Ухвала
від 10.04.2024 по справі 544/648/24
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/648/24

пров. № 2-з/544/12/2024

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

10 квітня 2024 року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Ощинської Ю.О.,

за участю секретаря судового засідання Пірогова В.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою Кротівського психоневрологічного будинку-інтернату, заінтересована особа Пирятинська міська рада про забезпечення доказів шляхом проведення судово-психіатричної експертизи щодо ОСОБА_1 ,

у с т а н о в и в:

05 квітня 2024 року Кротівський психоневрологічний будинок-інтернат звернувся до суду із заявою про забезпечення доказу шляхом проведення судово-психіатричної експертизи з приводу психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що з 04.03.2004 у Кротівському психоневрологічному будинку-інтернаті постійно проживає інвалід ІІ групи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який згідно рішення Пирятинського районного суду Полтавської області від 31.10.2012 визнаний недієздатним. Ухвалою Пирятинського районного суду від 25.07.2013 над недієздатним ОСОБА_1 опікуном призначено Кротівський психоневрологічний будинок-інтернат в особі директора. Рішення Пирятинського районного суду Полтавської області від 10.06.2022 року продовжено строк дії рішення Пирятинського районного суду Полтавської області від 31.10.2012 про визнання особи недієздатною на 2 роки. З метою захисту прав недієздатної особи заявник має намір звернутися до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною. Доказом обставин, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними є відповідний висновок судово-психіатричної експертизи. Просить забезпечити докази шляхом проведення судово-психіатричної експертизи з приводу психічного стану недієздатного ОСОБА_1 .

Представник заявника Кротівського психоневрологічного будинку-інтернату у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, заяву підтримує та просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи Пирятинської міської ради у судове засідання не з`явився, заінтересована особа направила до суду листа, у якому просить справу за заявою Кротівського психоневрологічного будинку-інтернату розглядати без участі представника, заяву визнають.

Суд уважає, що справа може бути розглянута у відсутність заявника та заінтересованої особи, оскільки їх неявка не перешкоджає розгляду заяви.

Як передбачено ч. 8 ст. 300 Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Згідно ч. 1 ст.116ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Відповідно ч. 2 ст.116ЦПК України способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Частиною 3 ст.7ЗУ «Просудову експертизу» передбачено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Згідно ст.7-1ЗУ «Просудову експертизу» підставою проведення судової експертизи є відповідне судове рішення чи рішення органу досудового розслідування, або договір з експертом чи експертною установою якщо експертиза проводиться на замовлення інших осіб.

Доказом обставин, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними є відповідний висновок судово-психіатричної експертизи, який може бути виконаний експертами лише на підставі відповідного судового рішення. Проведення вказаної експертизи має доказове значення для вирішення судом питання продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною. Одержати указаний висновок експерта у інший спосіб, ніж шляхом постановлення ухвали суду про призначення експертизи, неможливо, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 116 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Заяву Кротівського психоневрологічного будинку-інтернату, заінтересована особа Пирятинська міська рада про забезпечення доказів задовольнити.

Забезпечити докази шляхом призначення судово-психіатричної експертизи з приводу психічного стану недієздатного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої доручити експертам Полтавської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України».

На розгляд експертизи поставити питання:

1) Чи страждає ОСОБА_1 на хронічний, стійкий психічний розлад? Якщо так, то на який?

2) Чи здатен ОСОБА_1 в силу свого психічного розладу усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Для проведення експертизи направити експертам копію ухвали.

Зобов`язати Кротівський психоневрологічний будинок-інтернат надати у розпорядження експертам для проведення експертизи медичну документацію стосовно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та забезпечити присутність підекспертного.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з моменту її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Головуючий cуддя Ю.О.Ощинська

СудПирятинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118248106
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —544/648/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні