Ухвала
від 10.04.2024 по справі 217/56/24
АВДІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 217/56/24

Провадження № 2/217/51/2024

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

10 квітня 2024 року Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Пронін С.Г., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , в інтересах яких діє адвокат Грицькевич Ганна Сергіївна, до Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області про визнання права власності на квартиру,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулися до суду із позовом до Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області про визнання права власності на квартиру.

У позовні заяві представник позивачів просила звільнити позивачів від сплати судового збору посилаючись на п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Згідно п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники - у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв`язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, втрати документів, необхідних для отримання компенсації за пошкоджені та знищені об`єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Отже згідно вказаної норми Закону, звільняються від сплати судового збору саме заявники у справах про встановлення відповідних юридичних фактів.

Разом з тим, враховуючи предмет та підстави даного позову (визнання права власності на нерухоме майно у зв`язку із відмовою державного реєстратора зареєструвати відповідне право), позивачі не звільняються від сплати судового збору за подання даного позову на підставі вказаної норми Закону (п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір»). Будь-яке інше тлумачення вказаної норми Закону, а саме розширення кола суб`єктів на яких поширюється ця норма не входить до компетенції місцевого суду.

Відповідно до ч.1 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Згідно з ч. 3 ст.136 ЦПК України з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Отже, єдиною підставою для вчинення судом зазначених у наведених законодавчих нормах дій є врахування ним майнового стану сторони. Обґрунтування пов`язаних з цим обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, згідно зі ст.ст. 12, 81 ЦПК України покладається на заінтересовану сторону.

Представником позивачів не надано суду доказів на підтвердження того, що майновий стан позивачів перешкоджає сплаті ними судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Враховуючи викладене, підстави для задоволення клопотання позивача про звільнення позивачів від сплати судового збору відсутні.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, ціна позову, визначена з урахуванням оціночної вартості спірної квартири, яка на підставі довідки про оціночну вартість об`єкта нерухомості становить 74205,56 грн. Отже розмір судового збору, що підлягає сплаті за подання даного позову становить 1211,20 грн., тобто 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2024.

Згідно ч. 7 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

Таким чином, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», кожному з позивачів необхідно сплатити судовий збір пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом, тобто по 605,6 грн. кожному.

Реквізити для сплати судового збору: отримувач коштів Донецьке ГУК/Авдiївська МТГ/22030101; код отримувача (ЄДРПОУ) 37967785; банк отримувача Казначейство України (ел.адм.податків); код банку отрмиувача (МФО) 899998; рахунок отримувача UA158999980313111206000005674; код класифікації доходів бюджету 22030101.

Після сплати судового збору позивачам необхідно надати суду документи, що підтверджують сплату судового збору у вказаному розмірі.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ст. ст. 175, 177 ЦПК України, постановляє ухвалу про залишення позову без руху і надає позивачеві строк для усунення недоліків.

На підставі викладеного, суддя вважає за необхідне позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 залишити без руху, надавши позивачам час для усунення виявлених недоліків.

Керуючись вимогами ст. ст. 177, 185 ЦПК України, ст.ст. 4-6, 8 Закону України «Про судовий збір», суддя -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , в інтересах яких діє адвокат Грицькевич Ганна Сергіївна, до Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області про визнання права власності на квартиру залишити без руху, надавши позивачам строк для усунення вищезазначених недоліків терміном десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Авдіївського міського

суду Донецької області С.Г. Пронін

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118243132
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на квартиру

Судовий реєстр по справі —217/56/24

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні