Ухвала
від 10.04.2024 по справі 179/1924/23
МАГДАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 179/1924/23

провадження № 2/179/129/24

У Х В А Л А

про призначення судової почеркознавчої експертизи

10 квітня 2024 року смт Магдалинівка

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

в складі: головуючого суддіЧорної А.О.,

секретаря судового засідання Хорольської І.П.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши у підготовчому засіданні клопотання представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про призначення судової почеркознавчої експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Колективного підприємства «Магдалинівський маслозавод» про скасування державної реєстрації додаткових угод по договорам оренди земельних ділянок,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Колективного підприємства «Магдалинівський маслозавод» про скасування державної реєстрації додаткових угод по договорам оренди земельних ділянок.

Представником позивача ОСОБА_1 адвокатом Живоглядовою У.С. у підготовчому судовому засіданні було заявлено клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи у вищевказаній справі, в обґрунтування якого остання зазначила, що позивач категорично заперечує укладання спірних додаткових угод спадкодавцем ОСОБА_4 . Тому просить призначити по справі судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступне питання: чи виконано підпис на додатковій угоді до договору № 62 від 05.11.2013 року оренди земельної ділянки, що укладена 04.01.2021 року та додатковій угоді про внесення змін до акту приймання передачі земельної ділянки в натурі на місцевості ОСОБА_4 , чи іншою особою? Чи виконано підпис на додатковій угоді до договору № 63 від 05.11.2013 року оренди земельної ділянки, що укладена 04.01.2021 року та додатковій угоді про внесення змін до акту приймання передачі земельної ділянки в натурі на місцевості ОСОБА_4 , чи іншою особою? Чи виконано підпис на додатковій угоді до договору № 64 від 05.11.2013 року оренди земельної ділянки, що укладена 04.01.2021 року та додатковій угоді про внесення змін до акту приймання передачі земельної ділянки в натурі на місцевості ОСОБА_4 , чи іншою особою? Проведення почеркознавчої експертизи просить доручити ТОВ «Київський експертно -дослідний центр».

У підготовчому судовому засіданні позивач підтримав доводи заявленого клопотання та просив його задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні не заперечував проти заявленого клопотання про призначення експертизи.

Вислухавши доводи сторін, суд приходить до наступного.

У відповідності до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ч. 1 ст. 104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Оскільки позивач категорично заперечує укладання спірних додаткових угод спадкодавцем ОСОБА_4 , а для з`ясування обставин, що мають значення для справи необхідні спеціальні знання, суд вважає можливим задовольнити клопотання та призначити по справі судово-почеркознавчу експертизу.

Згідно пп. 1 п. 1 Розділу І Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5, - основним завданням почеркознавчої експертизи є ідентифікація виконавця рукописного тексту, обмежених за обсягом рукописних записів (літерних та цифрових) і підпису.

Відповідно до пункту 3.5 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 08 жовтня 1998 року № 53/5, та пункту 1. 1. Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених цим же наказом Міністерства юстиції України, для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Враховуючи те, що оригінали додаткових угод до договорів № 62, № 63 та № 64 від 05.11.2013 року оренди земельної ділянки, що укладені 04.01.2021 року та додаткових угод про внесення змін до акту приймання передачі земельної ділянки в натурі на місцевості перебувають у відповідача, а без наявності доступу експертів до документів, які необхідні для проведення експертизи, експертизу не може бути проведено, суд також вважає за необхідне зобов`язати відповідача надати вказані документи експертній установі для проведення експертизи.

Згідно ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, їх територіальні філії, експертні установи комунальної форми власності, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом.

Відповідно доч.3ст.103ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Представник позивача у підготовчому судовому засіданні просив призначити експертизу у ТОВ «Київський експертно дослідний Центр», представник відповідача не заперечував проти призначення експертизи у ТОВ «Київський експертно дослідний Центр».

З урахуванням думки сторін, враховуючи, що для вирішення зазначеного в клопотанні представника позивача питання, необхідні спеціальні знання, суд вважає, що клопотання про призначення експертизи є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню, тому з метою з`ясування обставин, що мають значення для справи, суд вважає необхідним призначити по справі судову-почеркознавчу експертизу, проведення якої долучити експертам ТОВ «Київський експертно дослідний Центр».

Пунктом 5 частини 1 статті 252 ЦПК України визначено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

З огляду на те, що для проведення зазначеної експертизи потрібні матеріали справи та значний проміжок часу, що унеможливлює розгляд справи, суд приходить до висновку, про зупинення провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 103-104, 197, 252-253, 258-260 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про призначення судової почеркознавчої експертизи задовольнити.

Призначити по справі судово-почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити експертам Товариства зобмеженою відповідальністю«Київський експертно досліднийЦентр» (м. Київ, провул. Рильський, 10, офіс 14), попередивши про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступне питання:

- чи виконано підпис на додатковій угоді до договору № 62 від 05.11.2013 року оренди земельної ділянки, що укладена 04.01.2021 року та додатковій угоді про внесення змін до акту приймання передачі земельної ділянки в натурі на місцевості ОСОБА_4 , чи іншою особою?

- чи виконано підпис на додатковій угоді до договору № 63 від 05.11.2013 року оренди земельної ділянки, що укладена 04.01.2021 року та додатковій угоді про внесення змін до акту приймання передачі земельної ділянки в натурі на місцевості ОСОБА_4 , чи іншою особою?

- чи виконано підпис на додатковій угоді до договору № 64 від 05.11.2013 року оренди земельної ділянки, що укладена 04.01.2021 року та додатковій угоді про внесення змін до акту приймання передачі земельної ділянки в натурі на місцевості ОСОБА_4 , чи іншою особою?

Надати для проведення експертизи:

- матеріали цивільної справи №179/1924/23 (провадження №2/179/129/24).

Зобов`язати відповідача Колективне підприємство «Магдалинівський маслозавод» надати експерту для дослідження оригінали наступних документів: додаткової угоді до договору № 62 від 05.11.2013 року оренди земельної ділянки, що укладена 04.01.2021 року та додаткової угоді про внесення змін до акту приймання передачі земельної ділянки в натурі на місцевості, додаткової угоді до договору № 63 від 05.11.2013 року оренди земельної ділянки, що укладена 04.01.2021 року та додаткової угоді про внесення змін до акту приймання передачі земельної ділянки в натурі на місцевості, додаткової угоді до договору № 64 від 05.11.2013 року оренди земельної ділянки, що укладена 04.01.2021 року та додаткової угоді про внесення змін до акту приймання передачі земельної ділянки в натурі на місцевості.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Провадження по справі зупинити до отримання результатів експертизи.

Роз`яснити сторонам, що у відповідності дост.109 ЦПК Україниу разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Копію ухвали направити до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київський експертно дослідний Центр» для виконання, а сторонам - до відома.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя А.О. Чорна

СудМагдалинівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118250093
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —179/1924/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Чорна А. О.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Чорна А. О.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Чорна А. О.

Постанова від 19.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Постанова від 19.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Чорна А. О.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Чорна А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні