Ухвала
від 10.04.2024 по справі 357/1027/21
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/1027/21

Провадження № 6/357/213/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2024 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді Бебешко М. М. ,

при секретарі Фельтіна Н. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду в м. Біла Церква заяву Київського обласного центру зайнятості про заміну сторони у виконавчому провадженні,-

В С Т А Н О В И В :

29 березня 2024 року до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області звернувся представник Київського обласного центру зайнятості із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні.

Заява обґрунтована тим, що в провадженні відділу ДВС у місті Біла Церква Білоцерківського району Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) знаходиться на примусовому виконанні виконавчий лист виданий Білоцерківським міськрайонним судом Київської області на підставі рішення суду у справі № 357/1027/21 щодо стягнення з ОСОБА_1 на користь Білоцерківського міськрайонного центру зайнятості незаконно одержаної допомоги по безробіттю.

Наказом Міністерства економіки України від 20 жовтня 2022 року № 4050 «Про реорганізацію державних установ Державної служби зайнятості», базовий центр зайнятості Білоцерківський міськрайонний центр зайнятості реорганізовано шляхом приєднання до Київського обласного центру зайнятості.

Посилаючись на ст. 442 ЦПК України, заявник просив суд: замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні № 2/357/1810/21 - Білоцерківський міськрайонний центр зайнятості Київським обласним центром зайнятості.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про розгляд справи повідомлялись належним чином, заяв про відкладення розгляду справи на адресу суду не надходило.

09 квітня 2024 року на адресу суду надійшла заява від в.о.директора Білоцерківської філії Київського обласного центру зайнятості Філіціької Наталії про розгляд розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження за відсутності представника заявника та про підтримання вказаної заяви.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

В силу вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК фіксування судового процесу технічними засобами не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Рішенням Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 23 квітня 2021 року позов Білоцерківського міськрайонного центру зайнятості задоволено та стягнуто з ОСОБА_1 на користь Білоцерківського міськрайонного центру зайнятості незаконно одержану допомогу по безробіттю у розмірі 1 448,77. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Білоцерківського міськрайонного центру зайнятості судовий збір в сумі 2 102,00 коп.

Наказом Міністерства економіки України від 20 жовтня 2022 року № 4050 «Про реорганізацію державних установ Державної служби зайнятості», базовий центр зайнятості Білоцерківський міськрайонний центр зайнятості реорганізовано шляхом приєднання до Київського обласного центру зайнятості.

Наказом Київського обласного центру зайнятості № 362/01-28,01 від 19 грудня 2022 року створено Білоцерківську філію Київського обласного центру зайнятості.

Відповідно до ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. У разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторонни її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Судові рішення, які набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України. Вибуття первісного кредитора і заміна його новим не скасовує обов`язковості виконання рішення суду, при цьому реалізувати право на примусове стягнення присуджених судом сум можливо лише шляхом заміни сторони стягувача у виконавчому провадженні, оскільки новий кредитор, без вирішення питання про заміну сторони у зобов`язанні, не має права звернутися до органу державної виконавчої служби із заявою про примусове виконання рішення суду.

Такий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 05.12.2018 року у справі № 643/4902/14-ц.

Судом встановлено, що до заявника перейшло право вимоги за рішенням суду внаслідок реорганізації центру зайнятості, тому Київський обласний центр зайнятості набув право на заміну сторони виконавчого провадження з наданням йому статусу стягувача.

За таких обставин, суд дійшов висновку про необхідність задоволення заяви Київського обласного центру зайнятості, замінивши стягувача внаслідок відступлення права вимоги.

Керуючись ст. 18, 260, 353, 442, 446 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Заяву Київського обласного центру зайнятості про заміну сторони у виконавчому провадженні задовольнити.

Замінити у виконавчому провадженні за рішенням Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 23 квітня 2021 року у справі № 357/1027/21 сторону стягувача Білоцерківський міськрайонний центр зайнятості на Київський обласний центр зайнятості, код ЄДРПОУ: 03491085.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного суду через Білоцерківський міськрайонний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали.

Стягувач: Київський обласний центр зайнятості. Адреса місцезнаходження: 02100, місто Київ, провулок Будівельників, будинок 5а. Код ЄДРПОУ: 03491085.

Боржник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 . РНОКПП: НОМЕР_1 .

Суддя М. М. Бебешко

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118247272
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони у виконавчому провадженні

Судовий реєстр по справі —357/1027/21

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бебешко М. М.

Рішення від 23.04.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бебешко М. М.

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бебешко М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні