Рішення
від 10.04.2024 по справі 940/242/24
ТЕТІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10.04.2024 Провадження по справі № 2/940/208/24

Справа № 940/242/24

РІШЕННЯ

Іменем України

10 квітня 2024 року Тетіївський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді : Косович Т.П.

при секретарі : Козуб І.С.,

розглянувши увідкритому підготовчомузасіданні вм.Тетієві цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до Тетіївськоїміської радипро визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просить визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , посилаючись на те, що пропустив його з поважних причин.

Позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , після смерті якої залишилось спадкове майно, а саме частка квартири АДРЕСА_1 . Позивач є спадкоємцем за заповітом від 06.06.1996 року. Проте коли він звернувся до приватного нотаріуса Білоцерківського районного нотаріального округу Київської області Васалатьєвої О.А. із заявою про прийняття спадщини, то йому нотаріус роз`яснила, що він пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини, а тому вважається таким, що не прийняв її. Позивач вважає, що вказаний строк пропустив з поважних причин, оскільки 13.12.2020 року він виїхав з України до Республіки Польща, в Консульстві України у Гданську йому було підготовлено заяву про прийняття спадщини, але через значну віддаленість та вагітність дружини він так і не встиг приїхати до України та подати дану заяву до нотаріуса.

В підготовче засідання представник позивача адвокат Неживок І.В. не прибув, до суду надав заяву, в якій просить справу слухати у його відсутності, позовні вимоги підтримує.

Представник відповідачав підготовчезасідання неприбув,до судунадав заяву, в якій просить справу розглянути у відсутності представника Тетіївської міськоїради,позовні вимоги визнає.

Враховуючи визнання позову відповідачами, суд ухвалює рішення в підготовчому засіданні відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Суд, розглянувши матеріали справи та дослідивши письмові докази, вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню, виходячи з такого.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 ,що підтверджуєтьсякопією свідоцтвапро їїсмерть серії НОМЕР_1 від 06.12.2022року (а.с.11).Після їїсмерті залишилосьспадкове майно,а саме частка квартири АДРЕСА_1 .

Позивач є спадкоємцем за заповітом від 06.06.1996 року, посвідченим секретарем виконкому Денихівської сільської ради Тетіївського району Київської області Довбиш А.П., зареєстрованим в реєстрі за № II (а.с. 12-13). Проте коли він звернувся до приватного нотаріуса Білоцерківського районного нотаріального округу Київської області Васалатьєвої О.А. із заявою про прийняття спадщини, то йому нотаріус роз`яснила, що він пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини, а тому вважається таким, що не прийняв її (копія роз`яснення нотаріуса № 51/01-16 від 22.02.2024 року а.с. 20).

Вказаний строк позивач пропустив, оскільки 13.12.2020 року він виїхав з України до Республіки Польща, що підтверджується відміткою в його паспорті для виїзду закордон НОМЕР_2 , виданому 27.02.2017 року (а.с. 15-16). В 2023 році він звернувся до Консульства України у Гданську, де йому було підготовлено заяву про прийняття спадщини, засвідчену Консулом ОСОБА_3 (а.с. 14), яку ОСОБА_1 не подав до нотаріуса в Україні через значну віддаленість та вагітність дружини ОСОБА_4 , яка ІНФОРМАЦІЯ_2 народила сина ОСОБА_5 (копія свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 10.05.2019 року а.с. 17, копія свідоцтва про народження дитини а.с. 18-19).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно ч. 1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Проте, відповідно до ч. 1ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено в судовому засіданні, Тетіївською міською радою як відповідачем в заяві від 03.04.2024 року позовні вимоги ОСОБА_1 було визнано, при цьому суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності таких обставин або добровільності їх визнання.

Таким чином, аналізуючи зібрані по справі і досліджені в суді докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, оскільки в суді доведено, що позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , але у встановлений законом час із заявою про прийняття спадщини не звернувся через значну віддаленість від України та вагітність дружини, як вбачається з роз`яснення нотаріуса спадщину на частку квартири ніхто не переоформив, так як спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася, та відумерлою вона не визнана. В силу цих обставин суд вважає, що позивач пропустив передбачений законом строк з поважних причин, а тому, керуючись ст. 1272 ЦК України визначає йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 200, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, ст.ст. 1217, 1268-1270, 1272 ЦК України суд

ухвалив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 доТетіївської міськоїради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , зареєстрованому в АДРЕСА_2 , додатковий строк тривалістю два місяці з моменту набрання судовим рішенням законної сили для подачі заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , смерть якої настала ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Т.П.Косович

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118247718
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —940/242/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні