Рішення
від 01.04.2024 по справі 401/338/24
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/338/24

2/401/906/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2024 року Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі: головуючого судді Іващенко В.М., за участю секретаря судових засідань Кисленко І.П., розглянувши у відкритому судовомузасіданні взалі судуцивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Світловодський ВДВС в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про припинення стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

08 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Світловодський ВДВС в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про припинення стягнення аліментів.

В обґрунтування позову посилається на те, що вони із відповідачкою є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і він як батько дитини за рішенням Світловодського міськрайонного суду від 17.12.2020 року справно сплачував аліменти на користь відповідачки на утримання сина в розмірі його заробітку (доходу). Починаючи з 22.12.2022 року та по даний час син проживає разом з ним (без реєстрації), та повністю знаходяться на його утриманні. Відповідачка проживає окремо, матеріальної допомоги на розвиток та забезпечення дитини не дає. Стягнення аліментів на користь відповідачки для утримання сина, який зараз фактично проживає з ним, свідчить про порушення його майнових прав та інтересів, оскільки саме він матеріально забезпечує сина.

Представник позивача надав до суду заяву про розгляд справи без його участі та участі позивача. Позовні вимоги підтримує просить їх задовольнити. Проти заочного розгляду справи не заперечує.

ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про часта місцерозгляду справибула повідомленаналежним чином шляхом надіслання СМС-повідомлення щодо документу «Судова повістка про виклик до суду» на 10:00 год. 01 квітня 2024 року. Заперечень проти позову не надала.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судовим наказомСвітловодського міськрайонногосуду від17.12.2020року з ОСОБА_1 стягнуто аліменти на користь ОСОБА_2 , на утримання дитини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% встановленого прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісяця, починаючи з 25 листопада 2020 року і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 , включно. (а.с.3).

Із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.5).

З Акту проживання №1380 від 09.11.2023 року виданого Виконавчим комітетом Світловодської міської ради вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з 22.12.2022 року проживає без реєстрації разом із батьком ОСОБА_1 . (а.с.6)

Рішенням Світловодськогоміськрайонного судуКіровоградської областівід 26січня 2024року з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 стягнуто аліменти на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/6 частини заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 19 вересня 2023 року до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 включно.

Відповідно до ч. 1ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Згідно ст.180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до частин 1, 2 статті 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікованапостановою Верховної Ради України № 789-ХІІ від 27 лютого 1991року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Стаття 179 СК України, передбачає, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім`я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

Відповідно дост.273 СК України, якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, яка їх одержує, змінився, суд може за позовом будь-кого з них змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати. Суд може звільнити від сплати аліментів осіб, зазначених устаттях 267-271цього Кодексу, за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Відповідно до п.17 Постанови № 3 Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», право на звернення до суду із заявою про стягнення аліментів і, відповідно, право на отримання аліментів має той з батьків, з ким проживає дитина.

З аналізу статей вбачається, що припинення стягнення аліментів можливим є у тому випадку, коли одержувач аліментів, наприклад мати дитини не витрачає отримувані нею аліменти на дитину. У такому випадку відбувається припинення стягнення аліментів на ім`я одержувача аліментів - матері дитини. При цьому обов`язок батька - платника аліментів утримувати дитину не припиняється.

Способи захисту сімейних прав та інтересів встановлені ч.2 ст.18 СК України, згідно з нормами якої способами захисту сімейних прав та інтересів зокрема є припинення правовідношення, а також його анулювання.

Відтак, з урахуванням предмета даного спору (припинення стягнення аліментів на утримання дитини), однією з обставин, яка підлягає доказуванню у справі, є те, з ким саме з батьків проживає дитина на час звернення до суду з позовом і розгляду справи судом та ухвалення рішення по справі, зокрема з одержувачем аліментів чи з їх платником.

При вирішенні цього спору суд також враховує правовий висновок Верховного Суду, викладений у постанові від 04 вересня 2019 року (справа № 711/8561/16), відповідно до якого за своєю суттю аліменти - це кошти покликані забезпечити дитину усім необхідним для повноцінного розвитку, тому вони можуть бути стягнуті лише на користь того з батьків хто проживає із дитиною та бере більш активну участь у її вихованні.

Відповідно ч.4 ст. 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Як встановлено дитина проживає з батьком - позивачем по справі та повністю знаходиться на його утриманні, тобто змінились обставини, що впливають на стягнення аліментів на користь відповідача. Враховуючи загальні принципи регулювання сімейних відносин, способи захисту сімейних прав, суд вважає за необхідне захистити порушене право позивача шляхом припинення примусового стягнення на користь відповідача аліментів на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які стягуються на підставі судового наказу Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 17.12.2020 року.

На підставі викладеного, суд вважає за доцільне позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити та припинити стягнення аліментів за судовим наказом Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 17.12.2020 року.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, з відповідача належить стягнути судовий збір в дохід держави.

На підставі ст.ст. 180, ч.3 ст. 181, 191 СК України, керуючись ст.ст. 80, 81, 141, 263-265, 273, 280 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Світловодський ВДВС в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про припинення стягнення аліментів -задовольнити.

Припинити стягнення аліментів, що стягуються з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за судовим наказом №401/2745/20 виданого 17.12.2020 року Світловодським міськрайонним судом Кіровоградської області.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 1211(одна тисяча двісті одинадцять) гривень 20 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції може бути подано безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом 30 - ти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після спливу 30 днів з дня його проголошення, у разі якщо сторонами судового провадження не буде подано апеляційних скарг. У разі подання апеляційних скарг, рішення суду набирає законної сили після ухвалення апеляційним судом рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт громадянина України серія НОМЕР_2 виданий Світловодським РС УДМС України в Кіровоградській області 21.10.2014 року, РНОКПП НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт громадянина України № НОМЕР_4 виданий 09.11.2017 року органом №3531, РНОКПП НОМЕР_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

Третя особа: Світловодський ВДВС в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), адреса: Кіровоградська область, Олександрійський район, місто Світловодськ, вулиця Павлівська, будинок №13-а;

Суддя Світловодського

міськрайонного суду В.М.Іващенко

01.04.2024

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118237431
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —401/338/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні