Рішення
від 01.04.2024 по справі 342/320/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/320/24

Провадження № 2-о/342/58/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2024 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого суддіФедів Л.М.,

секретаря судового засіданняМатієк І.П.,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду вмісті Городенка справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин (заінтересовані особи ОСОБА_3 , Городенківська міська рада Коломийського району Івано-Франківської області),

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , житель АДРЕСА_1 , подав до суду заяву, в якій просить постановити рішення, яким встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , як сином та батьком. Заінтересовані особи: ОСОБА_3 ,жителька АДРЕСА_1 ,місцезнаходження:вул.Шевченка,77м.Городенка Коломийського району Івано-Франківської області.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько заявника - ОСОБА_4 , про що в Книзі реєстрації актів про смерть Городницької сільської ради зроблено відповідний актовий запис за № 8. При житті батьків у них було четверо дітей, що підтверджується довідкою Городницького старостинського округу № 5-73 від 27.02.2024 року, а саме: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померла 2022 році; ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , померла 2007 році; ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Матір заявника - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , згідно даних з по господарської книги, померла ІНФОРМАЦІЯ_8 . Після смерті батька відкрилася спадщина на належне йому майно. З метою оформлення спадщини після померлого батька, заявник звернувся до Городенківської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.Під час вивчення нотаріусом документів, було виявлено розбіжності, а саме: у свідоцтві про народження заявника серії НОМЕР_1 , його батьком вказано ОСОБА_9 , а у свідоцтві про смерть батька заявника - прізвище зазначено як ОСОБА_4 . По якій причині неправильно вказано прізвище спадкодавця, заявнику не відомо, однак він вважає, що її допущено через співзвучність прізвищ « ОСОБА_10 »« ОСОБА_11 ».Свідоцтво про народження особи є первісним документом, а всі послідуючі документи щодо особи компетентними органами видаються на підставі саме свідоцтва про її народження. По причині розбіжності у написанні прізвищ у свідоцтві про народження та у свідоцтві про смерть нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті батька було відмовлено з підстав неможливості встановити родинні зв`язки між спадкодавцем та спадкоємцем як між батьком та сином і булорекомендованозвернутися до судуіз заявою длявстановлення факту родинних відносин. Через виявлені розбіжності заявник не має можливості прийняти спадщину. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 дійсно є синомпомерлого ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Від свого народження і по даний час, заявник проживав разом із батьками в с. Городниця, вони разом вели спільне господарство, після смерті батька, заявник здійснивйого поховання. В даному господарстві заявник проживає і по даний час. За заповітом, посвідченим08.03.2000секретарем Городницької сільської ради, померлий ОСОБА_4 заповів заявнику земельну ділянку. Встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_1 та його батьком ОСОБА_4 , необхідно заявнику для подальшого прийняття спадщини.

04березня 2024року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі; витребувано зГороденківської державноїнотаріальної конториКоломийського району Івано-Франківськоїобласті належним чиномзасвідчену копіюспадкової справи,заведеної післясмерті ОСОБА_4 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 вс.Городниця Городенківськогорайону Івано-Франківськоїобласті. Уразі відсутностіспадкової справи,надати відомостіпро їївідсутність.

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Терлецький Руслан Ігорович в судовому засіданні підтримали заявлені вимоги в повному обсязі та просили їх задовольнити.

Заінтересованіособи таїх представникив судовезасідання нез`явилися.

Заінтересованаособа ОСОБА_3 до суду надіслала заяву, в якій просила розгляд справи проводити за її відсутності. Заявлені заявником вимоги про встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 та ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , як сином та батьком, визнає повністю.

Дії заінтересованих осіб не суперечать вимогамст.211 ЦПК України, відповідно до якої учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Передбачених ч.2ст. 223 ЦПК Українипідстав для відкладення розгляду справи судом не встановлено, судом прийнято рішення про розгляд справи завідсутності заінтересованих осіб.

Суд, заслухавши в судовому засіданні заявника, представника заявника, свідків, дослідивши та оцінивши письмові докази, прийшов до висновку про задоволення заявлених вимог, виходячи з наступного.

Згідно з частиною першоюстатті 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до частини першоїстатті 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

П.1 ч.1ст. 315 ЦПК Українивизначено, що суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

В порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується із наступним вирішенням спору про право.

Юридичні факти можуть бути встановлені для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника, за умови, що вони не стосуються прав чи законних інтереси інших осіб. У випадку останнього між цими особами виникає спір про право.

Відповідно до частини четвертоїстатті 263 ЦПК Українипри виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 320/948/18 (провадження № 14-567цс18) зроблено висновок, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, за наявності певних умов. А саме, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Чинне цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян. Проте не завжди той чи інший факт, що має юридичне значення, може бути підтверджений відповідним документом через його втрату, знищення архівів тощо. Тому закон у певних випадках передбачає судовий порядок встановлення таких фактів.

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов: факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення; встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Якщо під час розгляду справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право або суд сам дійде висновку, що у цій справі встановлення факту пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах; заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Відповідно до частини третьоїстатті 12 ЦПК Україникожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з частиною першоюстатті 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (частини перша та другастатті 77 ЦПК України).

Відповідно до частини другоїстатті 78 ЦПК Україниобставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно зістаттею 80 ЦПК Українидостатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Частиною першоюстатті 89 ЦПК Українивизначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

За життя, 08 березня 2000 року, ОСОБА_4 , мешканець с.Городниця Городенківського району Івано-Франківської області, на випадок своєї смерті зробив таке розпорядження, яким земельну ділянку, що біля його господарства по вул. Шевченка заповів користуватись і обробляти з 08.03.2000 р. до 1 листопада 2000 р. до закінчення збору врожаю сину ОСОБА_1 ; земельну ділянку (пай), яка буде йому належати заповів сину - ОСОБА_1 ; грошові заощадження, книжки № НОМЕР_2 , рахунок НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 , рахунок 1034 заповів сину - ОСОБА_1 . Заповіт посвідчений секретарем Городницької сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області та зареєстровано в реєстрі за № 6.

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 68 років в с.Городниця Городенківського району Івано-Франківської області, про що в Книзі реєстрації актів про смерть 22 березня 2000 року зроблено запис за № 8, що доводиться копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_5 , виданого 22 березня 2000 року Городницькою сільською радою народних депутатів Городенківського району Івано-Франківської області. Внаслідок його смерті відкрилася спадщина.

Відповідно дост. 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Згідно зст. 1223 ЦК Україниправо на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261 - 1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини. За ст.ст. 1268-1269 ЦивільногокодексуУкраїниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Прийняття спадщини це: постійне проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини або подання спадкоємцем, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, нотаріусу абов сільськихнаселених пунктах-уповноваженій наце посадовійособі відповідногооргану місцевогосамоврядуваннязаяви про прийняття спадщини. Часом відкриття спадщини є день смерті особи,визначено ч.2ст.1220 ЦК України.

На день смерті ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , а проживав разом із своїм сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_3 , що доводиться копією довідки № 5-74 від 27.02.2024, виданою Городницьким старостинським округом Городенківської міської ради.

Із копії спадкової справи, наданої суду Городенківською державноюнотаріальною контороюКоломийського району Івано-Франківськоїобласті вбачається, щоза заявою ОСОБА_1 від 22.11.2023, як спадкоємцяза заповітом післясмерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , заведена спадкова справа № 281/2023 (номер у Спадковому реєстрі: 71604209).

Відповідно до ч.1ст.1296 ЦК Україниспадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Згідно з вимогами ч.1 ст.1297 згаданого Кодексу спадкоємець,який прийнявспадщину,у складіякої ємайно та/абомайнові права,які обтяжені,та/абонерухоме майнота іншемайно,щодо якогоздійснюється державнареєстрація,зобов`язаний звернутисядо нотаріусаабо всільських населенихпунктах -до уповноваженоїна цепосадової особивідповідного органумісцевого самоврядуванняза видачеюйому свідоцтвапро правона спадщинуна такемайно.

Постановою державного нотаріуса Городенківської державної нотаріальної контори Коломийського району Івано-Франківської області про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 1712/02-31 від 25.11.2023, відмовлено заявнику ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно після смерті батька ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , у зв`язку із неможливістю доведення родинних відносин, оскільки у свідоцтві про народженння ОСОБА_1 серії НОМЕР_6 , його батько значиться як « ОСОБА_9 », а свідоцтво про смерть серії НОМЕР_5 видане на « ОСОБА_4 ».

Із копії свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 , виданого 25 жовтня 1961 року Городницькою сільською радою Городенківського району Івано-Франківської області вбачається, що заявник ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_11 є сином ОСОБА_9 та ОСОБА_8 , про що в Книзі записів актів громадянського стану про народження 19 жовтня 1961 року зроблено відповідний запис за № 27.

Копією довідки № 5-63 від 24.01.2024, виданою Городницьким старостинським округом Городенківської міської ради стверджується, що ОСОБА_1 , 1961 року народження є сином ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а/з № 8 від 22.03.2000 р. Згідно по господарських книг на території с. Городниця проживав ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_13 . У свідоцтві про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьком записано ОСОБА_9 . Згідно будинкової книги для прописки громадян с. Городниця, паспорт видавався 10.04.1979 р. гр.. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_12 ОСОБА_4 та ОСОБА_9 є однією і тією ж особою та батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно копії по господарської книги № 5 Городницької сільської Ради на 1991-1995 р.р., в господарстві проживали: ОСОБА_8 , голова сім`ї, ІНФОРМАЦІЯ_7 , померла ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_9 , чоловік, ІНФОРМАЦІЯ_12 .

Згідно копії по господарської книги № 3 Городницької сільської Ради народних депутатів на 1996-2000 р.р., в господарстві (особовий рахунок № НОМЕР_7 ) проживав ОСОБА_9 , голова сім`ї, ІНФОРМАЦІЯ_12 , помер

ІНФОРМАЦІЯ_14 ОСОБА_12 , 1932 р.н., який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 було четверо дітей: дочка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дочка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померла ІНФОРМАЦІЯ_15 , дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , померла ІНФОРМАЦІЯ_17 , син ОСОБА_1 , що доводиться копією довідки № 5-73 від 27.02.2024, виданою Городницьким старостинським округом Городенківської міської ради.

Як стверджується копією акту на предмет поховання та проживання ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . а/з № 8 від 22.03.2000 р., складеного комісією Городницького старостинського округу Городенківської міської ради, ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 а/з № 8 від 22.03.2000 р. доглядав перед смертю, проживав разом з ним та здійснив похорон син ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_10 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а/з № 8 від 22.03.2000 р. є однією і тією ж особою та батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За клопотанням заявника в судове засідання викликано свідків - старосту села Городниця Городенківської територіальної громади ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , жителя с. Городниця Коломийського району Івано-Франківської області, та ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_19 , жительку с. Городниця Коломийського району Івано-Франківської області.

У судовому засідання 01 квітня 2024 року заявник та його представник відмовилися від допиту свідка ОСОБА_14 та заявили клопотання про допит свідка ОСОБА_15 .

Допитані всудовому засіданнісвідкиОСОБА_13 , житель та староста с. Городниця Коломийського району Івано-Франківської області с.Городниця та ОСОБА_15 , жителька с. Городниця Коломийського району Івано-Франківської області та односельчанка заявника, яких попереджено в судовому засіданні про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиві показання чи відмову від давання показань на вимогу суду, яка встановлена ст.384 КК України, ствердили, що заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином та батьком.

Частиною першоюстатті 1297 ЦК Українипередбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Однак відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину (частина третястатті 1296 ЦК України).

Таким чином, спадкові права є майновим об`єктом цивільного права, оскільки вони надають спадкоємцям можливість успадкувати майно (прийняти спадщину), але право розпорядження нею виникає після оформлення успадкованого права власності у встановленому законом порядку.

Судом встановлено, що у даній справі встановлення факту не пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право.

Той факт,що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 та ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином та батьком підтверджується дослідженими судом доказами (письмовими документами, показами свідків), співзвучністю прізвищ « ОСОБА_10 » та « ОСОБА_11 ».

Приймаючи до уваги вищенаведене, суд приходить до переконання, що зібрані по справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 . Факт, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки дозволить йому реалізувати права спадкоємця.

Відповідно до ч. 7ст. 294 ЦПК Українипри ухваленні судом рішення по справі в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставівикладеного, керуючись ст.ст. 211, 258,259,263-265,268,273,293-294,315,319,352,354 ЦПК України,суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Встановити фактродинних відносинміж ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 та ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , як сином та батьком.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Зареєстроване місцепроживання заявникаОСОБА_1 - АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_8 .

Зареєстроване місце проживання заінтересованої особи ОСОБА_3 - АДРЕСА_1 .

Місцезнаходження заінтересованої особиГороденківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області - вул. Шевченка, 77, м. Городенка Івано-Франківської області.

Повне судове рішення складене 10.04.2024.

Суддя: Федів Л. М.

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118250570
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин (заінтересовані особи ОСОБА_3 , Городенківська міська рада Коломийського району Івано-Франківської області

Судовий реєстр по справі —342/320/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні