Рішення
від 01.04.2024 по справі 203/1836/21
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/1836/21

Провадження № 2/932/1341/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2024 року м. Дніпро

Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська у складі головуючого судді - Куцевола В.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін у місті Дніпрі цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «МАРКС.КАПІТАЛ» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої в результаті дорожньо-транспортної пригоди, в порядку регресу,-

ВСТАНОВИВ:

У травні 2021 року до суду надійшла позовна заява ТОВ «МАРКС.КАПІТАЛ», у якій позивач просив суд стягнути з ОСОБА_1 матеріальну шкоду в розмірі 11416,62 грн., витрати пов`язані з отриманням правничої допомоги у розмірі 4600,00 грн., а також вирішити питання відшкодування судового збору.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги позивач посилався на те, що 30.10.2019 у м.Дніпрі між автомобілем марки «Nissan Teana» державний номерний знак НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 та автомобілем марки «Toyota» державний номерний знак НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_2 відбулось ДТП, в результаті якого транспортні засоби отримали механічні пошкодження.

Постановою Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 11.02.2020, ОСОБА_1 визнано винним у вищезазначеному ДТП, що полягало у вчиненні правопорушення передбаченого ст.124 КУпАП.

Цивільно-правова відповідальність володільця транспортного засобу марки «Toyota» державний номерний знак НОМЕР_2 була застрахована у ПрАТ «СК «Саламандра», у зв`язку з чим останньою, було відшкодовано шкоду спричинену вказаним ДТП у розмірі 11416,62 грн.

За договором факторингу від 02.01.2020, ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА» було передано ТОВ «МАРКС.КАПІТАЛ» право вимоги до ОСОБА_1 .

З огляду на те, що ОСОБА_1 , у добровільному порядку, не відшкодував ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА» (ТОВ «МАРКС.КАПІТАЛ») суму виплаченого страхового відшкодування, позивач вимушений звернутися до суду з даним позовом.

Ухвалою Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 09.07.2021, позов ТОВ «МАРКС.КАПІТАЛ» передано за територіальною підсудністю до Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська.

Ухвалою судді Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська Лукінової К.С. від 30.08.2021 позовну заяву ТОВ «МАРКС.КАПІТАЛ» прийнято та відкрито провадження у справі.

У зв`язку із закінченням відрядження судді Лукінової К.С. до Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська, справу було передано судді Куцеволу В.В. яким за ухвалою від 24.05.2022 її прийнято до свого провадження та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідачу надсилалась ухвала про відкриття провадження у справі та позовна заява з додатками до неї. Відповідно до вимог ст. ст.128, 272 ЦПК України, відповідач є таким, що належним чином повідомлений про розгляд цієї цивільної справи та про свої процесуальні права та обов`язки, однак правом на подання відзиву, будь-якої письмової заяви або клопотання не скористався.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, за необхідне, зазначити наступне.

Так, судом встановлено, що відповідно до копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 , власником автомобіля марки «Toyota» державний номерний знак НОМЕР_2 є ОСОБА_3 .

Відповідно до постанови Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 11.02.2020 (справа №203/329/20) ОСОБА_1 визнаного винним у ДТП, яке мало місце 30.10.2019 у м.Дніпрі між автомобілем марки «Toyota» державний номерний знак НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_2 та автомобілем марки «Nissan Teana» державний номерний знак НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 .

Згідно копії поліса №АО/3842666 обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, зі строком дії з 17.06.2019 до 16.06.2020, цивільно-правова відповідальність власника автомобіля марки «Nissan Teana» державний номерний знак НОМЕР_1 застрахована у ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА». Страхова сума за шкоду заподіяну майну 100000,00 грн., франшиза 0,00 грн.

Відповідно до копії ремонтної калькуляції №0027722.07, страхового акту №0027722.07.20/1, розрахунку страхового відшкодування до страхового акту №0027722.07.20/1, протоколу огляду транспортного засобу та фотокарток, розмір збитку спричиненого власнику транспортного засобу марки «Toyota» державний номерний знак НОМЕР_2 становить 11416,00 грн.

28.08.2020 ОСОБА_3 до ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА» було подано заяву про виплату страхового відшкодування.

Згідно копії платіжного доручення №8202 від 27.11.2020, ОСОБА_3 було виплачено страхове відшкодування у розмірі 11416,62 грн.

Відповідно до копії договору про надання фінансових послуг факторингу №02.01.2020-СК від 02.01.2020, переліку переданих реєстраційних вимог №04-20 за період з 01.10.2020 до 31.12.2020, а також платіжних доручень, ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА» було передано ТОВ «МАРКС.КАПІТАЛ», право вимоги до ОСОБА_1 .

Так, відносини у сфері обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів регулюються Конституцією України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про страхування» та іншими законами України і нормативно- правовими актами, прийнятими відповідно до них.

Відповідно до ч.6 ст.82 ЦПК України, вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно ст.1166ЦКУкраїни майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода ,завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

У відповідності до п. 1 ч. 1ст. 1188 ЦК Українишкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

Згідно ст.1191 ЦК Україниособа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Пункт 22.1 ст. 22 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» регламентує, що у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Відповідно до ст. 29 вказаного Закону у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремонту на території України. Якщо транспортний засіб необхідно, з поважних причин, помістити на стоянку, до розміру шкоди додаються також витрати на евакуацію транспортного засобу до стоянки та плата за послуги стоянки.

Стаття 25 Закону України «Про страхування»визначає, що здійснення страхових виплат і виплата страхового відшкодування проводяться страховиком згідно з договором страхування на підставі заяви страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених умовами страхування) і страхового акта, що складається страховиком або уповноваженою ним особою у формі, визначеній страховиком.

Пунктом 36.2ст. 36 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»передбачено, що страховик протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів, зазначених у статті 35цього Закону, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов`язаний у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими - прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його. Якщо відшкодування витрат на проведення відновлювального ремонту пошкодженого майна (транспортного засобу) з урахуванням зносу здійснюється безпосередньо на рахунок потерпілої особи (її представника), сума, що відповідає розміру оціненої шкоди, зменшується на суму визначеного відповідно до законодавства податку на додану вартість. При цьому доплата в розмірі, що не перевищує суми податку, здійснюється за умови отримання страховиком (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) документального підтвердження факту оплати проведеного ремонту. Якщо у зв`язку з відсутністю документів, що підтверджують розмір заявленої шкоди, страховик (МТСБУ) не може оцінити її загальний розмір, виплата страхового відшкодування (регламентна виплата) здійснюється у розмірі шкоди, оціненої страховиком (МТСБУ). Страховик має право здійснювати виплати без проведення експертизи (у тому числі шляхом перерахування коштів особам, які надають послуги з ремонту пошкодженого майна), якщо за результатами проведеного ним огляду пошкодженого майна страховик і потерпілий досягли згоди про розмір та спосіб здійснення страхового відшкодування і не наполягають на проведенні оцінки, експертизи пошкодженого майна.

Згідно п. 38.1.1 ст.38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду якщо він після дорожньо-транспортної пригоди за його участю самовільно залишив місце пригоди чи відмовився від проходження відповідно до встановленого порядку огляду щодо стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, або вжив алкоголь, наркотики чи лікарські препарати, виготовлені на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником).

Відповідно до ч.1 ст.1077 ЦК України за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов`язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов`язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Згідно ст.514 ЦК Українидо нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 статті 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч. 1 та ч. 2 ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

З огляду на вищевикладене, з ОСОБА_1 , як з особи цивільно-правова відповідальність якої не була застрахована та з вини якого сталося ДТП, яка мала місце 30.10.2019, підлягає стягненню сума сплаченого страхового відшкодування у розмірі 11416,62 грн.

Щодо витрат на правничу допомогу, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч.1 ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою (п. 1 ч. 2 ст. 137 ЦПК України).

Оскільки позивачем на підтвердження понесених витрат на правничу допомогу пов`язану зі зверненням до суду з даним позовом надано належні докази та виходячи з обсягом виконаної адвокатом роботи, а також значенням справи для учасників і її складності, з відповідача підлягає стягненню сума у розмірі 4 600,00 грн.

В силу вимог ст. 141 ЦПК України з відповідача слід стягнути судовий збір у розмірі 2270,00 грн.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 76-81, 83, 258, 259, 265, 268, 272-273, 352-355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов товариства з обмеженою відповідальністю «МАРКС.КАПІТАЛ» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої в результаті дорожньо-транспортної пригоди, в порядку регресу - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_1 ) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «МАРКС.КАПІТАЛ» (ЄДРПОУ 37686922, м.Полтава, вул.Колективна, 10) шкоду завдану в результаті дорожньо-транспортної пригоди, в порядку регресу у розмірі 11416 (одинадцять тисяч чотириста шістнадцять) грн. 62 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_1 ) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «МАРКС.КАПІТАЛ» (ЄДРПОУ 37686922, м.Полтава, вул.Колективна, 10) витрати на правничу допомогу у розмірі 4600 (чотири тисячі шістсот) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_1 ) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «МАРКС.КАПІТАЛ» (ЄДРПОУ 37686922, м.Полтава, вул.Колективна, 10) судовий збір у розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України та може бути оскаржено, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя В.В. Куцевол

01 квітня 2024 року

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118249589
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої в результаті дорожньо-транспортної пригоди, в порядку регресу

Судовий реєстр по справі —203/1836/21

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Ухвала від 23.05.2022

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Ухвала від 30.08.2021

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Лукінова К. С.

Ухвала від 09.07.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні