Рішення
від 10.04.2024 по справі 343/68/24
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/68/24

Провадження №: 2/343/157/24

Р І Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2024 року м. Долина

Долинський районний суд Iвано-Франкiвської областi в складi:

головуючого судді Тураша В. А.,

секретаря Лукань О.З.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Долинського районного суду Івано-Франківської області справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Вигодської селищної ради Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, суд-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_3 звернувшись до Долинського районного суду,проситьухвалити рішення, яким визнати в порядку спадкування за ним, ОСОБА_3 , право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 .

Своївимоги мотивуєтим ,що він, ОСОБА_3 , зареєстрований та проживає з дня народження за адресою: АДРЕСА_1 . В даному будинковолодінні він проживав разом зі своїм батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дідом ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та дружиною діда ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Його батько, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Його дідусь , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто вже після смерті свого сина та його батька.

Його дідусеві, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , належало будинковолодіння 1957 року побудови, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . На момент смерті його діда, на житловій площі в АДРЕСА_1 були зареєстровані та проживали : він, ОСОБА_3 - його онук та ОСОБА_5 - його дружина.

У травні 2022 року він, ОСОБА_3 , звернувся до нотаріуса щодо прийняття спадщини та отримання свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті свого діда, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Оскільки після смерті спадкодавець не розпорядився своїм майном (не склав заповіт), то він прийняв спадщину шляхом фактичного вступу в володіння майном як спадкоємець першої черги згідно спадкової трансмісії після смерті сина спадкодавця, а його батька, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , тобто раніше за свого батька.

Нотаріусом йому було відмовлено у цьому, оскільки рішенням Долинського районного суду від 10.08.2007 у справі №2-912/2007 за ОСОБА_5 було визнано право власності на будинковолодіння, яке знаходиться в АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який був її чоловіком, а його дідусем, та який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після цього він звернувся з апеляційною скаргою на дане рішення.

Рішенням Івано-Франківського апеляційного суду від 01.03.2023 рішення Долинського районного суду від 10.08.2007 у справі №2-912/2007 скасовано та ухвалено нове, яким у задоволені позову ОСОБА_5 відмовлено. В мотивувальній частині рішення апеляційної інстанції зазначено, що він є спадкоємцем першої черги по праву представлення після смерті діда (спадкодавця ОСОБА_4 ), який пережив його батька і прийняв спадщину, оскільки був зареєстрований із спадкодавцем на час його смерті.

ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_7 , не набувши права власності на спадкове майно. На момент її смерті він був зареєстрований і проживав разом з нею, що підтверджується довідкою від 15.06.2022 №94/03-10/4. Отже, він є єдиним спадкоємцем його дідуся, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який прийняв спадщину відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України, оскільки був зареєстрований та проживав із спадкодавцем на час його смерті і в строк, передбачений ст. 1270 ЦК України не заявив про відмову від спадщини. Інших спадкоємців за законом в нього немає.

В липні 2023 року він звернувся до приватного нотаріуса Дуткевич О.Я. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 , після смерті його діда, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Проте, нею йому відмовлено у вчиненні нотаріальних дій і не прийнято його заяву. Ні усно, ні письмово, причини відмови йому не пояснено. Після цього він направив заяву поштою, проте відповіді так і не отримав.

Враховуючи вищенаведене і те що він фактично прийняв спадщину за спадкодавцем ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , то будинковолодіння з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 повинно перейти у його приватну власність.

Таким чином, враховуючи те, що він прийняв спадщину, подав до нотаріальної контори відповідну заяву про видачу йому свідоцтв про право на спадщину, але отримав відмову, то у нього немає можливості оформити в установленому актами цивільного законодавства порядку спадщину та отримати свідоцтво про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 ,окрім як за рішенням суду (а.с.1-4).

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.01.2024, цивільна справа № 343/68/24 про визнання права власності на спадкове майно передана на розгляд судді Турашу В.А. (а.с.40).

Ухвалою Долинського районного суду Івано-Франківської області від 04.01.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 343/68/24 за позовом ОСОБА_1 до Вигодської селищної ради Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно. Призначено підготовче судове засідання (а.с.41).

В підготовчому судовому засіданні, представник позивача адвокат Кобилинець Т.В. заявила клопотання про залучення до розгляду в справі в якості співвідповідача правонаступника померлої ОСОБА_5 - ОСОБА_2 , жительку АДРЕСА_2 .

Ухвалою Долинського районного суду Івано-Франківської області від 19.02.2024, клопотання представника позивача задоволено. Притягнуто до розгляду у справі за позовом ОСОБА_3 до Вигодської селищної ради Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно в якості співвідповідача ОСОБА_2 , жительку АДРЕСА_2 . Підготовче судове засідання відкладено на 06 березня 2024 року (а.с.59).

Ухвалою Долинського районного суду Івано-Франківської області від 06.03.2024, закрито підготовче провадження у справі за позовом ОСОБА_3 до Вигодської селищної ради Івано-Франківської області , ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно та призначено справу до судового розгляду по суті (а.с.65).

Позивач ОСОБА_3 , в судове засідання не з`явився, хоч про час та місце розгляду справи був належним чином поваідомлений судом.

Представник позивача адвокат Кобилинець Т.В. (ордер серії АТ №1058511 а.с.43) в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі, зіславшись на викладені в позовній заяві обставини. Просили позов задоволити .

Представник відповідача Вигодської селищної ради Івано-Франківської області - Луцький В.Я. (довіреність №684/02-23 від 28.04.2023 а.с.49) у вирішенні даного питання поклався на розсуд суду.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, хоч про дату, час та місце слухання справи була повідомлена у встановленому Законом порядку, про що свідчать оголошення наофіційному сайтіДолинського районногосуду пророзгляд справи (а.с.68), рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.69,71) та розписка-повідомлення (а.с.77). В Долинський районний суд поступила заява , згідно якої відповідачка ОСОБА_2 зазначила, що позов по справі №343/68/24 визнає в повному обсязі та не заперечує щодо визнання в порядку спадкування за ОСОБА_3 права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 . Таке рішення не порушуватиме нічиї інтереси та права. Просить справу розглядати за її відсутності і прийняти рішення (а.с.78).

Представник відповідачки, ОСОБА_2 адвокат Кажук В.Б. (ордер серії АТ №1064547 а.с.72) в судовому засіданні позовні вимоги визнав в повному обсязі, не заперечив проти задоволення позову. Додатково пояснив, що заяву , яка подана в суд написана відповідачкою ОСОБА_2 за його участі, без будь-якого впливу.

Суд, вислухавши пояснення учасників процесу, які з`явилися в судове засідання, дослідивши здобуті та перевірені в судовому засіданні докази в їх сукупності вважає, що в матеріалах справи є достатньо даних для її вирішення. Позов підставний і підлягає до задоволення, виходячи з наступного:

Відповідно до ч. 2 ст. 78 ЦПК України, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

У відповідності до вимог ст.392 ЦК України - власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також в разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Ст.1266 ЦК України, передбачено, що внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Згідно ст. 1268 ЦК України - спадщина належить спадкоємцеві, незалежно від часу прийняття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до положень ч.1ст.1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Дане зобов`язання встановлено законодавством у зв`язку з тим, що право власності на спадкове нерухоме майно виникає у спадкоємця тільки з моменту державної реєстрації цього майна.

Згідно з п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Копія виписки з погосподарської книги №179 видана Вигодською селищною радою Івано-Франківської області від 16.06.2022 , свідчить про те, що згідно запису в погосподарській книзі №1 особовий рахунок 37 за 2006-2010 роки за гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та постійно проживав за адресою: с.Лолин, Калуського (Долинського) району Івано-Франківської області, рахується будинковолодіння, що складається з житлового будинку 1957 року побудови. На день смерті ОСОБА_4 на житловій площі по місцю проживання були зареєстровані: ОСОБА_5 дружина ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_3 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (а.с.10).

Копія повторного свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 підтверджує, що ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_9 (а.с.9).

Після його смерті відкрилася спадщина, в склад якої входить будинковолодіння АДРЕСА_1 .

ОСОБА_5 ,як той зподружжя,який йогопережив у першу чергу мала право на спадкування за законом.

Сімейні відносини ОСОБА_4 з ОСОБА_5 підтверджуються копією повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб № витягу:00035923487 від 23.06.2022 (а.с. 78-80).

Копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.8), підтверджує, що син спадкодавця ОСОБА_4 , та батько позивача по справі ОСОБА_3 - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Позивач ОСОБА_3 ,як внук спадкодавця, має право на спадкування за правом представлення на ту частку спадщини, яка належала б за законом його батькові, якби він був живим на час відкриття спадщини .

Родинні відносини між померлим ОСОБА_4 , та позивачем ОСОБА_3 , підтверджується копією свідоцтва про народження батька позивача ОСОБА_4 , НОМЕР_3 від 15.12.1967р. де в графі батько записаний ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_7 (а.с.13), копією свідоцтва про народження ОСОБА_3 , НОМЕР_4 від 12.09.1989 де в графі батько записаний ОСОБА_4 , мати ОСОБА_8 (а.с.12).

Рішенням Долинського районного суду Івано-Франківської області від 10.08.2007 в справі №2-912/2007, визнано за ОСОБА_5 право власності на будинковолодіння, яке знаходиться в АДРЕСА_1 , яке складається з житлового будинку загальною площею - 69,0 кв.м., житловою - 36,9 кв.м., допоміжною-28,1 кв.м., стайні , шопи, стодоли, стайні, шопи, вбиральні, воріт, огорожі, що належало ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.29-31).

Копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 підтверджує, що ОСОБА_5 , померла ІНФОРМАЦІЯ_11 (а.с.81).

Довідка № 94/03-10/4 видана Вигодською селищною радою Івано-Франківської області від 15.06.2022 свідчить про те, що ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 , до дня смерті була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 . З нею були зареєстровані: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (а.с.11).

Постановою Івано-Франківського апеляційного суду в справі №2-912/2007 (провадження №22-ц/4808/78/23) від 01.03.2023 апеляційну скаргу ОСОБА_3 задоволено. Заочне рішення Долинського районного суду від 10 серпня 2007 рокускасовано та ухвалено нове. У задоволенні позову ОСОБА_5 , правонаступником якої є ОСОБА_2 , до Лолинської сільської ради, правонаступником якої є Вигодська селищна рада, про визнання права власності на нерухоме майно відмовлено (а.с.54-56).

Таким чином, позивач ОСОБА_3 є єдиним спадкоємцем першої черги по праву представлення після смерті діда спадкодавця ОСОБА_4 , який пережив його батька і прийняв спадщину, оскільки був зареєстрований із спадкодавцем на час його смерті.

Вказані обставини були визнані відповідачкою ОСОБА_2 , яка являється правонаступником ОСОБА_5 , та її представником адвокатом Кажук В.Б.

Як встановлено в судовому засіданні позивач ОСОБА_3 , в липні 2023 року звернулася до приватного нотаріуса Калуського нотаріального округу Івано-Франківської області Дуткевич О.Я. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом .Проте , йому відмовлено у вчиненні нотаріальної дії.

Судом встановлено, що право власності на спадкове майно (будинковолодіння по АДРЕСА_1 ) не оформлене, правовстановлюючі документи на нього відсутні.

Зміст правовідносин в даній справі полягає у тому, що спірне будинковолодіння, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 , успадковане позивачем ОСОБА_3 , у порядку спадкування за правом представлення. Однак, відсутність документів, що засвідчують право власності померлого ОСОБА_4 , на нерухоме майно та відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину позбавляють позивача можливості оформити належне йому право на спадщину в нотаріальному порядку. Відмова нотаріуса не припиняє права спадкоємця на отримання спадщини, а його право в такому випадку підлягає судовому захисту.

Враховуючи, що визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню, оскільки відсутність у спадкодавця правовстановлюючих документів на спадкове майно унеможливлює оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Таким чином, враховуючи, що спадкоємцем першої черги по праву представлення після смерті ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_12 , є його внук, ОСОБА_3 , інші спадкоємці які б мали право на спадщину після смерті ОСОБА_4 , відсутні, а сам факт відсутності державної реєстрації переходів права власності на спадкове майно, не позбавляє спадкодавця власності на спірне майно, вимоги позивача як спадкоємця за правом представлення про визнання права власності на будинковолодіння , яке знаходиться по АДРЕСА_1 в порядку спадкування є обґрунтованими.

Іншого способу захисту свого права , окрім як звернення до суду з даним позовом у позивача немає.

Крім того, відповідно до ч. 4ст. 206 ЦПК Україниу разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Копія технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок по АДРЕСА_1 (а.с.14-19) свідчить проте,що будинковолодінняскладається зжитлового будинкузагальною площею 69,0кв.м., житловою площею36,9кв.м.,допоміжною площею28,1кв.м.,(літ.А), стайні (літ. Б), шопи ( літ. В), стодоли ( літ. Г), стайні ( літ. Д ), шопи ( літ. Е ), вбиральні ( літ. Є), воріт ( №1), огорожі (№2).

Інвентаризаційна вартість будинковолодіння , становить 43865,00 грн.

На підставі ст.ст. 392, 1218, 1261, 1266, 1268, 1273 ЦК України, керуючись статтями 206, 258, 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 доВигодської селищноїради Івано-Франківськоїобласті, ОСОБА_2 про визнанняправа власностіна спадковемайно задоволити .

Визнати за ОСОБА_9 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та складається зжитлового будинкузагальною площею 69,0кв.м., житловою площею36,9кв.м.,допоміжною площею28,1кв.м.,(літ.А), стайні (літ. Б), шопи ( літ. В), стодоли ( літ. Г), стайні ( літ. Д ), шопи ( літ. Е ), вбиральні ( літ. Є), воріт ( №1), огорожі (№2), що належало ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Позивач : ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП НОМЕР_6 , житель АДРЕСА_3 .

Відповідачі:

Вигодська селищна рада Долинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04355875, вул.Д.Галицького,75 смт Вигода Калуського району Івано-Франківської області,77552;

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , жителька АДРЕСА_4 .

Суддя Долинського районного суду В. А. Тураш

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118250578
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно, суд

Судовий реєстр по справі —343/68/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Тураш В. А.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Тураш В. А.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Тураш В. А.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Тураш В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні