Рішення
від 12.03.2024 по справі 676/8946/23
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/8946/23

Номер провадження 2/676/869/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

12 березня 2024 року Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Швець О.Д.

з участю секретаря Михайловської І.А.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у спрощеному провадженні у м. Кам`янець-Подільському цивільну справу за позовом Керівника Кам`янець-Подільської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою на здійснення функцій у спірних правовідносинах Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницькій області, Жванецької сільської ради до ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому середовищу, внаслідок незаконного вилову риби,-

ВСТАНОВИВ:

Керівник Кам янець-Подільської окружної прокуратури звернуся з позовом в інтересах Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницькій області, Жванецької сільської ради до ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому середовищу, внаслідок незаконного вилову риби. В обґрунтування своїх вимог вказував, що Кам`янець-Подільською окружною прокуратурою при вивченні стану дотримання законодавства про охорону навколишнього природного середовища на території Жванецької сільської ради, Кам`янець-Подільського району встановлено, що 25.05.2023 р. близько 01 год. 15 хв. на річці Жванчик поблизу с. Жванець, Кам`янець-Подільського району ОСОБА_2 здійснював незаконний вилов водних біоресурсів за допомогою забороненого знаряддя лові сітки виловив: лящ 3 шт., окунь 2 шт., білизна(жерих) 1 шт., плітка 21 шт., загальною вагою 2 кг., що є порушенням ст.ст.17,27,63 Закону України «Про тваринний світ» та п. 3.15 «Правил любительського і спортивного рибальства». Постановою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 29.06.2023 р. ОСОБА_2 визнано винуватим у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 85 КУпАП та накладено адміністративне стягнення. Відповідальність за дане правопорушення передбачена ст. 63 Закону України «Про тваринний світ». Своїми діями внаслідок здійснення вилову риби забороненим знаряддям лову відповідач наніс державі збитків на загальну суму 45764 грн. Розрахунок шкоди здійснено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». 20.10.2023 р. відповідачу направлено претензію № 1-16-17/1206-23 для добровільної сплати суми завданих битків, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 2900 107 999017. Відповідач добровільно вказану суму збитків не відшкодовував, томувиникла необхідність стягнення вказаної суми у судовому порядку. Просить стягнути з ОСОБА_2 на користь держави в особі Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницькій області (Хмельницький рибоохоронний патруль) 45 764 грн. 00 коп. шкоди, завданої навколишньому природному середовищу незаконним виловом риби, які зарахувати на рахунок Жванецької сільської ради, код ЄДРПОУ 37971775, код платежу 21081100, р/р НОМЕР_1 . Стягнути з ОСОБА_2 на користь Хмельницької обласної прокуратури (Хмельницька обласна прокуратура, код ЄДРПОУ 02911102, Держказначейська служба України, м.Київ, МФО 820172, р/р НОМЕР_2 ) 2 684,00 грн. у відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Рух справи.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 10 січня 2024 року розгляд справи призначений в порядку спрощеного провадження з повідомленням сторін.

Позивач в судовому засіданні позов підтримав, просить задовольнити.

Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницькій області в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив, про час і місце розгляду справи повідомлений своєчасно належним чином у відповідності до п. 1 ч. 8 ст. 128 ЦПК України.

Представник Жванецької сільської ради в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив, про час і місце розгляду справи повідомлений своєчасно належним чином у відповідності до п. 1 ч. 8 ст. 128 ЦПК України.

Відповідач ОСОБА_2 в судовезасідання нез`явився,причини неявки не повідомив, про час і місце розгляду справи повідомлений своєчасно належним чином у відповідності до п. 1 ч. 8 ст. 128 ЦПК України, відзив на позов не подав.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів.

Фактичні обставини справи.

25.05.2023 р. близько 01 год. 15 хв. на р. Жванчик поблизу с. Жванець, Кам`янець-Подліьського району ОСОБА_2 здійснював незаконний вилов водних біоресурсів за допомогою металевого човна та забороненими знаряддями лову - сіткою в кількості 2 шт., при цьому виловив рибу виду: лящ 3 шт., окунь 2 шт., білизна(жерих) 1 шт., плітка 21 шт., загальною вагою 2 кг. Своїми діями ОСОБА_2 порушив вимоги ч. 1 ст. 27, п.п. 3.4, 4.2 ст. 63 ЗУ «Про тваринний світ», п.п.1 п.1 розділу ІУ Правил любительського та спортивного рибальства, чим скоїв правопорушення, відповідальність, за яке передбачена ч. 4 ст. 85 КУпАП.

Під час складання протоколу 25.05.2023 р. ОСОБА_2 погодився з обставинами, свою вину не заперечував.

Постановою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 29 червня 2023 р. ОСОБА_2 притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 4 ст. 85 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу. Водні живі ресурси конфісковані.

Згідно з описом-оцінкою знарядь лову, іншого рибальського майна, плавучих транспортних засобів, вилучених у порушника ОСОБА_2 , 25.05.2023 р. вилучено 2 сітки: 30 м. х 1,5 м., вічком 25 мм. х 25 мм. та водні біоресурси лящ 3 шт., окунь 2 шт., білизна(жерих) 1 шт., плітка 21 шт., всього 27 екз. вагою 2 кг. Водні біоресурси після зважування і перерахунку залишені порушнику на зберігання до прийняття рішення суду.

Головним спеціалістом відділу іхтіології, регулювання рибальства та меліорації ОСОБА_3 проведений розрахунок від 12.06.2023 р. № 14 розміру шкоди, завданої рибному господарству внаслідок порушень правил рибальства та охорони водних біоресурсів.

В розрахунку зазначено, що він проведений відповідно до додатку № 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Загальна сума заподіяної шкоди становить 45764грн.

Відповідальним за порушення вказаний ОСОБА_2

Застосовані норми права та мотиви з яких виходить суд.

Статтею 6 Конституції України встановлено, що забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України є обов`язком держави. Кожний громадянин має право користуватися природними об`єктами права власності народу відповідно до закону.

Відповідно до статті 13 Конституції України, статті 324 ЦК України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу.

Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цієюКонституцією.

Статтею 66 Конституції України встановлено, що кожен зобов`язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Відповідно до статті 13 ЦК України при здійсненні своїх прав особа зобов`язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині.

Згідно з пунктом «б» частини першої статті 40 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» використання природних ресурсів громадянами, підприємствами, установами та організаціями здійснюється з додержанням обов`язкових екологічних вимог здійснення заходів щодо запобігання псуванню, забрудненню, виснаженню природних ресурсів, негативному впливу на стан навколишнього природного середовища.

Частиною першою статті 37 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» встановлено, що водні біоресурси, що знаходяться у внутрішніх водних об`єктах, територіальному морі, у виключній (морській) економічній зоні України, на континентальному шельфі, є об`єктами права власності Українського народу, від імені якого права власника на ці ресурси здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування у межах, визначених Конституцією Українита законами України.

Порядок здійснення державного контролю за охороною, використанням і відтворенням тваринного світу визначається Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища»,Законом України «Про тваринний світ»,Законом України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів»,Законом України «Про мисливське господарство та полювання», іншими законодавчими актами.

Статтею 27 Закону України «Про тваринний світ»тастаттею 26 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» встановлено, що у порядку загального використання об`єктів тваринного світу громадянам дозволяється безоплатне любительське і спортивне рибальство для особистого споживання (без права реалізації) у визначених відповідно до законодавства водних об`єктах загального користування у межах встановлених законодавством обсягів безоплатного вилову і за умови додержання встановлених правил рибальства і водокористування.

Відповідно до статті52-1Закону України «Про тваринний світ»для добування об`єктів тваринного світу забороняються виготовлення, збут, застосування, зберігання отруйних принад, колючих, давлячих та капканоподібних знарядь лову, електроловильних систем (електровудок), електрогону, петель, самоловів, самострілів, вибухових речовин, пташиного клею та монониткових (волосінних) сіток (крім тих, що призначені для промислового лову), а також інших засобів, заборонених законом.

Згідно розділу IV Правил любительського і спортивного рибальства», затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України №700 від 19 вересня 2022 рокузабороняється добування(вилов)такими знаряддями: 1) сітками та пастками усіх типів та конструкцій, а також іншими сітковими знаряддями добування (вилову), за винятком раколовок конструкції «хапка», підсак та ручних драг, встановлених цими Правилами розмірів.

Відповідно достатті 63 Закону України «Про тваринний світ»порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу тягне за собою адміністративну, цивільно-правову чи кримінальну відповідальність відповідно до закону.

Відповідальність за порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу несуть особи, винні в порушенні правил використання об`єктів тваринного світу.

Частинами першою, четвертою, п`ятою статті 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» встановлено, що порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою встановлену цим Законом та іншим законодавством України дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

Застосування заходів дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів.

Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі (частина перша статті 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»).

Відшкодування шкоди, заподіяної порушенням природоохоронного законодавства, за своєю правовою природою є відшкодуванням позадоговірної шкоди, тобто деліктною відповідальністю.

Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду закріплені устатті 1166 ЦК України.

Згідно з частинами першою, другоюстатті 1166 ЦК Українимайнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Відповідно до положень статей12,81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Статтею 89 ЦПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу, який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу.

Висновки суду.

Судом встановлено, що внаслідок порушення відповідачем правил рибальства, а саме здійснив вилов риби забороненим знаряддям, останнім заподіяно майнову шкоду рибному господарству у розмірі 45 764 грн., яка підлягає стягненню з відповідача відповідно ст. 1166 ЦК України на користь позивача.

З урахуванням наведеного позов прокурора підлягає задоволенню.

У відповідності до п. 3. ч. 2, ч. 13 ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору в розмірі 2 684,00 грн.

Керуючись ст. ст. 2, 19, 76-81, 89, 133, 141, 258, 259, 263-265, 268, 280, 282 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Керівника Кам`янець-Подільської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою на здійснення функцій у спірних правовідносинах Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницькій області, Жванецької сільської ради до ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому середовищу, внаслідок незаконного вилову риби задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави в особі Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницькій області (Хмельницький рибоохоронний патруль) 45 764 грн. 00 коп. шкоди, завданої навколишньому природному середовищу незаконним виловом риби, які зарахувати на рахунок Жванецької сільської ради, код ЄДРПОУ 37971775, код платежу 21081100, р/р НОМЕР_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Хмельницької обласної прокуратури (Хмельницька обласна прокуратура, код ЄДРПОУ 02911102, Держказначейська служба України, м.Київ, МФО 820172, р/р НОМЕР_2 ) 2 684,00 грн. у відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Позивач: Кам`янець-Подільська окружна прокуратура, юридична адреса вул. Драгоманова, 11, м. Кам`янець-Подільський.

Позивач: Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницькій області, ЄДРПОУ 42086153, юридична адреса: вул. Кам`янецька, 257/1, м.Хмельницький.

Позивач: Жванецька сільська рада, ЄДРПОУ 04404036, вул. Центральна, 57, с. Жванець, Кам`янець-Подільського району, Хммельницької області.

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданною протягом 30 днів з дня його проголошення.

Повний текст судового рішення складено 12 березня 2024 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118242171
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної навколишньому середовищу, внаслідок незаконного вилову риби

Судовий реєстр по справі —676/8946/23

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні