Рішення
від 09.04.2024 по справі 306/3174/23
СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 306/3174/23

Провадження № 2-о/306/34/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2024 року м. Свалява

Свалявський районний суд Закарпатської області у складі:

головуючого-судді Уліганинця П.І.

за участю секретаря судового засідання Стеблей А.В.

розглянувши увідкритому судовому засіданніцивільну справуза заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Полянська сільська рада та ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду з названою заявою, посилаючись на те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є його мамою, та відповідно до висновку про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі від 05.05.2023 року, виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого №2897/430 від 05.05.2023 року є хворою особою, потребує постійної сторонньої допомоги як людина, яка не може самообслуговуватись. Зазначає, що він здійснює догляд за мамою та піклуюся про неї на протязі тривалого часу, інших осіб, які б могли здійснювати догляд за ОСОБА_2 нема. Вказує, що встановлення факту здійснення постійного догляду за ОСОБА_2 необхідно йому для можливості офіційного підтвердження такого догляду. Тому просить суд встановити факт, що він здійснює постійний сторонній догляд за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка за станом здоров`я та віком потребує стороннього догляду.

Учасники судового процесу в засідання не з`явилися, подали заяви про розгляд справи у їх відсутності. ОСОБА_2 щодо задоволення заяви не заперечила.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, що заяву належить задовольнити зважаючи на наступне.

За правилами ст. 293 ЦПК України - окреме провадження, це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають юридичне значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до висновку про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі від 05.05.2023 року, виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого №2897/430 від 05.05.2023 року - ОСОБА_2 є хворою особою, потребує постійної сторонньої допомоги як людина, яка не може самообслуговуватись (а.с.30-31, 35).

Згідно витягу про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб від 04.01.2024 року - ОСОБА_2 та ОСОБА_1 зареєстровані та проживаю разом за адресою АДРЕСА_1 (а.с.29).

Відповідно до виписки з протоколу ЛКК №39/114 КНП ЦПМСД "Полянська сільська рада" від 05.05.2023 року - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є практично здоровим та може надавати допомогу важко хворій мамі ОСОБА_2 , яка потребує постійного стороннього догляду (а.с.34).

Рішенням Управління соціального захисту населення Полянської сільської ради Мукачівського району про призначення/перерахунок компенсації фізичним особам які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі від 25.05.2023 року, ОСОБА_1 немає права на компенсації фізичним особам ,які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Середньомісячний сукупний дохід перевищує або дорівнює рівню прожиткового мінімуму для сім`ї (а.с.33).

Згідно ст. 315 ЦПК України - суд розглядає справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом невизначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно ст. 316 згаданого Кодексу заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Відповідно до п.1постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах встановлення фактів, що мають юридичне значення»(далі постанови Пленуму) із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

За приписами ч.6 ст. 13 ЗУ «Про соціальні послуги» фізичні особи,які надаютьсоціальні послугиз доглядувідповідно доцього Законубез здійсненняпідприємницької діяльності,можуть надаватисоціальні послугиз доглядуна непрофесійнійоснові безпроходження навчаннята дотриманнядержавних стандартівсоціальних послуготримувачам соціальнихпослуг зчисла членівсвоєї сім`ї,які спільнопроживають,пов`язані спільнимпобутом,мають взаємніправа іобов`язки тає: особамиз інвалідністюIгрупи; дітьмиз інвалідністю; громадянамипохилого вікуз когнітивнимипорушеннями; невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

Відповідно до ст. 46 Конституції України - громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом (соціальні послуги дії, спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків для осіб/сімей, які в них перебувають).

Згідно ст.1 ЗУ «Про соціальні послуги» - чинниками, що можуть зумовити складні життєві обставини є: а) похилий вік; б) часткова або повна втрата рухової активності, пам`яті; в) невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування; г) психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин; ґ) інвалідність.

Таким чином, враховуючи, що судом встановлено факт, що ОСОБА_1 проживає разом з ОСОБА_2 яка за станом свого здоров`я потребує постійного стороннього догляду, та здійснює за нею такий, зокрема, надає допомогу в самообслуговуванні, здійснює фізичний супровід, забезпечує продуктами харчування, медикаментами, предметами і засобами особистої гігієни та надає всю іншу необхідну допомогу, а інших осіб, які б мали змогу здійснювати догляд за ОСОБА_2 немає, і відсутність даного факту є перешкодою для підтвердження здійснення догляду за останньою заявником, а також оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу в їх сукупності та зважаючи, що іншого способу встановлення вищевказаного факту у заявника, крім судового - немає, суд дійшов висновку, що заява є обгрунтованою.

Керуючись ст. ст. 12, 18, 76, 81, 128, 263, 265, 273, 293, 315,316,318,319 ЦПК України, ЗУ «Про соціальні послуги», суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Полянська сільськарада та ОСОБА_2 провстановлення факту,що маєюридичне значення задовольнити.

Встановити факт,що має юридичне значення, яким визнати, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 здійснює постійний сторонній догляд за мамою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованою та проживаючою за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду та отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

ГОЛОВУЮЧИЙ П.І.Уліганинець

09.04.2024 року

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118243995
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —306/3174/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Уліганинець П. І.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Уліганинець П. І.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Уліганинець П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні