зв`язку. Згідно з Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією с.Огурцівка Куп`янського району відноситься до територій можливих бойових дій. Разом з тим, із засобів масової інформації нам всім відомомо, що Куп`янський район особливо страждав від ворожих обстрілів у період грудня 2023 року - січня 2024 року.

Також, посилається на те, що небезпека, пов?язана з воєнним станом, призводить до неможливості суворого дотримання сторонами процесуальних строків з огляду на необхідність вжиття заходів особистої безпеки та членів родин учасників справи.Через відсутність доступу до мережі Інтернет та потаної роботи мобільного зв?язку у Фермерського господарства "Зорянське", не було можливості вчасно зв?язатися зі своїм представником, адвокатом Пекареніним А:А.

Дослідивши дане клопотання, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 295 КАС України строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Поняття поважних причин пропуску процесуальних строків є оціночним, а його вирішення покладається на розсуд суду.

Поважними причинами пропуску процесуального строку визнаються обставини, які не залежать від волі заінтересованої особи і перешкодили їй виконати процесуальні дії у межах встановленого законом проміжку часу. До їх числа відносяться обставини непереборної сили та обставини, які об`єктивно унеможливлюють вчинення процесуальної дії у встановлений строк. Вказані обставини підлягають підтвердженню шляхом подання відповідних документів або їх копій.

Так, з матеріалів справи встановлено, що оскаржуване рішення було прийнято Харківського окружного адміністративного суду від 21.12.2023 по справі № 520/30132/23 в порядку спрощеного провадження. Копію оскаржуваного рішення позивачем отримано 21.12.2023 року о 11:45 год., що підтверджується наявною в матеріалах справи довідкою про доставку електронного листа. (а.с.70)

Із апеляційною скаргою позивач звернувся 26.01.2024 року.

Відповідно до пункту 38 постанови Верховного Суду від 23 лютого 2023 року у справі № 640/7095/22 при оцінці поважності причин пропуску процесуального строку з причини введення воєнного стану в Україні додатково слід брати до уваги, зокрема: територіальне місцезнаходження суду, порядок його функціонування; місце проживання (місцезнаходження) заявника; ведення на відповідній території бойових дій або розташування у безпосередній близькості до такої території, посилення ракетних обстрілів у відповідний проміжок часу, що об`єктивно створювало реальну небезпеку для життя учасників процесу; тривалість самого процесуального строку та час, який минув із дати завершення процесуального строку; наявність чи відсутність обставин, які об`єктивно перешкоджали конкретній особі реалізувати своє право (повноваження) у межах визначеного процесуального строку; поведінку особи, яка звертається з відповідним клопотанням, зокрема, чи вживала особа розумних заходів для того, щоб реалізувати своє право (повноваження) у межах процесуального строку та якнайшвидше після його закінчення (у разі наявності поважних причин його пропуску) та інші доречні обставини.

Колегія суддів зазначає, що з матеріалів справи та вказаного клопотання вбачається, що місце провадження господарської діяльності є Харківська область, Куп`янський район, с. Огурців. Згідно з Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією с.Огурцівка Куп`янського району відноситься до територій можливих бойових дій.

Враховуючи, що с.Огурцівка Куп`янського району перебуває в Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією затвердженного Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, колегія суддів приходить до висновку, що у зазначеній ситуації існували об`єктивні причини, що унеможливлювали дотримання апелянтом процесуального строку на оскарження рішення суду першої інстанції.

Відповідно до ст. 129 Конституції України, однією з засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, згідно ч. ст. 6 Кодексу адміністративного судочинства України звернення до адміністративного суду для захисту прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає причини пропуску строку на апеляційне оскарження поважними, а тому строк на апеляційне оскарження підлягає поновленню.

Керуючись ст. ст. 121, 295 , 321, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Фермерського господарства "Зорянське" про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Харківського окружного адміністративного суду від 21.12.2023 по справі № 520/30132/23 - задовольнити.

Процесуальний строк на апеляційне оскарження рішення Харківського окружного адміністративного суду від 21.12.2023 по справі № 520/30132/23 - поновити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Макаренко Я.М.Судді Любчич Л.В. Жигилій С.П.

СудДругий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118235889
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів

Судовий реєстр по справі —520/30132/23

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 20.03.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 20.03.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 01.02.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Рішення від 21.12.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

Ухвала від 25.10.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні