Ухвала
від 14.03.2024 по справі 760/3563/24
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/3563/24

Провадження № 2-о/760/235/24

У Х В А Л А

про прийняття до розгляду та відкриття провадження у справі

14 березня 2024 року м.Київ

Солом`янський районний суд міста Києва в особі судді Аксьонової Н.М.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Солом`янської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Солом`янського районного суду м. Києва із заявою, заінтересована особа - опікунська рада при виконавчому комітеті Солом`янського району, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,, уродженця смт. Любимівка, Каховського району, Херсонської області недієздатним,призначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 .

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13 лютого 2024 року для розгляду зазначеної заяви визначено суддю Аксьонову Н.М.

Ухвалою від 15 лютого 2024 року заяву було залишено без руху та надано заявнику строк для усунення недоліків позовної заяви.

12 березня 2024 року заявник подала заяву в новій редакції, у якій заінтересонаю особою у справі зазначила орган опіки та піклування Солом`янської районної в місті Києві державної адміністрації.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Заява ОСОБА_1 відповідає вимогам ст.175, 293-294, 297 ЦПК України, підстави для повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у цивільній справі відсутні.

Згідно ч.4 ст.293 ЦПК України у випадках, встановленими пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних. Відповідно до п.1 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

Враховуючи викладене, суддя вважає за можливе прийняти заяву до розгляду та відкрити окреме провадження у справі, а розгляд указаної справи здійснювати у складі судді та двох присяжних.

Відповідно до ч.1 ст.299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

З поданої до суду заяви про визнання фізичної особи недієздатною не вбачається, що у особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, є адвокат.

Відповідно до положення частини 5 ст.293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до ст.15 ЦПК України, учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до ч.6 ст.19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

З метою належного надання правової допомоги, враховуючи обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про продовження строку дії рішення про визнання її недієздатною, суд приходить до висновку про призначення адвоката із числа адвокатів Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Керуючись ст.175, 187, 293-294, 295-297 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Солом`янської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна та відкрити окреме провадження у справі.

Розгляд цивільної справи здійснювати у складі судді та двох присяжних.

Призначити справу до розгляду у відкритому судовому засіданні на 11 годину 00 хвилин 03 травня 2024 року в приміщенні Солом`янського районного суду міста Києва, який знаходиться за адресою: 03113, м. Київ, вул. Грушецька, 1.

Особі, щодо якої розглядається справа про визнання його недієздатним - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , призначити адвоката з числа адвокатів Правобережного Київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Ухвалу направити для виконання до Правобережного Київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Викликати в судове засідання заявника, особу, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Заінтересованій особі надіслати копію заяви з копіями доданих до неї документів та запропонувати подати письмові пояснення щодо заяви.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Солом`янського

районного суду міста Києва Н.М. Аксьонова

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118249354
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —760/3563/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні