Ухвала
від 03.04.2024 по справі 132/589/22
КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 132/589/22

2/132/34/24

Ухвала

Іменем України

03 квітня 2024 року Калинівський районний суд Вінницької області

в складі:головуючого судді Павленко І.В.,

за участю секретаря судового засідання Олійник Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Калинівка за правилами загального позовного провадження в режимі відеоконференції з представником відповідача Акціонерного товариства «Укрпошта»-Кучер О.М. цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Сєчко Валерій Леонардович, до Акціонерного товариства «Укрпошта», Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Глобал Гарант» (ПРАТ «СК «Глобал Гарант»), Моторного (транспортного) страхового бюро України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 , про відшкодування шкоди внаслідок ДТП,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Калинівського районного суду Вінницької області перебуває зазначена вище справа.

27.02.2024 представник позивача-адвокат Сєчко В.Л. звернувся до суду з клопотанням (зареєстроване за вх. 1834/24 від 27.02.2024) про передачу на розгляд до Господарського суду міста Києва цивільної справи № 132/589/22, мотивуючи тим, що Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Глобал Гарант» визнана банкрутом і призначена ліквідаційна процедура. У провадженні Господарського суду м. Києва перебуває справа № 910/4993/23 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Маркс.Капітал» про банкрутство Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Глобал Гарант» на стадії процедури розпорядження майном, введеної ухвалою Господарського суду м. Києва від 08.05.2023. Відповідно до Єдиного державного реєстру судових рішень, постановою Господарського суду міста Києва від 27.11.2023 у справі № 910/4993/23 Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Глобал Гарант» визнане банкрутом і призначена ліквідаційна процедура. Статтею 7 Кодексу України з процедур банкрутства регламентовано, що спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

В судове засідання призначене на 03.04.2024 з`явилась представник відповідача Акціонерного товариства «Укрпошта»-Кучер О.М. Представник позивача ОСОБА_1 -адвокат Сєчко В.Л. в судове засідання не з`явився, при цьому на електронну пошту суду надіслав клопотання (зареєстроване за вх. № Еп-805/24 від 03.04.2024) про проведення судового засідання, призначеного на 03.04.2024, за його відсутності, клопотання про передачу на розгляд до Господарського суду міста Києва цивільну справу № 132/589/22 підтримує. Інші учасники справи в судове засідання не з`явились. При цьому в матеріалах справи наявна заява представника відповідача Моторного (транспортного) страхового бюро України-адвоката Пухальської І.С. про розгляд справи за її відсутності. Також в матеріалах справи наявна заява третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 про розгляд справи за його відсутності.

Судом на обговорення винесено питання щодо передачі на розгляд до Господарського суду міста Києва цивільну справу № 132/589/22.

В судовому засіданні представник відповідача Акціонерного товариства «Укрпошта»-Кучер О.М. зазначила, що в позовній заяві будь-яких вимог матеріального характеру до Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Глобал Гарант» позивач не ставить. Проте відповідно до ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею. Тому при вирішенні даного клопотання покладається на рішення суду.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку представника АТ «Укрпошта»-Кучер О.М., суд дійшов такого висновку.

Постановою Господарського суду міста Києва від 27.11.2023 у справі № 910/4993/23 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Маркс.Капітал" до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Глобал Гарант" (ідентифікаційний код 30930046) про банкрутство Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Глобал Гарант» визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру.

Відповідно ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

У ст.124 Конституції України закріплено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (далі Конвенція) та протоколи до неї, а також практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Згідно з пунктом 1 статті 6 Конвенції кожен має право на справедливий розгляд його справи судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Поняття «суд, встановлений законом» включає в себе, зокрема, таку складову, як дотримання усіх правил юрисдикції та підсудності.

Система судів загальної юрисдикції є розгалуженою. Судовий захист є основною формою захисту прав, інтересів та свобод фізичних і юридичних осіб, державних і суспільних інтересів.

Судова юрисдикція це інститут права, покликаний розмежувати компетенцію як різних ланок судової системи, так і різних видів судочинства цивільного, кримінального, господарського та адміністративного. Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, в якому розглядається визначена категорія справ.

Згідно з ч.1 ст.3 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України «Про міжнародне приватне право», законів України, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч.3 ст.3 ЦПК України, провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

У статті 19 ЦПК України, зазначається, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Можна зробити висновок, що загальні суди не мають чітко визначеної предметної юрисдикції та розглядають справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин у всіх випадках, за винятком, якщо розгляд таких справ прямо визначений за правилами іншого судочинства.

Критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність у них спору про право цивільне, а по-друге суб`єктний склад такого спору (однією зі сторін у спорі є, як правило, фізична особа).

При вирішенні питання щодо можливості розгляду справи у порядку цивільного судочинства необхідно керуватися завданнями цивільного судочинства, які передбачено у статті 2 ЦПК України, до яких віднесено справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав і інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

При цьому, суди повинні керуватися принципом правової визначеності і не допускати наявності провадження, а відтак і судових рішень, ухвалених у спорі між тими ж сторонами, з того самого предмета, але судами у різних юрисдикціях.

Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» втратив чинність 21 жовтня 2019 року у зв`язку із введенням в дію Кодексу України з процедур банкрутства від 21 квітня 2019 року).

Відповідно до ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника. (ч. 2 ст. 7 КУз ПБ)

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України. Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених у частині другій цієї статті, провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), який розглядає спір по суті в межах цієї справи. (ч. 3 ст. 7 КУзПБ).

Відповідно до ст. 20 ч.1 п.8 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема і справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Згідно ч. 13 ст. 30 ГПК України, виключною є підсудність справ, в тому числі які передбачені пунктами 8 та 9 частини першої статті 20 цього Кодексу, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника.

Норми Кодексу України з процедур банкрутства передбачають концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Отже, порушення провадження у справі про банкрутство боржника обумовлює особливість вирішення таких спорів і полягає в тому, що вони розглядаються та вирішуються по суті саме у межах справи про банкрутство.

Дана позиція висловлена у Постанові Верховного суду у складі Касаційного господарського суду від 19 червня 2018 року у справі №908/4057/14 та Постанові Великої Палати Верховного Суду від 15 січня 2020 року у справі №607/6254/15-ц (Провадження №14-404цс19), де зокрема зазначено і те, що законодавець захищає не лише права банкрута, а й права інших осіб, які мають вимоги до банкрута.

Захист таких осіб полягає у тому, що інші суди, незалежно від юрисдикції, які розглядали справи за позовами до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство після відкриття провадження в інших справах, не закривають таке провадження, а передають справу до належного суду для розгляду по суті. При цьому таким належним судом є виключно суд господарської юрисдикції, який відкрив справу про банкрутство відповідача.

Таке урегулювання процедури розгляду спорів до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство, встановлює зрозумілу і справедливу процедуру закінчення розгляду справи належним судом, дотримання принципу визначення юрисдикції справи та підсудності спорів одному господарському суду, який акумулює усі вимоги до відповідача, щодо якого порушено процедуру банкрутства.

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 15 січня 2020 року також зазначила, що закриття провадження у справі є недоцільним, оскільки такі дії перешкоджають позивачу у доступі до правосуддя та унеможливлюють захист його прав у господарському процесі у повному обсязі з урахуванням визначених строків звернення.

Таким чином, при врегулюванні відносин неплатоспроможності законодавець відійшов від принципу їх розподілу за ознаками наявності у сторони (кредитора боржника) владних повноважень чи свободи волевиявлення, що характерно для цивільних правовідносин, об`єднавши їх в єдине провадження у справі про банкрутство з огляду на необхідність формування єдиного реєстру грошових вимог кредиторів та задоволення їх згідно з визначеною законом черговістю та пропорційністю. Зазначене дозволяє ефективно захистити право особи (кредитора, боржника) в межах одного судового провадження, уникаючи розподілу його на способи захисту, характерні для окремих юрисдикцій (адміністративної чи цивільної).

Отже, статтею 7 КУзПБ як процесуальним законом змінено юрисдикцію розгляду ряду спорів фізичних осіб - боржників щодо їх майна, які раніше розглядалися у цивільних судах, а також віднесено до господарської юрисдикції ряд інших спорів юридичних осіб, які стосуються майна боржника (юридичної чи фізичної особи),

З огляду на викладене, з урахуванням того, що справа № 910/4993/23 про визнання Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Глобал Гарант" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури перебуває на розгляді у Господарському суді міста Києва, Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Глобал Гарант" є строною у справі № 132/589/22, суд приходить до висновку про задоволення клопотання представника позивача-адвоката Сєчка В.Л. та передачу на розгляд до Господарського суду міста Києва цивільну справу № 132/589/22 за позовом ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Сєчко Валерій Леонардович, до Акціонерного товариства «Укрпошта», Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Глобал Гарант» (ПРАТ «СК «Глобал Гарант»), Моторного (транспортного) страхового бюро України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 , про відшкодування шкоди внаслідок ДТП.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

У відповідності до ч.3 ст.31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись ст. ст. 10, 30, 31, 258-260, 268, 353 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 -адвоката Сєчко Валерія Леонардовича про передачу на розгляд до Господарського суду міста Києва цивільну справу № 132/589/22-задовольнити.

Передати на розгляд до Господарського суду міста Києва цивільну справу № 132/589/22 за позовом ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Сєчко Валерій Леонардович, до Акціонерного товариства «Укрпошта», Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Глобал Гарант» (ПРАТ «СК «Глобал Гарант»), Моторного (транспортного) страхового бюро України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 , про відшкодування шкоди внаслідок ДТП.

Повний текст судового рішення складено 08.04.2024.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення в порядку, передбаченому ст.354 ЦПК України.

Суддя

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118237770
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —132/589/22

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні