Ухвала
від 10.04.2024 по справі 462/745/24
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

справа № 462/745/24

УХВАЛА

10 квітня 2024 року Залізничний районний суд м. Львова в складі:

головуючого судді Іванюк І.Д.

присяжних Колоса А.Я. та Волошина В.П.

за участю секретаря судового засідання Чижа А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Відділ опіки та піклування Залізничної районної адміністрації Львівської міської ради про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, в якій просила продовжити строк дії рішення Залізничного районного суду м. Львова від 23.02.2022 р., яким визнано недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Покликається на те, що її мати ОСОБА_2 надалі страждає стійким хронічним психічним розладом у формі судинної деменції, внаслідок чого не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 та представник заінтересованої особи ОСОБА_3 не з`явилися, подали суду заяви, в яких просять проводити розгляд справи за їх відсутності та призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо здатності усвідомлювати нею значення своїх дій та керувати ними.

Суд, дослідивши матеріали справи вважає, що клопотання заявника підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до положень ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно із вимогами ч.1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово- психіатричну експертизу.

Частиною 8 ст.300 ЦПК України передбачено, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Крім того, питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її обмежено дієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу (ч. 1 ст. 299 ЦПК України).

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом, а згідно із ст. 7 Закону виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Згідно із п. 9 ч.1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи вищенаведене, з метою з`ясування питань, які мають значення для правильного вирішення справи, а саме чи дійсно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає психічним захворюванням та чи в силу даного захворювання вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, у вказаній справі слід призначити судово - психіатричну експертизу.

Керуючись ч.1 п.5 ст. 252, п.9 ч.1 ст.253, ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд

постановив:

клопотання задовольнити

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Відділ опіки та піклування Залізничної районної адміністрації Львівської міської ради про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною -судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням?

2. Чи усвідомлює ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стороннього догляду та опіки?

4.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з`явитися в судове засідання для надання особистих пояснень по суті справи?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову від дачі висновку за ст.ст. 384, 385КК України.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (79000, м. Львів, вул. Кульпарківська, 95), направивши їм копію ухвали суду про призначення судово-психіатричної експертизи.

В розпорядження експерта направити матеріали цивільної справи №462/745/24.

Роз`яснити заявнику положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі: - у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні. Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Суддя: Іванюк І.Д.

Присяжні: Волошин В.П.

Колос А.Я.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118244175
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —462/745/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Іванюк І. Д.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Іванюк І. Д.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Іванюк І. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні