Ухвала
від 08.04.2024 по справі 990/101/24
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

08 квітня 2024 року

м. Київ

справа №990/101/24

адміністративне провадження №П/990/101/24

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Тацій Л.В.,

суддів: Стрелець Т.Г., Єзерова А.А., Стеценка С.Г., Шарапи В.М.,

розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Вищої ради правосуддя (далі - ВРП), третя особа: Верховний Суд, про визнання протиправним і скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

4 квітня 2024 року ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) звернулася до Верховного Суду як до суду першої інстанції із позовною заявою до ВРП (місцезнаходження: 04050, м. Київ, вул. Студентська, 12-А), третя особа: Верховний Суд (01043, м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8) в якій позивач просить:

визнати протиправним та скасувати рішення ВРП «Про відмову у переведенні судді Вищого адміністративного суду України ОСОБА_1 на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду» від 20.02.2024 № 481/о/15-24;

визнати протиправним та скасувати рішення ВРП «Про звільнення ОСОБА_1 з посади судді Вищого адміністративного суду України у зв`язку з поданням заяви про відставку» від 19.03.2024 № 790/о/15-24;

зобов`язати ВРП перевести ОСОБА_1 на посаду судді Верховного Суду (Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду).

У позовній заяві ОСОБА_1 заявила клопотання про поновлення строку звернення до суду в частині позовної вимоги про оскарження рішення ВРП «Про відмову у переведенні судді Вищого адміністративного суду України ОСОБА_1 на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду» від 20.02.2024 № 481/о/15-24.

В обґрунтування заяви про поновлення строку позивач посилається на те, що про зміст та мотиви рішення ВРП від 20.02.2024 їй стало відомо 05.03.2024, після отримання засобами поштового зв`язку копії цього рішення.

Згідно із частиною першою статті 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Відповідно до статті 35 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" рішення ВРП може бути оскаржене до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Суд вважає, що вказані позивачем причини пропуску строку звернення до суду з позовом є поважними і наявні підстави для поновлення відповідного строку.

Судом установлено, що позовну заяву подано із додержанням вимог, установлених статтями 160, 161 КАС України.

Справа підсудна Верховному Суду як суду першої інстанції відповідно до частини четвертої статті 22 КАС України та відповідно до статті 266 цього Кодексу підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини п`ятої статті 262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

З урахуванням частини п`ятої статті 262 КАС України, Суд дійшов висновку про необхідність розгляду справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Керуючись статтями 3, 171, 241, 256, 262, 266 Кодексу адміністративного судочинства України, Суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання ОСОБА_1 про поновлення строку звернення до суду та поновити цей строк в частині позовної вимоги про визнання протиправним та скасувати рішення ВРП «Про відмову у переведенні судді Вищого адміністративного суду України Весельської Т.Ф. на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду» від 20.02.2024 № 481/о/15-24.

Відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Вищої ради правосуддя (далі - ВРП), третя особа: Верховний Суд, про визнання протиправним і скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження колегією суддів у складі п`яти суддів.

Призначити справу до розгляду в судове засідання в порядку спрощеного позовного провадження, яке відбудеться 27 травня 2024 року о 12:15 год. у приміщенні суду за адресою: вулиця Князів Острозьких, 8, корпус 5, м. Київ, 01029.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

Встановити позивачу триденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив та документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів відповідачу.

Встановити відповідачу триденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання до суду заперечень проти відповіді на відзив і документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечень і доданих до нього доказів позивачу.

Повідомити сторонам, що відзив на позовну заяву (відзив), відповідь на відзив та заперечення повинні відповідати вимогам частин другої - четвертої статті 162 КАС України.

Повідомити учасників справи, що письмові докази, які подаються до суду, повинні бути оформлені відповідно до вимог статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, зокрема вони подаються в оригіналі або у належним чином засвідченій копії, а якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством, зокрема, учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Повідомити учасників справи, що інформацію у справі, яка розглядається, вони можуть отримати за адресою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: https://supreme.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Л.В. Тацій

Судді: А.А. Єзеров

С.Г. Стеценко

Т.Г. Стрелець

В.М. Шарапа

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118245445
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним і скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —990/101/24

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні