Рішення
від 09.04.2024 по справі 306/391/24
СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 306/391/24

Провадження № 2-о/306/84/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2024 року м. Свалява

Свалявський районний суд Закарпатської області у складі:

головуючого-судді Уліганинця П.І.

за участю секретаря судового засідання Стеблей А.В.

розглянувши увідкритому судовому засіданніцивільну справуза заявою представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Свалявської міської ради та ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

Представник заявника звернулася до суду з названою заявою, посилаючись на те, що мама заявника ОСОБА_4 проживає однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_3 . Останній, згідно Виписки із протоколу ЛКК №80/946 КНП «Свалявська міська лікарня» від 10 липня 2023 року, потребує постійного стороннього догляду. Зазначає, що заявник являється єдиною особою, яка здійснює догляд та піклується про ОСОБА_3 , постійно доглядає його та надає всю необхідну допомогу, а саме: щодня надає допомогу в самообслуговуванні, здійснює фізичний супровід, забезпечує продуктами харчування, медикаментами, предметами і засобами особистої гігієни та іншими предметами першої необхідності, речами повсякденного вжитку, допомагає по господарству, забезпечує відвідування лікарів та всю іншу необхідну допомогу. ОСОБА_4 являється пенсіонеркою та має проблеми зі здоров`ям, а жінка ОСОБА_1 ОСОБА_5 постійно виїжджає за кордон на заробітки, що не дає їм можливості здійснювати постійний сторонній догляд за ОСОБА_3 . Вказує, що встановлення факту здійснення постійного догляду за ОСОБА_3 заявнику необхідно для можливості офіційного підтвердження такого догляду з метою надавати допомогу й представляти особу, яку заявник доглядає в медичних закладах, органах місцевого самоврядування та органах державної влади, а також з приводу реалізації соціальних прав заявника.

Учасники судового процесу в засідання не з`явилися, подали заяви про розгляд справи у їх відсутності. Представник Свалявської міської ради просила проводити розгляд заяви за наявними у справі матеріалами. ОСОБА_3 щодо задоволення заяви не заперечив (а.с.25-28).

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, що заяву належить задовольнити зважаючи на наступне.

За правилами ст. 293 ЦПК України - окреме провадження, це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають юридичне значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 03 травня 1978 року, актовий запис №22, матір`ю ОСОБА_1 являється ОСОБА_6 (а.с.11).

Як убачається з свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого 21 червня 1990 року, після розірвання шлюбу мати заявника ОСОБА_6 змінила прізвище на дошлюбне « ОСОБА_7 » (а.с.12).

Згідно Виписки із протоколу ЛКК №80/946 КНП «Свалявська міська лікарня» від 10 липня 2023 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , потребує постійного стороннього догляду (а.с.7).

Відповідно до Висновку №80/946 про наявність порушення функцій організму, через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від 10 січня 2023 року, ОСОБА_3 рекомендовано отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі (а.с.8).

Як убачається з Висновку про результати комплексного визначення індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, за результатами комплексного визначення індивідуальних потреб встановлено, що ОСОБА_3 потребує надання соціальних послуг з догляду (а.с.9).

Згідно з Актом проведення обстеження сім`ї №305 від 10 серпня 2023 року, встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 зареєстровані та проживають разом за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.13).

Відповідно до Витягу №5 про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб від 05 січня 2024 року за вищевказаною адресою зареєстровані: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.15).

Суд встановив, що ОСОБА_4 являється пенсіонеркою, що підтверджується пенсійним посвідченням № НОМЕР_3 , а ОСОБА_5 постійно виїжджає за кордон на заробітки, що підтверджується відмітками у паспорті громадянина України для виїзду за кордон № НОМЕР_4 , виданим 04 травня 2018 року, орган, що видав -2101 (а.с.10, 16).

Відповідно до Виписки з протоколу лікарсько-консультаційної комісії №80/947 КНП «Свалявська міська лікарня» від 10 липня 2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлено діагноз - здоровий, та такий, що може надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (а.с.14).

Згідно ст. 315 ЦПК України - суд розглядає справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом невизначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно ст. 316 згаданого Кодексу заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Відповідно до п.1постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах встановлення фактів, що мають юридичне значення»(далі постанови Пленуму) із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ст. 46 Конституції України - громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом (соціальні послуги дії, спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків для осіб/сімей, які в них перебувають).

Згідно ст.1 ЗУ «Про соціальні послуги» - чинниками, що можуть зумовити складні життєві обставини є: а) похилий вік; б) часткова або повна втрата рухової активності, пам`яті; в) невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування; г) психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин; ґ) інвалідність.

Таким чином, враховуючи, що судом встановлено факт, що ОСОБА_1 проживає разом з ОСОБА_3 який за станом свого здоров`я потребує постійного стороннього догляду, та здійснює за ним такий, зокрема, надає допомогу в самообслуговуванні, здійснює фізичний супровід, забезпечує продуктами харчування, медикаментами, предметами і засобами особистої гігієни та надає всю іншу необхідну допомогу, а інші зареєстровані з ним особи не мають змоги здійснювати догляд за ОСОБА_3 , і відсутність даного факту є перешкодою для підтвердження здійснення догляду за останнім заявником, а також оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу в їх сукупності та зважаючи, що іншого способу встановлення вищевказаного факту у заявника, крім судового - немає, суд дійшов висновку, що заява є обгрунтованою.

Керуючись ст. ст. 12, 18, 76, 81, 128, 263, 265, 273, 293, 315,316,318,319 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Свалявської міської ради та ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканець АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 є єдиною особою, яка здійснює постійний сторонній догляд за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканцем АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

ГОЛОВУЮЧИЙ П.І.Уліганинець

09.04.2024 року

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118243994
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —306/391/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Уліганинець П. І.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Уліганинець П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні