Ухвала
від 10.04.2024 по справі 217/59/24
АВДІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 217/59/24

Провадження № 2/217/54/2024

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

10 квітня 2024 року Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Пронін С.Г., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання права власності на квартиру,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовом до Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , про визнання права власності на квартиру.

При зверненні до суду з позовом, позивач у позові просила звільнити її від сплати судового збору посилаючись на те, що вона є непрацездатною особою, перебуває у скрутному матеріальному становищі та є внутрішньо переміщеною особою, у зв`язку із чим вона не має можливості сплатити судовий збір.

Вказана позовна заява не відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України з наступних підстав.

Відповідно до п.3 ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Пунктом 9 ч.1 ст.176 ЦПК України передбачено, що ціна позову у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, визначається дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

Відповідно до вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» належним доказом підтвердження вартості майна є звіт про оцінку майна (акт оцінки майна).

Із матеріалів позовної заяви вбачається, що позивач зазначила ціну позову у розмірі 1192868 грн., але доказів дійсної вартості (звіту про оцінку) квартири, на яку позивач просить визнати за нею право власності до позову не надала.

Суд звертає увагу позивача, що 09 березня 2021 року набрав чинності наказ Фонду державного майна України від 12 січня 2021 року №24 «Про внесення змін до Порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24 лютого 2021 року за № 239/35861.

Позивач не позбавлена можливості скористатися для визначення оціночної вартості об`єкта нерухомості Єдиною базою даних звітів про оцінку (https://evaluation.spfu.gov.ua/), якою формується електронна довідка про його оціночну вартість (е-Довідка), яка є чинною впродовж 30 календарних днів.

Згідно ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, зокрема за умови, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Для визначення дійсної ціни позову та вирішення клопотання про звільнення від сплати судового збору, позивачу слід долучити до позовної заяви електронну довідку про оціночну вартість спірної квартири на час звернення до суду та визначити ціну позову у відповідності до п.9 ч.1 ст.176 ЦПК України. Крім того, позивачу слід надати суду докази, з яких можливо визначити майновий стан позивача, зокрема сукупний дохід позивача за 2023 рік (довідку з пенсійного фонду України, довідку з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та нарахованого податку, тощо.)

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ст. ст. 175, 177 ЦПК України, постановляє ухвалу про залишення позову без руху і надає позивачеві строк для усунення недоліків.

На підставі викладеного, суддя вважає за необхідне позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху, надавши позивачу час для усунення виявлених недоліків.

Керуючись вимогами ст. ст. 177, 185 ЦПК України, суддя -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , до Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання права власності на квартиру залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення вищезазначених недоліків терміном десять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Авдіївського міського

суду Донецької області С.Г. Пронін

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118243138
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на квартиру

Судовий реєстр по справі —217/59/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні