Ухвала
від 08.04.2024 по справі 737/328/24
КУЛИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 737/328/24

Провадження № 2/737/159/24

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

08 квітня 2024 року с-ще Куликівка

Суддя Куликівського районного суду Чернігівської області Рубаненко Н.Ю., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Куликівської селищної ради Чернігівської області, третя особа: приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Кириченко Тетяна Володимирівна,

про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_2 , діючи в інтересах позивача ОСОБА_1 , звернулася до суду з позовом, в якому просить визначити позивачу як спадкоємцю за законом додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті її матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , протягом трьох місяців з дня набрання законної сили рішенням суду.

Перевіривши вказанупозовну заявувважаю,що вонане відповідаєвимогам ст.175 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), а тому підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст.175 ЦПК України позовна заява, зокрема, повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

В порушеннявищезазначених вимогу позовнійзаяві невказано місцезнаходження представника позивача та відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до п. 7 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява має містити відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору.

Виходячи із завдання цивільного судочинства, яким є розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, з матеріалів позовної заяви не вбачається наявність спору між вказаними сторонами, відсутня інформація, що позивачу, звернувшись до органів нотаріату України з заявою про прийняття спадщини, було відмовлено в реалізації її спадкових прав.

Відповідно до п.п. 8, 9 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява має містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, також позовна заява має містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Вищезазначені вимоги дотримані частково (в позовній заяві вказано перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви, інша інформація не зазначена).

Статтею 14 Закону України "Про засади державної мовної політики" визначено, що судочинство в Україні у цивільних, господарських, адміністративних і кримінальних справах здійснюється державною мовою , якою відповідно до Конституції України є українська. Сторони, які беруть участь у справі, подають до суду письмові процесуальні документи і докази, викладені державною мовою.

В матеріалах позову містяться певні документи іноземною мовою без належним чином засвідченого перекладу такого документу на українську мову, що унеможливлює встановлення судом їх змісту. Відтак позивачу необхідно подати суду здійснений в установленому законом порядку переклад українською мовою усіх документів, викладених іноземною мовою, копії яких долучено до позовної заяви із врахуванням копій для інших учасників справи.

Таким чином, позивачу необхідно усунути вищезазначені недоліки.

Згідно зі ст.185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, та надає строк для їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. 185 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву ОСОБА_1 до Куликівської селищної ради Чернігівської області, третя особа приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Кириченко Тетяна Володимирівна про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини - залишити без руху.

2. Встановити позивачу термін для усунення виявлених судом недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення ухвали.

3. Роз`яснити, що при невиконанні вимог даної ухвали у встановлений строк, позовна заява бути вважатися неподаною і повернута позивачу.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Н. Ю. Рубаненко

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118245451
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —737/328/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Рубаненко Н. Ю.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Рубаненко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні