Рішення
від 13.03.2024 по справі 369/104/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 369/104/23

пр. № 2/759/531/24

13 березня 2024 року Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді - Журибеда О.М.

за участю секретаря - Істоміній О.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні онуки,-

ВСТАНОВИВ:

У січні 2023 року позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні онуки та просить: зобов`язати відповідача не чинити перешкод ОСОБА_1 у спілкуванні з дитиною ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 та визначити ОСОБА_1 такий спосіб участі у вихованні та спілкуванні з дитиною: - спільне проведення часу з можливістю ночівлі за місцем проживання ОСОБА_1 , без присутності матері, кожну суботу з 09.00 год. до 09. 00 год. неділі; - кожен вівторок і четвер з 16.00 год. до 19.00 год.; - за попередньою домовленістю з матір`ю дитини та з урахуванням думки дитини один місяць, під час літніх канікул, з можливістю виїзду дитини за її бажанням для відпочинку та оздоровлення до інших населених пунктів в межах України, та за її межами.

Позивач свої вимоги обґрунтовували тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є її онукою, яка проживає з відповідачем. Оскільки на думку позивача відповідач обмежує її право на побачення із онукою. З цих підстав, вважає, що способи участі її у вихованні онука мають бути встановлені за рішення суду.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 24.02.2023 року у справі відкрито провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 17.05.2023 року цивільну справу передано за підстудністю до Святошинського районного суду м. Києва.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 04.08.2023 року у справі відкрито провадження за загальними правилами позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 в судовому засіданні вимоги позову підтримали в повному обсязі та просили задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні погодилась з графіком, який запропонувала служба у справах дітей.

Суд, вислухавши пояснення сторін, перевіривши матеріали справи та дослідивши письмові докази по справі, прийшов до наступного висновку.

07.09.20212 року Центральним відділом державної реєстрації шлюбів в м. Києві з Державним центром сім`ї зареєстровано шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 .

Під час шлюбу у ОСОБА_6 , та ОСОБА_2 народилась донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 (а.с. 9).

Рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 17.01.2022 року шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 розірвано (а.с. 11-13).

Встановлено, що позивач ОСОБА_1 є бабою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_5 серії НОМЕР_2 (а.с. 10).

Між сторонами не було досягнуто згоди щодо участі ОСОБА_1 у вихованні її онуки.

В судовму засіданні встановлено, що малолітня ОСОБА_3 проживає разом з матір`ю ОСОБА_2 .

Як вбачається з висновку спеціаліста-психолога за результатами психологічного дослідження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що психологічний захист передбачає, що взаємостосунки дитини з батьком ОСОБА_8 та бабусею ОСОБА_9 набудуть нового формату взаємодії, де спілкування з між ним і дитиною буде будуватися на засадах взаємоповаги, ниженості, рівності, спокою, толерантності, терпимості, де буде враховуватися, бажання і прагнення дитини (а.с. 89-97).

Відповідно до довідки Комунального закладу загальної середньої освіти «Софіївська-Борщагівський ліцей» Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 17.04.2023 року №01-32/18, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є учасницею вказаного закладу з 01.09.2022 року та навчається за змішаною формою навчання (а.с. 87).

Згідно висновку складеного на підставі рішення виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 28.02.2024 року №111/2 щодо визначення порядку спілкування ОСОБА_1 з онукою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , орган опіки та піклування на теперішній час вважає за доцільне рекомендувати наступний спосіб участі ОСОБА_1 З онукою ОСОБА_3 , місця та час, їх спілкування, а саме брати участь у вихованні та спілкуванні з онукою згідно графіка в такі дні: - перша субота місяця - в проміжку між 11 год. 00 хв. по 17 год. 00 хв., за бажанням дитини, в присутності матері дитини; - тиждень літніх канікул за попередньою домовленістю з матір`ю дитини та забажанням дитини. Зустрічі проводити в місцях культурно-розважального харакетру, призначених для повноцінного відпочинку дітей, із обов`язковим урахуванням стану здоров`я, бажання, інтересів та потреб дитини.

В Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Держави-учасниці зобов`язуються забезпечити дитині такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживають всіх відповідних законодавчих і адміністративних заходів.

Відповідно до ст.257 Сімейного кодексу України баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні. Батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків. Якщо такі перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення.

В ст.263 Сімейного кодексу України визначено, що спір щодо участі баби, діда, прабаби, прадіда, брата, сестри, мачухи, вітчима у вихованні дитини вирішується судом відповідно до статті 159 цього Кодексу.

Згідно із ч.1,2 ст.159 Сімейного кодексу України якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування. В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи. Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення, в тому числі стан психічного здоров`я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

Одним із найважливіших прав дитини є право на сімейне виховання. Право дитини на сімейне виховання включає також право на спілкування з іншими членами сім`ї: дідом, бабою, братами, сестрами, іншими родичами.

Вирішуючи спір суд враховує те, що фактично відповідач не заперечує проти спілкування позивача із малолітньою ОСОБА_3 . Також, суд враховує те, що спілкування дитини з бабою є важливим елементом формування у дитини відчуття родинних зв`язків. Суд також приймає до уваги той факт, що на момент розгляду справи судом між сторонами не було досягнуто домовленості щодо способів спілкування позивача із онукою.

Встановлені обставини, зокрема характер особистих взаємовідносин між позивачем і відповідачем, відсутність сталої домовленості між ними щодо способів участі баби у спілкуванні та вихованні дитини, свідчать про необхідність встановлення в судовому порядку способів участі.

З огляду на вік дитини та приймаючи до уваги її розклад дня, суд вважає за можливе визначити позивачу наступні способи участі у вихованні та спілкуванні з малолітньою онукою, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 : - перша субота місяця - в проміжку між 11 год. 00 хв. по 17 год. 00 хв., за бажанням дитини, в присутності матері дитини; - тиждень літніх канікул за попередньою домовленістю з матір`ю дитини та забажанням дитини.

Зустрічі проводити в місцях культурно-розважального харакетру, призначених для повноцінного відпочинку дітей, із обов`язковим урахуванням стану здоров`я, бажання, інтересів та потреб дитини.

Вказані способи участі не суперечать висновку органу опіки та піклування, затвердженому рішенням рішенням виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 28.02.2024 року №111/2.

За таких обставин, позов підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. 10, 12, 81, 258, 259, 263 - 265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні онуки- задовольнити частково.

Визначити ОСОБА_1 такий спосіб участі у вихованні та спілкуванні з онукою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 згідно графіка в такі дні:

- перша субота місяця - в проміжку між 11 год. 00 хв. по 17 год. 00 хв., за бажанням дитини, в присутності матері дитини.

- тиждень літніх канікул за попередньою домовленістю з матір`ю дитини та забажанням дитини.

Зустрічі проводити в місцях культурно-розважального харакетру, призначених для повноцінного відпочинку дітей, із обов`язковим урахуванням стану здоров`я, бажання, інтересів та потреб дитини.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У випадку проголошення у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення

Повний текст рішення виготовлено 22.03.2023 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М. Журибеда

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118249260
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у спілкуванні та вихованні онуки

Судовий реєстр по справі —369/104/23

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні