Рішення
від 10.04.2024 по справі 679/213/24
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/679/215/2024

Справа № 679/213/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

10 квітня 2024 року м.Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області в складі головуючого судді Томіліна О.М., за участю секретаря судового засідання Дмітрієвої О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням, третя особа: Виконавчий комітет Нетішинської міської ради,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду з позовом про визнання відповідача таким, що втратив право користування жилим приміщенням кімнатою № НОМЕР_1 в гуртожитку по АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позову вказано, що сторони є наймачами вказаної кімнати у гуртожитку. Шлюб з відповідачем було розірвано у 2012 році. Хоча відповідач і зареєстрований в кімнаті, він більше 12 років там не проживає та не з*являється, його особисті речі кімнаті відсутні. Проте на відповідача нараховуються комунальні послуги, що є тягарем для позивачки, яка одна виховує дитину.

З урахуванням викладених обставин позивачка вважає, що відповідач втратив інтерес до зазначеного житла та не має в ньому потреби, а тому просить позов задовольнити.

Ухвалою суду від 19.02.2024 відкрито загальне позовне провадження, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 11.03.2024 закрито підготовче провадження, справу призначено до розгляду по суті на 04.04.2024.

Позивачка у судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі, з підстав, викладених у позові, просила їх задовольнити, не заперечувала проти винесення заочного рішення. Додатково пояснила, що вони разом з відповідачем отримали право на проживання у вищевказаній кімнаті в гуртожитку у 2006 р., а у 2012 р. відповідач поїхав до рф та більше додому не повертався. В подальшому шлюб між сторонами було розірвано. Враховуючи, що в кімнаті зареєстровано 3 особи, комунальні послуги нараховуються відповідно на 3 осіб, що є надмірним матеріальним тягарем для позивачки. Крім того позивачка планує «приватизувати» кімнату, але це неможливо без участі колишнього чоловіка.

Після оголошення перерви позивачка не з*явилася в судове засідання, надала заяву про закінчення розгляду справи в її відсутність та про підтримання позовних вимог.

Відповідач, який про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлявся належним, у судове засідання не з`явився.

Представник 3-ої особи також в судове засідання не з*явився, надав заяву про розгляд справи в його відсутність на розсуд суду.

Враховуючи вищевикладене, у відповідності до ст. 280 ч.1 п. 4 ЦПК України, суд ухвалює заочне рішення по справі на підставі наявних у ній доказів.

Подальше фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Згідно з ч. 6 ст. 259 ЦПК України у виняткових випадках залежно від складності справи складання повного рішення (постанови) суду може бути відкладено на строк не більш як десять днів, а якщо справа розглянута у порядку спрощеного провадження не більш як п`ять днів з дня закінчення розгляду справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Враховуючи складність справи, виготовлення судового рішення відкладено, таким чином датою ухвалення рішення є 10.04.2024.

Судом досліджуються саме представлені письмові докази на підтвердження та спростування тих обставин, на які посилався позивач, інших суду не представлено та про їх витребування перед судом не порушувалося клопотань, а також покази допитаних свідків.

Суд, вирішуючи питання, передбачені ст. ст. 12, 264 ЦПК України, виходить з такого.

Судом встановлено, що сторони зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 , з 2006 р. (а.с.5, 6, 11).

09.03.2006 ОСОБА_2 було видано ордер № 329 на право зайняття сім*єю з 2 осіб жилої площі у гуртожитку № НОМЕР_2 за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 7).

Шлюб між сторонами було розірвано відповідно до рішення суду від 06.11.2012 (а.с.8).

Допитані в судовому засіданні в якості свідків ОСОБА_3 , яка є сестрою відповідача, та ОСОБА_4 , яка є сусідкою позивачки, підтвердили, що відповідач більше 10 років тому поїхав до рф і до України не повернувся та таких намірів немає, вищевказаною кімнатою він не цікавиться.

Відповідно до ст. 41 Конституції України право власності є непорушним. Кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до ч. 4 ст. 9 Житлового кодексу України ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з підстав і в порядку, передбачених законом.

Відповідно до ст. 72 ЖК України визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Відповідно до ст. 71 ЖК України при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається приміщення протягом шести місяців.

Відповідно до п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України» від 12.04.1985р., у справах про визнання наймача або члена його сім`ї таким, що втратив право користування жилим приміщенням (ст. 71 ЖК), необхідно з`ясовувати причини відсутності відповідача понад встановлені строки.

Таким чином, суд дійшов обґрунтованого висновку, що позивачкою надані належні докази того, що відповідачем порушені її права як співкористувача жилого приміщення кімнатою № НОМЕР_1 в гуртожитку по АДРЕСА_1 , оскільки відповідач без поважних причин відсутній за вказаною адресою понад 6 місяців, у зв`язку з чим позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 10, 12, 76, 77, 141, 258, 259, 263, 265, 280-281 ЦПК України, ст.ст. 71,72 ЖК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , таким, що втратив право користування жилим приміщенням кімнатою № НОМЕР_1 в гуртожитку по АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду може бути оскаржене позивачем безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду або через Нетішинський міський суд Хмельницької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М. Томілін

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118242236
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням,

Судовий реєстр по справі —679/213/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Томілін О. М.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Томілін О. М.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Томілін О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні