Ухвала
від 08.04.2024 по справі 552/2080/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/2080/24

Провадження №1-кс/552/769/24

У Х В А Л А

Іменем України

08.04.2024 м. Полтава

Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , розглянувши скаргу голови Громадської організації «Нон-Стоп» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Територіального управління БЕБ у Полтавській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В :

Голова громадської організації «Нон-Стоп» ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Київського районного суду м. Полтави зі скаргою на бездіяльність детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У скарзі зазначив, що 01 квітня 2024 року ним до Територіального управління БЕБ у Полтавській області засобами електронної пошти на офіційну електронну пошту ТУ БЕБ у Полтавській області з офіційної електронної адреси ГО «Нон-Стоп» подано заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Але до даного часу за його заявою відомості до ЄРДР уповноваженими особами Територіального управління БЕБ у Полтавській області не внесені, досудове розслідування не розпочато.

Оскільки у встановлений ст.214 КПК України строк, а саме протягом 24 годин після подання ним повідомлення про вчинення кримінального правопорушення відповідні відомості не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, скаржник просив суд зобов`язати уповноважених осіб органу досудового розслідування ТУ БЕБ у Полтавській області внести відомості до ЄРДР та почати досудове розслідування за заявою голови ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 від 01.04.2024р. за вих. № 01/04/2024-4 про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 365, ч. 3 ст. 368 КК України.

Ухвалою слідчого судді від 05.04.2024 року відкрито провадження за даною скаргою.

В судове засідання скаржник ОСОБА_3 не з`явився, звернувшись в тексті скарги з клопотанням про розгляд скарги за його відсутності.

Детектив підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області в судове засідання також не з`явився.

Враховуючи, що скаржник звернувся до суду з клопотанням про розгляд скарги за його відсутності, а неявка слідчого, прокурора не перешкоджає розгляду скарги, слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу за відсутності осіб, що в засідання не з`явились.

Розглянувши надані матеріали, приходжу до наступних висновків.

У статті 303 КПК України визначено порядок оскарження бездіяльності, яка може полягати, зокрема, в бездіяльності слідчого щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК України бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до п. 1 розділу 3 Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого наказом Генерального прокурора України від 30.06.2020 № 298, унесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням строків, визначених КПК України та цим Положенням, а саме про: заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення - у термін, визначений частиною першою статті 214 КПК України.

В поданій до суду скарзі голова ГО «Нон-Стоп», посилаючись на ст. 303 КПК України, оскаржує бездіяльність посадових осіб Територіального управління БЕБ у Полтавській області, стверджуючи, що останнім не внесено відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за поданим ним 01 квітня 2024 року повідомленням про вчинене кримінальне правопорушення.

Відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР та їх перелік визначені ч. 5 ст.214 КПК України, відповідно до положень якої до ЄРДР підлягають внесенню, серед інших відомостей, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела.

Згідно п. 1 розділу 2 Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення від 30.06.2020 № 298 до Реєстру вносяться відомості, в тому числі, про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Таким чином, виходячи зі змісту ст. 214 КПК України, п. 1 розділу 2 Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення заява про кримінальне правопорушення повинна містити такі відомості.

Аналіз вищезазначених положень закону дає підстави для висновку, що реєстрації в ЄРДР підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення та можуть об`єктивно свідчити про вчинення особою такого кримінального правопорушення. Якщо у заяві чи повідомленні таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, що повинні бути обов`язково внесені до ЄРДР. Це слугує гарантією для кожної особи від необґрунтованого обвинувачення та процесуального примусу.

В скарзі про кримінальне правопорушення, поданій до посадових осіб Територіального управління БЕБ у Полтавській області від 01 квітня 2024 року, ОСОБА_3 зазначив, що в ході здійснення правозахисної діяльності ГО «НОН-СТОП» встановлено, що ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , вступили у злочинну корупційну змову з головою Харківської міської ради ОСОБА_6 , його заступником ОСОБА_7 , використовуючи підконтрольний вказаним особам Департамент житлово-комунального господарства Харківської міської ради код ЄРДПОУ 43927048, директором якого є ОСОБА_8 , Управління з ремонту та реконструкції Департаменту ЖКГ ХМР код ЄДРПОУ 04058516, директором якого є ОСОБА_9 , а також ряд інших підконтрольних, вказаним особам, фізичних та пов`язаних юридичних осіб, серед яких: ТОВ «ББ УКРАЇНА» - директором якого є ОСОБА_10 , а також ТОВ "ФАВОРИТ 2022", ТОВ "БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНА ФІРМА "УКРБУД", ТОВ "СМАРТБУД-М", ТОВ БУДІВЕЛЬНА ФІРМА "ТЕХНОЛОГІЯ", ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ВЕКТОРБУД ДЕВЕЛОП», ТОВ "ЕВЕРЕСТ КОНСТРАКШН", КОРПОРАЦІЯ «ГЛОБАЛТЕХНОБУД», ТОВ ФІРМА "СТРОЙСТАНДАРТ", а також ряд інших підконтрольних, вказаним особам, фізичних та пов`язаних юридичних осіб та інших посадових осіб вказаного Департаменту, перебуваючи у злочинній змові з посадовими особами правоохоронних органів Харківської області, ГУ ДПС у Харківській області, зловживаючи службовим становищем, створили організовану злочинну групу та налагодили злочинну схему, направлену на розкрадання і привласнення бюджетних коштів, в тому числі коштів, що надходять за міжнародними та державними програмами, використовуючи для цього Департамент житлово-комунального господарства Харківської міської ради код ЄРДР 43927048. Дана злочинна схема реалізується шляхом укладення фіктивних, договорів: укладаючи угоди із підконтрольними підприємствами за завищеними цінами, незаконним нарахуванням ПДВ та видаткової частини відбувається вивід коштів, з метою ухилення від сплати податків і подальшій легалізації, виведених бюджетних коштів через ряд ФОП та підприємств, підконтрольних ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , а також через офшори, вчинені в складі злочинної організованої групи, вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364 КК України, в діях правоохоронців і податківців за фактами покривання вказаної незаконної діяльності, зловживань і отримання неправомірної вигоди вбачаються ознаки ч. 2 ст. 365, ч. 3 ст. 368 КК України.

З наведеного вбачається, що у викладеній у скарзі відсутня конкретна інформація щодо протиправних дій осіб. Заява не містить конкретних фактів, що свідчать про вчинення правопорушень конкретними особами.

Підставами вважати, що в заяві чи повідомленні містяться відомості саме про злочин є об`єктивні дані, які дійсно свідчать про наявність ознак злочину. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджує реальність конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину). Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до ЄРДР.

Зміст заяви ОСОБА_3 як голови ГО «НОН-СТОП» про вчинення кримінальних правопорушень від 01.04.2024 вих. № 01/04/2024-1 не містить конкретних фактичних даних щодо дій, які б свідчили про вчинення вказаними у скарзі особами кримінальних правопорушень. Натомість вказана заява містить припущення про ймовірне вчинення протиправних дій зазначеними особами, яке ґрунтується лише на суб`єктивному сприйнятті обставин, викладених у вказаній заяві.

Оскільки скаржником оскаржується не внесення відомостей до ЄРДР посадовими особами ТУ БЕБ у Полтавській області, слідчий суддя також звертає увагу, що вказана заява про вчинення кримінального правопорушення також не містить викладення будь-яких обставин, що свідчать про вчинення кримінальних правопорушень, внесених до юрисдикції ТУ БЕБ у Полтавській області.

На переконання слідчого судді доводів, наведених головою ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 у поданій ним заяві про вчинення кримінальних правопорушень та скарзі, недостатньо для того, щоб розпочати кримінальне провадження стосовно вказаних посадових осіб, адже досудове розслідування розпочинається саме на підставі фактів, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, і не може слугувати механізмом для безпідставного переслідування невизначеного кола осіб лише з огляду на суб`єктивні припущення заявника про вчинення ними протиправних дій.

Слідчий суддя також звертає увагу, що з вказаною заявою про вчинення кримінального правопорушення та внесення відомостей до ЄРДР 01.04.2024 року заявник одночасно звернувся до значного кола органів досудового розслідування та органів прокуратури, в тому числі і до тих, до юрисдикції (підслідності) яких віднесені порушені ним питання.

Тому доводи скаржника про бездіяльність посадових осіб ТУ БЕБ у Полтавській області свого підтвердження в судовому засіданні не знайшли.

В задоволенні скарги необхідно відмовити в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 303 - 307, 372 КПК України, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні скарги голови Громадської організації «Нон-Стоп» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Територіального управління БЕБ у Полтавській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відмовити.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118247867
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —552/2080/24

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні