Ухвала
від 09.04.2024 по справі 309/1306/24
ХУСТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 309/1306/24

Провадження № 2-о/309/94/24

У Х В А Л А

про призначення експертизи

09 квітня 2024 року м. Хуст

Хустський районний суд Закарпатської області

в складі головуючого судді Ткач О.О.,

присяжних: Бряник М.М.,

Пал (Хабло) О.Ю.,

за участю секретаря Гелетей Д.В.,

адвоката Бурлакова М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про призначення експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа виконавчий комітет Хустської міської ради Закарпатської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання його доньки ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна. Заявлені вимоги вмотивовані тим, що його донька є інвалідом 1 групи, підгрупа «А», хворіє хронічним психічним захворюванням, у зв`язку з чим потребує постійної сторонньої допомоги. Посилаючись на викладене, просить заяву задовольнити.

Представник ОСОБА_2 адвокат Бурлаков М.О. просив призначити проведення судово-психіатричної експертизи щодо його клієнтки.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом (ч.4 ст. 103 ЦПК).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про судову експертизу" виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Як вбачається із роз`яснень, даних в п.14 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 8 від 30.05.1997 року «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» судова психіатрична експертиза обов`язково призначається для визначення психічного стану особи в справах про визнання громадян недієздатними.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року N 3 "Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним", судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу;

2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Оскільки вирішення питання встановлення психічного стану ОСОБА_2 потребує спеціальних знань в галузі психіатрії, суд задовольняє клопотання та призначає у справі судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Враховуючи, що для проведення експертизи потрібний значний період часу, експертиза буде проводитись поза межами суду, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі до отримання висновку експерта.

Відповідно до ч.2 ст. 299 ЦПК України встановлюється, що судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Таким чином, суд вважає за доцільне покласти обов`язок з оплати проведення судово-психіатричної експертизи на державу.

Також з метою проведення експертизи слід витребувати амбулаторну кратку на ОСОБА_2 .

Керуючись ст.103-105, 109, 252, 258-261, 298, 353-354 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає АДРЕСА_1 .

Проведення експертизи доручити експертам Закарпатська філія судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (ідентифікаційний код відокремленого підрозділу юридичної особи 44953021, місцезнаходження - Україна, 90202, Закарпатська область, Берегівський р-н, м. Берегове, вул.Мужайська, будинок 41).

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

2. Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок наявного захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність. за ст.ст. 384, 385 КК України.

Витребувати від КНП «Лікувально-діагностичний центр» Хустської міської ради амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В розпорядження експертів направити копію ухвали та амбулаторної картки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Оплату за проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Закарпатської апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня оголошення ухвали, у іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 09.04.2024 року.

Суддя Хустського

районного суду: Ткач О.О.

Присяжні: Бряник М.М.

Пал О.Ю.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118239669
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —309/1306/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Ткач О. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Ткач О. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Ткач О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні