Ухвала
від 09.04.2024 по справі 538/1772/23
ЛОХВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 538/1772/23

Провадження № 2/538/20/24

У Х В А Л А

09 квітня 2024 року м. Лохвиця

Лохвицький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Цімботи Л.Г., з участю секретаря судового засідання Дугніст А.В., розглянувши у судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 доСенчанської сільськоїради, третяособа,яка незаявляє самостійнихвимог ОСОБА_3 про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю,

в с т а н о в и в:

В судовому засіданні 09.04.2024 р. під час з`ясування обставин справи, зокрема, про результат розгляду справи за заявою третьої особи ОСОБА_3 , позивач повідомив, що на його думку, позов про визнання права власності за набувальною давністю має бути задоволений, оскільки ніхто не претендував на будинковолодіння по АДРЕСА_1 , яке належало ОСОБА_4 , зокрема і ОСОБА_3 . За інформацією особи, яка надає йому правничу допомогу, ОСОБА_3 претендує лише на якусь земельну ділянку сільськогосподарського призначення, а не на вищевказане будинковолодіння, і спір у неї виник з цього приводу з іншою особою.

Для перевірки таких фактів судом було досліджено інформацію, що наявна на офіційному сайті «Судової влади України» та в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

В результаті цього було встановлено, що в провадженні судів, зокрема і Верховного Суду, перебувала цивільна справа № 539/4177/19 за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_5 , треті особи: приватний нотаріус Лубенського міського нотаріального округу Стромко Ірина Вадимівна, приватний нотаріус Лубенського міського нотаріального округу Юрченко Марина Андріївна, Сенчанська сільська рада Миргородського району Полтавської області, приватне акціонерне товариство «Райз-Максимко», товариство з обмеженою відповідальністю «Райз-Схід», Перша лубенська державна нотаріальна контора, про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину.

При аналізі змісту постанови Верховного Суду від 06.03.2023 було встановлено, що свідоцтво про право на спадщину за законом, що було видане 04.03.2008 р. ОСОБА_6 після смерті ОСОБА_4 , є чинним; після смерті ОСОБА_6 з заявою по прийняття спадщини звернулася дружина ОСОБА_5 .

За таких обставин, на думку суду, рішення у справі за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 може вплинути на права або обов`язки останньої.

Згідно ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ст. 54 ЦПК України якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу,яка незаявляє самостійнівимоги щодопредмета спору.До такоїзаяви повиннібути доданідокази пронаправлення їїкопії особі,про залученняякої яктретьої особиподана заява. У разі розгляду справи без повідомлення третьої особи про розгляд справи обставини справи, встановлені судовим рішенням, не мають юридичних наслідків при розгляді позову, пред`явленого стороною, яка брала участь у цій справі, до цієї третьої особи або позову, пред`явленого цією третьою особою до такої сторони.

Більше того відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 376 ЦПК України у разі якщо суд прийняв судове рішення про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки осіб, що не були залучені до участі у справі, це є порушенням норм процесуального права і обов`язковою підставою для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення.

Враховуючи вищевикладене, предмет позову, а також викладені у позовній заяві доводи позивачів, позицію позивача ОСОБА_1 , інформацію з веб-сайту "Судової влади України", Єдиного державного реєстру судових рішень, суд дійшов висновку, що рішення суду у справі за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 може вплинути також і на права та обов`язки ОСОБА_5 , а тому для повного всебічного та об`єктивного розгляду справи, необхідно поновити судовий розгляд з метою вчинення процесуальних дій щодо ОСОБА_5 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.12,13,43,53, 54, 81,84,244 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Поновити судовий розгляд по справі.

Зобов`язати позивачів сповістити ОСОБА_5 про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу.

Відкласти судовий розгляд на 15 годину 7 травня 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяЛохвицького

районного суду Л.Г.Цімбота

СудЛохвицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118247994
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —538/1772/23

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні