Ухвала
від 10.04.2024 по справі 766/14092/21
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/14092/21

н/п 2-о/766/174/24

У Х В А Л А

10.04.2024року м. Херсон

Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Рядчої Т.І.,

присяжних: Шевченко С.М.

Таран А.В.

адвоката: Сокерчака В.В.,

за участю секретаря Дембіцької Е.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Виконавчий комітет Суворовської районної у м.Херсоні ради в особі органу опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

До суду надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа Виконавчий комітет Суворовської районної у м.Херсоні ради в особі органу опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Ухвалою від 18.08.2021 року відкрито провадження по справі в порядку окремого провадження.

Представник заявник подала клопотання про призначення по справі судової психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і його здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Заявник в судове засідання не з`явилась, надала свої повноваження представнику, яка подала заяву про розгляд клопотання про призначення експертизи без їх участі.

Адвокат Сокерчак В.В., який діє в інтересах ОСОБА_2 , в судовому засіданні клопотання про призначення експертизи просив задовольнити.

Представник Виконавчого комітету Суворовської районної у м.Херсоні ради орган опіки та піклування в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без їх участі.

Згідно з ч.1ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

За приписами ч. 1ст.298ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно дост.21Закону України«Про психіатричнудопомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Статтею 7 Закону України «Про судову експертизу»визначено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п.4 Постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972р. №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?;

2) чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним та стійким?

3)чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно з п. 9 ч. 1ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п. 5 ч. 1ст. 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Вивчивши матеріали заяви, суд прийшов до висновку,що клопотання представника заявника є обґрунтованим та у справі слід призначити судово-психіатричну експертизу, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для вирішення справи, зокрема, встановлення психічного стану особи, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною, потрібні спеціальні знання.

Провадження у справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи.

На підставі викладеного та керуючисьст.ст.103,258-260,298 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Призначити у справі №766/14092/21 судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1) чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?;

2)чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити: Херсонській філії судових експертиз ДУ «ІСП МОЗ України» (м.Херсон, с.Степанівка, вул.Джона Говарда,65)

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст.384,385 КК України.

Витрати по проведенню експертизи віднести на рахунок Держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині призначення експертизи та зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Херсонського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення процесуального строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т.І. Рядча

Присяжні: Шевченко С.М.

Таран А.В.

.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118245054
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —766/14092/21

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

Ухвала від 11.01.2022

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні