Рішення
від 12.03.2024 по справі 676/8789/23
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/8789/23

Номер провадження 2/676/802/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

12 березня 2024 року Кам`янець-Подільський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої судді Швець О.Д.

з участю секретаря Михайловської І.А.

розглянувши в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України в спрощеному провадженні в м.Кам`янець-Подільському цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Хмельницькенергозбут» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію,-

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «Хмельницькенергозбут» звернулося до суду із позовом про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованості за спожиту електричну енергію. В обґрунтування своїх позовних вимог вказувало,що відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 червня 2018 року №429, ТОВ«Хмельницькенергозбут» є електропостачальником та отримало ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу. Позивач здійснює постачання електричної енергії на підставі договору про постачання електричної енергії на підставі Типового договору. Договір про постачання електричної енергії є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції постачальником електричної енергії споживачу та шляхом приєднання споживача до умов договору. Для споживачів, які станом на 31 грудня 2018 року мали діючі договори про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією з постачальником електричної енергії за регульованим тарифом укладення договору відбулося шляхом оплати рахунку, отриманого від постачальника послуг, фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії. ОСОБА_1 , ОСОБА_2 користуються послугами з електропостачання, які надаються ТОВ «Хмельницькенергозбут» за адресою провул. Північний, 15б в м. Кам`янець-Подільському, Хмельницької області. Фактом приєднання до Типового договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг є відкриття особового рахунку № НОМЕР_1 . Відповідачі є співвласниками зазначеного житлового будинку та проживають у ньому. Пунктом 4.12 ПРРЕЕ визначено, що рахунок за спожиту електричну енергію оплачується побутовим споживачем протягом 10 робочих днів з дня отримання рахунка. Щомісяця боржнику нараховується плата за надані послуги з електропостачання згідно обсягів наданих оператором системи розподілу АТ «Хмельницькобленерго». Однак відповідачі кошти за вказані послуги своєчасно не сплачували, внаслідок чого за період з 01.12.2022 р. по 01.12.2023 р. вникла заборгованість за надані послуги з електропостачання в розмірі 12 487,08 грн. Просить стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь ТОВ «Хмельницькенергозбут» заборгованість за надані послуги з електропостачання в розмірі 12 487,08 грн. та 2684 грн. у відшкодування судового збору.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 02.01.2024 р. розгляд справи призначений в порядку спрощеного провадження.

Представник позивача в судове засідання не з`явилась, подала клопотання про розгляд справи у її відсутності, позов підтримує, просить задовольнити.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, причини неявки не повідомили, про час і місце розгляду справи повідомлені своєчасно належним чином у відповідності до п. 3 ч. 8 ст. 128 ЦПК України. Відзив на позов не надходив.

За відсутності відзиву на позовну заяву суд вважає за можливе проводити розгляд справи за наявними в матеріалах справи доказами у відповідності до ст. 279 ЦПК України.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Вивчивши матеріали цивільної справи в повному обсязі суд встановив наступне.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 червня 2018 року №429, ТОВ «Хмельницькобленерго» видано ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу.

ТОВ «Хмельницькенергозбут» виконує функції постачальника універсальних послуг на території Хмельницької області.

ТОВ «Хмельницькенергозбут» за адресою: провул. Північний, 15б м. Кам`янець-Подільський, Хмельницької області відкрито особовий рахунок побутового споживача електроенергії № НОМЕР_1 , рахунок відкритий на ім`я споживача.

За інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 359486326 право власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано за ОСОБА_2 та ОСОБА_1 за кожним по части.

Відповідно до ч. 4ст. 319 ЦК Українивласність зобов`язує.

Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 322 ЦК України).

Згідно з п. 3 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою КМУ № 1357 від 26.07.1999 року, споживання електричної енергії здійснюється на підставі договору про користування електричної енергії між споживачем і енергопостачальником, що розробляється енергопостачальником згідно з Типовим договором про користування електроенергією.

Нарахування за спожиту електричну енергію здійснювалось на підставі даних про обсяги спожитої електричної енергії, переданих оператором системи розподілу АТ «Хмельницькобленерго».

Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії виключно побутовим та малим непобутовим споживачам постачальником універсальних послуг та укладається сторонами з урахуванням ст. ст. 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання споживача до цього договору, згідно із заявою-приєднання, яка є додатком 1 до цього договору.

У відповідності до п. 3.1.5 ПРРЕЕ, затверджених Постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312, електропостачальник розміщує у відкритому доступі форму відповідного договору, який пропонується споживачам до укладення, додатком 1 до якого є заява-приєднання. До договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відповідний електропостачальник має розробити з урахуванням вимог законодавства публічні комерційні пропозиції та розмістити їх на своїх офіційних веб-сайтах. Вищезазначений договір, як вже зазначалося вище, є публічним договором приєднання та укладається сторонами з урахуванням ст.ст. 633, 634,641,642 Цивільного кодексу України.

Відповідно до постанови НКРЕКП від 14.03.2018 № 312договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом: 1) оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, 2)або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, 3)абопідписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідачі приєдналися до Типового договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг шляхом фактичного споживання електроенергії та частковою оплатою нарахувань за спожиту електроенергію.

Фактичне споживання електроенергії позивачем відображено в особовій картці споживача, якадодана до позову та в якій оператором визначено обсяги споживання на підставі показів засобу обліку, тариф постачальника універсальної послуги, який застосовано відповідачем для розрахунку обсягів спожитої позивачем електроенергії кВт *г).

Крім того, відповідачі проводили оплати за спожиту електроенергію, які відображено в особовій картці споживача (стовпчик «Оплата, грн.» в особовій картці споживача)

Отже, фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору), згідно з абз. 5 п. 13Розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії», є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема, надання підписаної заяви-приєднання, оплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії.

Вчинення зазначених дій свідчить про обрання споживачем позивача як постачальника електричної енергії та постачальника універсальних послуг.

Матеріали справи не містять доказів відмови відповідачів від послуг позивача, а тому суд зазначає, що між сторонами виникли взаємовідносини в силу положень законодавства в умовах ринку електроенергії.

Згідно з вимогами Закону України «Про ринок електричної енергії» постачання електроенергії - це продаж, включаючи перепродаж електроенергії, а універсальна послугапостачання електроенергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електроенергією на умовах, визначених відповідно до цього Закону, на всій території України.

Згідно з п. 4.12 ПРРЕЕ розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку електричної енергії про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електроенергії.

Плата за спожиту впродовж розрахункового періоду електроенергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну. Розрахунки побутового споживача за спожиту електроенергію здійснюються за розрахунковий період, який, як правило, становить календарний місяць відповідно до умов договору.

Матеріалами справи встановлено, що ТОВ «Хмельницькенергозбут» здійснює нарахування за спожиту електроенергію за наведеною адресою відповідно до обсягів електричної енергії, переданих АТ «Хмельницькобленерго», як оператором системи розподілу і адміністратором комерційного обліку та/або наданих споживачем.

Відповідно до п. 8.6.2 Кодексу комерційного обліку електричної енергії, Індивідуальні побутові споживачі зобов`язані щомісяця зчитувати фактичні покази зі всіх лічильників, встановлених на об`єкті споживача, для яких відсутня можливість дистанційного зчитування даних, та надавати їх до кінця третього календарного дня місяця, що настає за розрахунковим, відповідному оператору системи розподілу або ППКО (у ролі ОЗД) в один із таких способів:

1) через особистий кабінет на сайті оператора системи розподілу або ППКО (у ролі ОЗД);

2) за телефоном чи іншими електронними засобами;

3) шляхом зазначення цих показів у сплаченому рахунку;

4) через особисте звернення або іншим зручним та прийнятним для сторін способом згідно з укладеним договором.

Отже покази мають подаватися споживачами щомісяця незалежно від факту споживання електроенергії.

Відповідач ухиляється від виконання обов`язку та не передає щомісячно покази свого лічильника оператору.

З наданих позивачем особової картки споживача по особовому рахунку№ НОМЕР_1 вбачається, що відповідачі неналежним чином сплачували кошти за спожиту електричну енергію у зв`язку з чим за період з 01.12.2022 р. по 01.12.2023 р. вникла заборгованість за надані послуги з електропостачання в розмірі 12487,08 грн.

Відповідачі вказаного розрахунку не спростували, власний розрахунок заборгованості не надали. Докази оплати вказаної заборгованості відповідачем у матеріалах справи відсутні.

Згідно зіст. 625 ЦК Україниборжник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Пунктом 53 Правил визначено, що якщо між споживачем і енергопостачальником не досягнуто згоди про користування електричною енергією, її оплату, збереження приладів обліку тощо, спірні питання вирішуються в установленому законодавством порядку.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно дост. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Частинами 1, 2, 3 та 4ст. 12 ЦПК Українипередбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1ст.81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. В тому числі, суд враховує вимогист.80 ЦПК України, зокрема достатність доказів для вирішення справи, наданих до суду.

Враховуючи викладене,оцінюючи всідосліджені судомдокази вїх сукупності,зважаючи нате,що збоку відповідачане наданосуду доказівна підтвердженнявиконання нимсвоїх зобов`язань,передбачених законом,по оплатіза наданіпозивачем послуги,суд приходитьдо висновкупро обґрунтованістьта доведеністьзаявлених позивачемвимог тастягнення звідповідача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованості врозмірі 12 487,08 грн.

Відповідно ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідачів на користь позивача понесені судові витрати.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81,89,141, 262-265, 279 ЦПК України, ст. 1, 7,9 20, 21 Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Правилами роздрібного ринку електричної енергії ст.ст. 525, 626, 901 ЦК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Хмельницькенергозбут» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Хмельницькенергозбут» заборгованості за спожиту електричну енергію в розмірі 12487 грн. 08 коп. (р/р НОМЕР_2 філія Хмельницьке обласне управління АТ «Ощадбанк» ЄДРПОУ 42035266), витрати по сплаті судового збору в сумі з кожного по 1342 грн. (р/р НОМЕР_3 філія Хмельницьке обласне управління АТ «Ощадбанк» ЄДРПОУ 42035266).

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Хмельницькенергозбут» ЄДРПОУ 42035266, юридична адреса: вул. Свободи, 57/2, м. Хмельницький.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданною протягом 30 днів з дня його проголошення.

Повний текст судового рішення складено 12 березня 2024 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118242179
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за спожиту електричну енергію

Судовий реєстр по справі —676/8789/23

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні