Рішення
від 08.04.2024 по справі 755/3459/24
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/3459/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" квітня 2024 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді - Марфіної Н.В.,

присяжних - Севериної А.В., Сизорова О.А.,

за участі секретаря - Булгакової Є.І.,

заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей та сім`ї Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, ОСОБА_2 , Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), особа щодо якої подана заява - ОСОБА_3 , про усиновлення дитини, -

у с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про усиновлення дитини, в якій просить суд дозволити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усиновити малолітню дитину ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 ; змінити по - батькові усиновленої дитини: з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », та записати його батьком дитини. (а.с. 2-4)

Свої вимоги обгрунтовує тим, що малолітня дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає разом з заявником та її мамою ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 . У 16 лютого 2023 року між заявником та ОСОБА_2 було укладено шлюб. Заявник вказує, що малолітня дитина вважає його своїм батьком, в свою чергу, заявник має постійну роботу, до кримінальної відповідальності не притягувався, мати дитини висловила свою згоду щодо усиновлення її дитини.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву підтримав в повному обсязі, просив задовольнити, пояснив, що він разом з матір`ю малолітньої дитини проживають разом вже 10 років, на даний час вони офіційно одружились. Вказав, що з самого народження дитини виконує обов`язки батька.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити, додатково пояснила суду, що вона зі заявником проживають разом десять років, після одруження у 2023 році ОСОБА_1 виявив бажання удочерити її неповнолітню доньку.

Уповноважений представник заінтересованої особи - Служби у справах дітей Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації, в судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, заяву та висновок щодо доцільності усиновлення підтримують в повному обсязі, просять задовольнити.

Уповноважений представник заінтересованої особи - Дніпровський районний у місті Києві Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в місті Києві в судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином, звернувся до суду з заявою про розгляд справи без їхньої участі.

Малолітня дитина ОСОБА_3 в судовому засіданні показала, що і так вважає заявника своїм батьком, виявила бажання щодо її усиновлення ОСОБА_1 ..

Заслухавши пояснення заявника ОСОБА_1 , заінтересованої особи ОСОБА_2 , заслухавши думку малолітньої дитини ОСОБА_3 , дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази, суд прийшов до висновку, що заява ОСОБА_1 про усиновлення підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень ст. 207 Сімейного кодексу України усиновлення є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадків, передбачених статтею 282 цього Кодексу.

Усиновлення - юридичний факт, внаслідок якого між особами, які не мають біологічної спорідненості, виникають відносини як між батьками та дітьми.

Усиновлення провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження, видане Відділом реєстрації актів цивільного стану Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві 02 березня 2013 року (актовий запис №416). (а.с. 13)

Батьками дитини записані: мати - ОСОБА_2 , батько - ОСОБА_6 .

Згідно Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану, інформація про батька дитини записана відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. (а. с. 14)

16 лютого 2023 року ОСОБА_1 уклав шлюб з ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб, яке видане Дарницьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 16 лютого 2023 року (актовий запис №174). (а.с. 10)

Відповідно до ст. 217 Сімейного кодексу України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

20 січня 2024 року ОСОБА_2 оформлена нотаріально посвідчена заява, про те, що вона надає згоду на усиновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , своєї малолітньої доньки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . (а.с. 15)

Як з`ясовано судом, підтверджується зібраними у справі доказами, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є особою працездатного віку, має достатні доходи для забезпечення нормального розвитку і виховання дитини, згідно висновку про стан здоров`я особи, він здорова людина.

Згідно витягу з інформаційно - аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а. с. 11)

Відповідно до Акту від 26 січня 2024 року обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_2 , який складеного головним спеціалістом ССДС Дніпровської РДА, встановлено, що умови проживання хороші, відповідають санітарно - гігієнічним нормам. В квартирі тепло та охайно. (а.с. 17)

Згідно вищевказаного Акту, за адресою: АДРЕСА_1 , проживають: ОСОБА_1 ; ОСОБА_2 ; ОСОБА_3 (а. с. 17).

Згідно висновку Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації від 05.02.2024 року №103-994, даний орган вважає за доцільне усиновлення ОСОБА_1 , громадянином України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки таке усиновлення відповідає інтересам дитини. (а.с. 5-6)

Згідно з міжнародними та національними правовими нормами до прав дитини належить, зокрема, право на врахування її думки щодо питань, які стосуються її життя. Зокрема, відповідно до положень ст. 12 ч. I Конвенції ООН від 20 листопада 1989 р. "Про права дитини" (ратифікована Україною 27 лютого 1991 р.), держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати власні погляди, право вільно висловлювати ці погляди з усіх питань, що стосуються дитини, причому поглядам дитини приділяється належна увага згідно з її віком і зрілістю.

Відповідно до п. 72 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 р. N 905, письмова згода дитини на усиновлення засвідчується представником служби у справах дітей. Про надання дитиною усної згоди на усиновлення або здійснення усиновлення без згоди дитини зазначається у висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. При цьому зазначаються прізвище, ім`я, по батькові представника служби у справах дітей, який проводив бесіду з дитиною, та представника дитячого закладу чи прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників, у присутності яких дитина надала згоду на усиновлення.

Також, суд враховує думку малолітньої дитини, яка висловила свою згоду в судовому засіданні стосовно її усиновлення.

З огляду на викладене, суд вважає можливим дозволити ОСОБА_1 усиновити малолітню ОСОБА_3 , оскільки заявник за своїм станом здоров`я та матеріальним становищем може виховувати дитину та враховуючи, що усиновлення буде відповідати інтересам дітей.

Відповідно до частини першої ст. 229 Сімейного кодексу України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

За нормою ст. 231 Сімейного кодексу України передбачено підстави для зміни прізвища, імені та по батькові особи, яка усиновлена.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе задовольнити вимоги заявника ОСОБА_1 , з урахуванням інтересів дітей, щодо внесення змін в актовий запис про народження дітей вказавши в графі «батько дитини» малолітньої дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець Світловодського району Кіровоградської області, громадянин України, змінити по-батькові дитини з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_7 », ім`я та прізвище дітей, місце, число, місяць, рік народження залишити без змін.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 207, 229, 231, 233 Сімейного кодексу України, ст.ст. 2, 4, 12, 76-81, 89, 259, 263-265, 273, 293, 294, 310-314, 354,355 Цивільного процесуального кодексу України , суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей та сім`ї Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, ОСОБА_2 , Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), особа щодо якої подана заява - ОСОБА_3 , про усиновлення дитини - задовольнити.

Усиновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянином України, уродженцем с. Глинськ, Світловодського району, Кіровоградської області, проживаючим за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрованим за адресою: АДРЕСА_3 , неповнолітню ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 у м. Києві.

Внести зміни до актового запису про народження №416 від 02 березня 2013 року, складеного Відділом реєстрації актів цивільного стану Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві на ОСОБА_3 , а саме:

- записати батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України, уродженця с. Глинськ, Світловодського району, Кіровоградської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 ;

- змінити по батькові дитини з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », прізвище, місце та дату народження дитини залишити без змін.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 10 квітня 2024 року.

Учасники справи:

Заявник - ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_3 ; місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 );

Заінтересована особа - ОСОБА_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_4 ; місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_2 );

Заінтересована особа - Служба у справах дітей та сім`ї Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації (м. Київ, вул. Харківське шосе, 4а, код ЄДРПОУ 37397237);

Заінтересована особа - Дніпровський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (м. Київ, бул. Верховної Ради, 8/20, код ЄДРПОУ 26088676);

Заінтересована особа - Шевченківський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ, вул. Ромоданова Академіка, 17, код ЄДРПОУ 26088771);

Особа щодо якої розглянуто заяву - ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , АДРЕСА_4 ).

Суддя -

Присяжні -

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118248952
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —755/3459/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні