Ухвала
від 09.04.2024 по справі 759/1155/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2-о/759/176/24

ун. № 759/1155/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Журибеди О.М.,

при секретарі - Істоміній О.Г.,

за участю присяжних Щербаков Ю.Д., Яремус-Байсанова А.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання особи недієздатною, в якій просить: - визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 18.01.2024 року у справі відкрито провадження та призначено судове засідання.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявив клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи Гур`єва О.Г. в судовому засіданні підтримала клопотання представника заявника.

Адвокат особи, що до якої розглядається справа Сафіда Ф.Ф. підтримала вказане клопотання.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу на підставі наступного. Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з ч.1 ст. 299 ЦПК України, справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 р. №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Враховуючи, що наявні в справі дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , є достатніми, а вирішення питання про те, чи може остання розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, тому суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Відповідно до п.5 ч.1ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п.9 ч.1ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, то провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.103,252,260 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Призначити судово-психіатричну експертизу у цивільній справі №759/759/1155/24 за заявоюОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічне захворювання?

2. Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити Державній установі «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м.Київ, вул.Кирилівська, 103А) та попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Надати експерту Державній установі «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м.Київ, вул.Кирилівська, 103А) матеріали цивільної справи №759/1155/24 та медичну карту хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувати з Правобережної психіатричної амбулаторії №2 (м. Київ, вул. Данила Щербаківського 64а) медичну карту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Провадження у справі №759/1155/24 зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду, в частині зупинення провадження у справі, може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О.М.Журибеда

Присяжні Ю.Д. Щербаков

А.М. Яремус-Байсанова

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118249297
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —759/1155/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні