Рішення
від 10.04.2024 по справі 753/484/24
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/484/24

провадження № 2/753/3032/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року суддя Дарницького районного суду м. Києва Комаревцева Л.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін в залі суду за адресою: м. Київ, вул. Кошиця, 5а цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Альфа-Страхування" про відшкодування шкоди, заподіяної смертю потерпілого,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача 28.12.2023 звернувся до суду з позовною заявою до відповідача відшкодування шкоди, заподіяної смертю потерпілого та просив:

стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Альфа-Страхування», код ЄДРПОУ 30968986 на користь ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка діє в інтересах неповнолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 78000 грн. в рахунок відшкодування моральної шкоди, 182000 грн. 00 коп. в рахунок відшкодування шкоди, пов`язаної з втратою годувальника в межах ліміту страхової суми.

Представник позивача вказав про те, що в результаті дорожньо-транспортної пригоди від тілесних ушкоджень помер батько позивача, який має право на відшкодування шкоду, заподіяну смертю потерпілого.

11.01.2024 ухвалою суду справу призначено в порядку спрощеного позовного провадження в підготовче судове засідання. Витребувано у Територіального управління Державного бюро розслідувань (01133, м. Київ, бульв. Лесі Українки,26, info@kv.dbr.gov.ua) копію висновку судово-медичної експертизи трупа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , копію протоколу допиту водія автомобіля марки "ЗАЗ 1102", реєстраційний № НОМЕР_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , допитаного в рамках кримінального провадження, належним чином засвідчену копію обвинувального акту чи постанови про закриття кримінального провадження №62022100040000007 у разі відкриття матеріалів досудового розслідування іншій стороні.

04.04.2024 до суду надійшли витребувані документи.

Відповідачем відзив на позов не надано. Заяв, клопотань не надійшло.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини.

Відповідно із свідоцтва про народження, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 про що в Книзі реєстрації народжень 30.01.2007 виконкомом Киселівської сільської ради Чернігівського р-ну, Чернігівської обл. було зроблено актовий запис за №02 ( а.с. 71).

Згідно до рішення Чернігівського районного суду Чернігівської області шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , зареєстрований 06.10.2006Відділом реєстрації актів цивільного стану Чернігівського міського управління юстиції, актовий запис №2051- розірвано ( а.с.36).

Згідно до свідоцтва про шлюб, ОСОБА_6 та ОСОБА_1 зареєстрували шлюб 15.02.2014 про що Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернігівського міського управління юстиції 15.02.2014 складено актовий запис №188, дружині присвоєно прізвище ОСОБА_1 ( а.с. 37).

Відповідно до свідоцтва про смерть, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 на автодорозі «Мена-Чернігів» поблизу с. Новоселівка, Чернігівської області, про що виконавчим комітетом Киселівської сільської ради Чернігівського р-ну Чернігівської обл. 17.01.2022 складено актовий запис №06 ( а.с.29).

Згідно з висновку експерта КЗ «Чернігівське обласне бюро судово-медичної експертизи» Ю.І. Фененко №60 від 19.02.2022 у провадженні №62022100040000007, смерть ОСОБА_3 настала внаслідок масивної крововтрати, множинних переломів ребер з обох сторін, розривів легень ( а.с.115-118).

28.02.2024 старшим слідчим СВ Чернігівського РУП ГУ Національної поліції в Чернігівській області, старшим лейтенантом поліції Ковальчук М.Г. закрито кримінальне провадження №62022100040000007 у зв`язку з встановленням відсутності складу кримінального правопорушення за ч.2 ст. 286 КК України, оскільки за умови дорожньої ситуації дії водія ОСОБА_4 не знаходяться в причинному зв`язку з виникненням події дорожньо-транспортної пригоди, водій був позбавлений можливості своїми односторонніми діями запобігти наїзду на пішохода, його дії не суперечать вимогам п.12.3 Правил дорожнього руху України ( а.с. 119-120).

Згідно із ст. 1187 ЦК України, джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

Згідно до п.1 ч.1 ст. 1200 ЦК України, у разі смерті потерпілого право на відшкодування шкоди мають непрацездатні особи, які були на його утриманні або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина потерпілого, народжена після його смерті. Шкода відшкодовується: дитині - до досягнення нею вісімнадцяти років (учню, студенту - до закінчення навчання, але не більш як до досягнення ним двадцяти трьох років).

Відповідно до ч.2 ст. 1200 ЦК України, особам, визначеним у пунктах 1-5 частини першої цієї статті, шкода відшкодовується у розмірі середньомісячного заробітку (доходу) потерпілого з вирахуванням частки, яка припадала на нього самого та працездатних осіб, які перебували на його утриманні, але не мають права на відшкодування шкоди. До складу доходів потерпілого також включаються пенсія, суми, що належали йому за договором довічного утримання (догляду), та інші аналогічні виплати, які він одержував.

Відповідно до п.1.3 ст. 1 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», потерпілі - юридичні та фізичні особи, життю, здоров`ю та/або майну яких заподіяна шкода внаслідок дорожньо-транспортної пригоди з використанням транспортного засобу.

Згідно із ст. 6 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров`ю та/або майну потерпілого.

09.02.2022 представник позивача звернувся до ПрАТ «СК «Альфа Страхування» із повідомленням про дорожньо-транспортну пригоду у якій водій ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , керуючи автомобілем «ЗАЗ 1102», НОМЕР_2 здійснив наїзд на пішохода ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та надав заяву про виплату страхового відшкодування ( а.с.45-47).

22.02.2022 ПрАТ «СК «Альфа-Страхування» у відповідь на звернення представник позивача повідомлено про те, що водій ОСОБА_4 не надав до страхової компанії повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, а також зазначено про доцільність отримання відомостей про набрання законної сили рішення у кримінальній справі ( а.с.52).

Згідно із ст. 23 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», шкодою, заподіяною життю та здоров`ю потерпілого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, є: шкода, пов`язана із смертю потерпілого.

Відповідно до ст. 27.1 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страхове відшкодування (регламентна виплата) виплачується, якщо смерть потерпілого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди настала протягом одного року після дорожньо-транспортної пригоди та є прямим наслідком цієї дорожньо-транспортної пригоди.

Згідно із ст. 27.2 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховик (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) здійснює відшкодування шкоди, заподіяної смертю потерпілого, на умовах, встановлених статтею 1200 Цивільного кодексу України, кожній особі, яка має право на таке відшкодування, рівними частинами. Загальний розмір страхового відшкодування (регламентної виплати) утриманцям одного померлого не може бути меншим, ніж 36 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановлених законом на день настання страхового випадку.

Відповідно із ст. 27.3 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховик (у випадках, передбачених підпунктами "г" і "ґ" пункту 41.1 та підпунктом "в" пункту 41.2 статті 41 цього Закону, - МТСБУ) відшкодовує моральну шкоду, заподіяну смертю фізичної особи, її чоловіку (дружині), батькам (усиновлювачам) та дітям (усиновленим). Загальний розмір такого страхового відшкодування (регламентної виплати) цим особам стосовно одного померлого становить 12 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановлених законодавством на день настання страхового випадку, і виплачується рівними частинами.

Згідно з ст. 35 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду подає страховику (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) заяву про страхове відшкодування.

Відповідно з ст. 36.1 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховик (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ), керуючись нормами цього Закону, приймає вмотивоване рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) або про відмову у здійсненні страхового відшкодування (регламентної виплати). Рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) приймається у зв`язку з визнанням майнових вимог заявника або на підставі рішення суду, у разі якщо спір про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) розглядався в судовому порядку. Якщо розмір заподіяної шкоди перевищує страхову суму, розмір страхової виплати (регламентної виплати) за таку шкоду обмежується зазначеною страховою сумою.

Згідно із ст. 36.2 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховик (МТСБУ) протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів, зазначених у статті 35 цього Закону, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов`язаний: у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими - прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його.

Згідно із ст. 36.2 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», якщо дорожньо-транспортна пригода розглядається в цивільній, господарській або кримінальній справі, перебіг цього строку припиняється до дати, коли страховику (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) стало відомо про набрання рішенням у такій справі законної сили.

Відповідно до ст. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно із ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно до ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 23 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Суд приходить до висновку про доведеність та задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , законного представника ОСОБА_2 , шляхом стягнення з відповідача на користь позивача 78 000 грн. 00 коп. у відшкодування моральної шкоди (6500 x 12), 182000 грн. 00 коп. (260000 - 78000) у відшкодування шкоди, заподіяної смертю ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 внаслідок дорожньо-транспортної пригоди за участю застрахованого автомобіля марки «ЗАЗ-1102», державний номерний знак НОМЕР_2 на автодорозі «Мена-Чернігів» поблизу с. Новоселівка відповідно до вимог ст. 27.2, ст. 27.3 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», ст. 8 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2022», яким визначено розмір мінімальної заробітної плати в розмірі 6500 грн., п.1 Розпорядження Нацкомфінпослуг від 09.04.2019 №538 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів з питань обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», яким визначено, що на дату ДТП розміри страхових сум за договорами обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну життю та здоров`ю потерпілих було встановлено у розмірі 260000 грн. на одного потерпілого.

Відповідно до ч.6 чт. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

При задоволенні позовних вимог підлягає стягненню з відповідача на користь держави судовий збір відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України

Керуючись ст. ст. 12,76,77,78,79,80,81,263,265 ЦПК, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги за позовною заявою заявою ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Альфа-Страхування" про відшкодування шкоди, заподіяної смертю потерпілого - задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Альфа-Страхування», код ЄДРПОУ 30968986 на користь ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка діє в інтересах неповнолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 78000 грн. (сімдесят вісім тисяч гривень 00 копійок) в рахунок відшкодування моральної шкоди, 182000 грн. 00 коп. (сто вісімдесят дві тисячі гривень 00 копійок) в рахунок відшкодування шкоди, пов`язаної з втратою годувальника в межах ліміту страхової суми.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Альфа-Страхування», код ЄДРПОУ 30968986 на користь держави судовий збір в розмірі 2147 грн. 20 коп.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Повний текст судового рішення складено 10.04.2024.

Суддя Комаревцева Л.В.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118248822
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —753/484/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні