Ухвала
від 04.04.2024 по справі 405/2125/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/2125/24

провадження № 1-кс/405/884/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.04.2024 м. Кропивницький

Cлідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Кропивницькому скаргу представника громадської організації «Платформа Громадський контроль» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб ГУНП в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

29.03.2024 до Ленінського районного суду м. Кіровограда надійшла скарга представника громадської організації «Платформа Громадський контроль» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб ГУНП в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення.

З поданої представником громадської організації «Платформа Громадський контроль» ОСОБА_3 скарги вбачається, що 26.03.2024 на електронну адресу ГУНП в Кіровоградській області була надіслана заява про вчинення злочинів за ч. 2 ст. 367 КК України, в якій було зазначено, що у ході діяльності громадської організації було виявлено, що начальник Управління поліції охорони в Кіровоградській області ОСОБА_4 , неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, допустив завищення цін підрядником ТОВ «ОВК - Технолоджі», мінімум на 479 472, 60 грн., в це, в свою чергу, 8,5 % від ціни договору, чим завдав істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб, що спричинило тяжкі наслідки. Станом на 27.03.2024 жодного повідомлення про початок досудового розслідування надано не було. Просив визнати бездіяльність незаконною та зобов`язати уповноважену особу ГУНП в Кіровоградській області внести відомості до ЄРДР згідно заяви за вих. № 11.25/23.

В судове засідання представник громадської організації «Платформа Громадський контроль» ОСОБА_3 не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду скарги, просив про результати розгляду скарги повідомити письмово та копію ухвали надіслати на електронну адресу.

В судове засідання представник ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_5 не з`явилась, надіслала заяву, в якій зазначила, що 27.03.2024 до сектору документального забезпечення ГУНП в Кіровоградській області електронною поштою надійшла заява ГО «Платформа громадський контроль» про вчинення кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 367 КК України, з якою було встановлено, що заявник вважає причетними до його вчинення працівників поліції. Відповідно до ч. 4 ст. 216 КПК України, досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів, здійснюють слідчі органи Державного бюро розслідувань. 28.03.2024 зазначену заяву було направлено до ТУ ДБР у м. Миколаєві. Просила відмовити у задоволенні скарги.

Відповідно до ст.107 ч.4 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Повно та всебічно дослідивши скаргу, матеріали, які додані до скарги, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч. 1 ст. 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Слідчим суддею встановлено, що 26.03.2024 на електронну адресу ГУНП в Кіровоградській області представником громадської організації «Платформа Громадський контроль» була надіслана заява про вчинення злочинів за ч. 2 ст. 367 КК України, в якій було зазначено, що у ході діяльності громадської організації було виявлено, що начальник Управління поліції охорони в Кіровоградській області ОСОБА_4 , неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, допустив завищення цін підрядником ТОВ «ОВК - Технолоджі», мінімум на 479 472, 60 грн., в це, в свою чергу, 8,5 % від ціни договору, чим завдав істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб, що спричинило тяжкі наслідки.

Встановлено, що представнику громадської організації «Платформа Громадський контроль» ОСОБА_3 начальником ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_6 була надана відповідь, в якій зазначено, що його звернення було направлено для розгляду за належністю до ТУ ДБР у м. Миколаєві.

Згідно з пунктом 1 розділу V Порядку розгляду звернень та організації проведення особистого прийому громадян в органах та підрозділах Національної поліції України від 15.11.2017 № 930, скарга на дії чи рішення органу (підрозділу) поліції або їх посадових осіб подається в порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі.

Відповідно до вимог частини 4 статті 7 Закону України «Про звернення громадян», забороняється направляти скарги громадян для розгляду тим органам або посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються.

Керуючись вимогами статті 7 Закону України «Про звернення громадян», пункту 1 розділу V Порядку розгляду звернень та організації проведення особистого прийому громадян в органах та підрозділах Національної поліції України, затвердженого наказом МВС України від 15.11.2017 № 930, матеріали за зверненням представника громадської організації «Платформа Громадський контроль» ОСОБА_3 направлені для розгляду за належністю до ТУ ДБР у м. Миколаєві.

Згідно з ч. 1 ст. 214 КПК слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ч.2 ст.214 КПК України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

Згідно з пунктом 1 розділу V Порядку розгляду звернень та організації проведення особистого прийому громадян в органах та підрозділах Національної поліції України від 15.11.2017 № 930, скарга на дії чи рішення органу (підрозділу) поліції або їх посадових осіб подається в порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі.

Відповідно до вимог частини 4 статті 7 Закону України «Про звернення громадян», забороняється направляти скарги громадян для розгляду тим органам або посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються.

За наведених обставин, слідчий суддя прийшов до висновку, що підстави для зобов`язання посадових осіб ГУНП в Кіровоградській області виконати вимоги ст. 214 КПК України та внести до ЄРДР відомості, які зазначені у заяві про вчинення кримінального правопорушення представника громадської організації «Платформа Громадський контроль» ОСОБА_3 , відсутні, посадові особи ГУНП в Кіровоградській області діяли відповідно до пункта 1 розділу V Порядку розгляду звернень та організації проведення особистого прийому громадян в органах та підрозділах Національної поліції України від 15.11.2017 № 930, а тому, в задоволенні скарги слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 303, 305 - 307, 309, 392-395 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні скарги представника громадської організації «Платформа Громадський контроль» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб ГУНП в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, - відмовити.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118237361
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення

Судовий реєстр по справі —405/2125/24

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні