Ухвала
від 09.04.2024 по справі 761/2583/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/2583/23

Провадження № 2/761/2069/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року Шевченківський районний суд м. Києва під головуванням судді Матвєєвої Ю.О., при секретарі судових засідань Каніковському Б.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання експерта про надання додаткових матеріалів по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» про відшкодування матеріальної шкоди,

ВСТАНОВИВ :

В провадженні Шевченківського районного суду м. Києва знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» про відшкодування матеріальної шкоди.

Ухвалою суду від 28 серпня 2023 року по справі призначено автотоварознавчу експертизу.

У зв`язку з призначенням судом експертизи зупинено провадження у справі до отримання висновку експерта.

08 квітня 2024 року на адресу Шевченківського районного суд м. Києва надійшло лист від судового експерта Ізмайлова Д.В. про надання додаткових матеріалів.

Ухвалою суду від 09 квітня 2024 року провадження у справі відновлено.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про судову експертизу», незалежно від виду судочинства та підстави проведення експертизи судовий експерт зобов`язаний: 1) провести повне дослідження і дати обґрунтований та об`єктивний письмовий висновок; 2) на вимогу особи або органу, які залучили експерта, судді, суду дати роз`яснення щодо даного ним висновку; 3) заявляти самовідвід за наявності передбачених законодавством підстав, які виключають його участь у справі. Інші обов`язки судового експерта передбачаються процесуальним законодавством.

Разом з цим, зі змісту ст. 13 Закону України «Про судову експертизу», вбачається, що незалежно від виду судочинства судовий експерт має право: 1) подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування або ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи; 2) вказувати у висновку експерта на виявлені в ході проведення судової експертизи факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; 3) з дозволу особи або органу, які призначили судову експертизу, бути присутнім під час проведення слідчих чи судових дій і заявляти клопотання, що стосуються предмета судової експертизи; 4) подавати скарги на дії особи, у провадженні якої перебуває справа, якщо ці дії порушують права судового експерта; 5) одержувати винагороду за проведення судової експертизи, якщо її виконання не є службовим завданням; 6) проводити на договірних засадах експертні дослідження з питань, що становлять інтерес для юридичних і фізичних осіб, з урахуванням обмежень, передбачених законом. Інші права судового експерта передбачаються процесуальним законодавством.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України,учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом, в якому зокрема мають бути зазначені вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Оскільки суд сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, а для виконання ухвали суду про призначення судової авто товарознавчої експертизи необхідні додаткові матеріали, тому суд вважає за необхідне клопотання експерта Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Ізмайлова Д.В. про надання додаткових матеріалів та відомостей у справі задовольнити, та зобов`язати сторін у справі надати додаткові матеріали згідно клопотання експерта про надання додаткових матеріалів від 02.04.2024 року.

Керуючись статтями 12, 81, 84, 353 Цивільного процесуального кодексу України суд,-

У Х В А Л И В :

Зобов`язати сторін надати докази за клопотанням експерта, а саме:

- підтверджуючі документи про здійснення оплати за проведення судової експертизи в цивільних, господарських, адміністративних справах, у виконавчому провадженні, відповідно до розрахунку (згідно ухвали суду оригінал рахунку направлено на адресу відповідача ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес»);

- якісні цифрові кольорові фотографії (в електронному вигляді) транспортного засобу - «Ford Fiesta», реєстраційний номер НОМЕР_1 , виконаних при проведенні технічних оглядів, з можливістю його ідентифікації, визначенням фактичного пробігу, дійсного технічного й експлуатаційного стану на момент ДТП.

У разі неможливості надання запитуваних фотозображень, надати достатні вихідні дані для проведення повного та об`єктивного дослідження, а саме: докладний опис стану автомобіля до настання ДТП - фактичний пробіг, умови користування та зберігання, чи відновлювався раніше транспортний засіб відновлювальними ремонтами (із конкретизацією), чи були складові пошкоджені корозією (з переліком), наявність або відсутність пошкоджень лакофарбного покриття (подряпини, відлущення, різнотони), дефекти хромованого покриття (потьмяніння, відлущення), оббивки салону та сидінь, експлуатаційні пошкодження скляних елементів тощо.

Документи надати до Шевченківського районного суду м. Києва.

Встановити строк для подання витребуваного доказу не більше десяти днів з дня отримання копії ухвали.

Відповідно до частин 6-9 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Роз`яснити, що, відповідно до ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд, залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.О. Матвєєва

09 квітня 2024 року

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118249421
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —761/2583/23

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні